Sissel Rønbeck enig i kritikken av Lundestad

Sissel Rønbeck sier hun stiller seg fullt og helt bak Nobelkomiteens kritikk av sin tidligere sekretær Geir Lundestad.
Sissel Rønbeck sier hun stiller seg fullt og helt bak Nobelkomiteens kritikk av sin tidligere sekretær Geir Lundestad. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Tidligere medlem av Nobelkomiteen, Ap-veteranen Sissel Rønbeck (65), sier hun stiller seg bak Nobelkomiteens kritikk av Geir Lundestad, som anklages for brudd på taushetsplikten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Han skriver ting og uttaler seg på en måte som bryter med ånden som gjør at man kan arbeide i fortrolighet i en slik komité, sier Rønbeck til NRK.

Rønbeck var medlem av Nobelkomiteen i 18 år fra 1994. Lundestad ble sekretær i komiteen i 1990.

Rønbeck presiserer at hun ikke har lest Lundestads bok, men uttaler seg på grunnlag av det hun har hørt og lest i mediene.

– Så vidt jeg skjønner, så sier han ting om hva personer i komiteen har ment i ulike sammenhenger under komiteens arbeid, og det er jo et brudd på forutsetningene, sier Rønbeck

Les også: Lundestad uenig i at han har brutt taushetsløftet

Rønbeck forteller at mer åpenhet vil gjøre komiteens arbeid vanskelig.

– Hvis ikke noe skal kunne foregå i fortrolighet og uten hele pressen til stede, så vil det være vanskelig å komme fram til forstandige konklusjoner, ikke minst konklusjoner som alle skal være enig i, som tilfellet er i denne komiteen, sier Rønbeck.

Mandag uttalte Nobelkomiteen at de mener Lundestad i boken «Fredens sekretær» har brutt taushetserklæringen han undertegnet i 2014 på en rekke punkter.

Les også: Lundestad: Ikke karakterdrap på Jagland

Nobelkomiteen mener at Lundestad som tidligere ansatt er bundet av taushetsløftet, uansett om han selv mener regelen burde vært endret i retning større åpenhet.

Lundestad sier han er uenig med Nobelkomiteen og varsler en pressemelding om saken.

– Jeg er uenig i det komiteen sier. Jeg vil sende ut en pressemelding tirsdag formiddag, sier Lundestad til NTB. Han vil ikke kommentere saken ytterligere før det.

Personvernpolicy