Lundestad: Ikke karakterdrap på Jagland

Se opptaket fra Lundestads boklansering her.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Allerede onsdag ble det bråk som følge av lekkasjer fra Geir Lundestads bok «Fredens sekretær». Torsdag ble boka lansert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For det var ikke småtterier som ble lekket dagen før dagen. Først ble det klart at Lundestad mener valget av Torbjørn Jagland som leder for Nobelkomiteen var en tabbe.

Deretter ble det også kjent at daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) skal ha forsøkt å stoppe utdelingen av fredsprisen til kinesiske Liu Xiaobo i 2010.

Aftenpostens redaktør Harald Stanghelle uttalte senere samme dag at Lundestad kommer med ondskapsfulle karakteristikker.

Skuffet over kritikerne

På torsdagens lansering gjorde Lundestad det tidlig klart at han er skuffet over alle som mener han i sin bok har begått et karakterdrap på Thorbjørn Jagland.

– Man kan ikke bare velge ut det negative i boka, og å utelate det positive. Det som er mest spennende ved Jagland er denne blandingen av strålende evner og en del mangler, slo Lundestad fast.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I boka gjør han analyser av alle de seks komitélederne han har arbeidet for. Han mener det er helt naturlig at han gjør det, med sin bakgrunn som professor i historie.

– Jeg skriver om Jaglands spesielle evner til langsiktig og strategisk tenkning. Gro mente han ville behandle meg som en visegutt, noe han overhodet ikke gjorde. Vi hadde ingen uenighet av betydning. Jeg skriver han har betydelige kunnskaper i internasjonal politikk, men noen hull. Jeg forsvarer til og med hans engelsk. Litt av karakterdrap, tordnet Lundestad.

Bakgrunn: Lundestad: – Støre prøvde å stoppe fredspris

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er et likandes menneske

– Dette er ikke mine memoarer, var Lundestads svar til dem som etterlyser mer selvkritikk i boken han har skrevet om Nobelkomiteen.

– Det er prisvinnerne som står i sentrum og de personene som jeg ellers har møtt, sa Lundestad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han medgir at forfatteren gjerne kommer heldigere ut i sin egen bok, men viser også til at han utleverer noen av sine egne blundere, blant annet at han ville tilby Mikhail Gorbatsjov «to-tre» billetter med SAS når han skulle komme til Oslo for å motta prisen.

Lundestad la for øvrig til at han kan være en dominerende kar og at han strekker fullmaktene vel lagt.

Videre sa Lundestad at han har skrevet en åpenhjertig bok, men mener han har fulgt statuttene, der det heter at man ikke skal referere direkte fra møtene i komiteen. Han mener også nobelinstitusjonene må tåle mer åpenhet.

Les også: Lundestad: – Jagland burde ikke blitt valgt inn i Nobelkomiteen

Obama-prisen ingen tabbe

Nobelkomiteens tidligere sekretær gikk også i rette med medier som har skrevet at han mener fredsprisen til Barack Obama var feil.

– De som har skrevet at jeg mener prisen til Obama var feil, kan ikke ha lest boka ordentlig. For det står ikke noen sted at prisen var feil.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det står at jeg personlig hadde mine tvil som konsulent og at virkningen av prisen ikke helt ble det komiteen hadde håpet, presiserte Lundestad.

Han mener komiteen ikke har begått noen «åpenlyse tabber» i perioden da han var komiteens sekretær, men mener det er et par tre priser som kan diskuteres, blant annet prisen til den kenyanske miljøvernforkjemperen og politikeren Wangari Maathai i 2004.

Fakta om Geir Lundestad:

* Norsk historiker. Direktør for Det Norske Nobelinstitutt, og dermed også sekretær for Den Norske Nobelkomite, fra 1990 til 2014.

* Født i Sulitjelma 17. januar 1945, oppvokst i Bodø.

* Hovedfag i historie ved Universitetet i Oslo i 1970. Doktorgrad i historie ved Universitetet i Tromsø i 1976.

* Professor i amerikansk kulturkunnskap ved Universitetet i Tromsø fra 1979, professor i historie samme sted. 1988– 90, professor ved Universitetet i Oslo fra 1991.

* Har også hatt forskningsopphold i ved Harvard University og the Woodrow Wilson Center.

* Før han gikk ved nyttår, tok Lundestad i et intervju med Aftenposten et oppgjør med Nobelkomiteens sammensetning og arbeid.

* 17. september ble boka «Fredens sekretær» presentert, der Lundestad forteller fra 25 år med nobelprisen.

(Kilde: NTB, Store norske leksikon)