Lundestad: Støre prøvde å hindre fredsprisen til Liu

Thorbjørn Jagland har annet å gjøre enn å lese Lundestads bok. Onsdag svarte han på spørsmål om boka og hva han synes om kritikken som har kommet fram.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre skal ved minst to anledninger ha forsøkt å påvirke Nobelkomiteen til ikke å gi fredsprisen til Liu Xiaobo i 2010, ifølge en ny bok.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kan ikke komme på noe i mine 25 år som kan sammenlignes med dette, skriver Nobelinstituttets mangeårige direktør Geir Lundestad i boka «Fredens sekretær – 25 år med nobelprisen».

Han hevder Støre minst to ganger skal ha oppsøkt Nobelkomiteens daværende leder Thorbjørn Jagland og flagget sin bekymring for hva det ville innebære for Norge om fredsprisen gikk til en kinesisk dissident.

Mer fra lanseringen: Lunde­stad: – Jagland burde ikke blitt valgt inn

– Upassende

Første gang Støre tok opp spørsmålet med med Jagland var ifølge Lundestad utenfor FN-bygningen i New York i høsten 2010.

– Slik Jagland forsto Støre, sa Støre at forhandlingene om en frihandelsavtale ville stoppe opp, at menneskerettighetsdialogen ville opphøre og at næringslivets sterke interesser i Kina ville bli skadelidende, fremholder Lundestad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge boka var ingen i tvil om at dette var et forsøk på å forhindre en pris til en dissident.

– Komiteen fant det upassende, fastslår Lundestad, som oppgir at Støre senere gjentok de samme poengene overfor Jagland under en mottakelse i Oslo rådhus.

Bakgrunn: Jagland vraket som leder av Nobelkomiteen

– Ingen advarsel

Møtet mellom Støre og Jagland i New York ble i sin tid omtalt av flere norske medier. Samtalen er også beskrevet i den ferske boka «Kina vs. Norge» av Helge Øgrim og Kjell Arild Nilsen. Der avviser Støre at Jagland ble «advart» mot å gi fredsprisen til Liu, noe han fremdeles fastholder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Som jeg har sagt tidligere har jeg aldri forøkt å påvirke Jagland i hans stilling som leder av Nobelkomiteen. Jeg har heller aldri erfart at komiteen har latt seg påvirke til å ikke tildele prisen til den kandidaten de har samlet seg om, sier Støre til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Advarsler kom imidlertid direkte fra kinesiske myndigheter, skriver Lundestad. Han forteller i boka et møte med den kinesiske viseutenriksministeren for europeiske saker, Fu Ying, som skal ha slått fast at det ville være en «uvennlig handling» om fredsprisen ble gitt til en kinesisk dissident.

Les også: Jagland ber for Liu Xiaobo på Twitter

Kritisk Lundestad

Lundestad finner det problematisk at norske regjeringer har som vane å rose fredspristildelingene. Han mener dette skaper et forvirrende inntrykk og står i motstrid til Nobelkomiteens uavhengige rolle.

Han finner det interessant at daværende statsminister Jens Stoltenberg gratulerte Nobelkomiteen og sa at fredspristildelingen til Liu var et forsvar for demokrati og menneskerettigheter.

– Det at statsministeren solidariserte seg med komiteen, fikk utvilsomt innvirkning på den kinesiske reaksjonen. Statsministeren kunne holdt seg til realiteten, at regjeringen egentlig var skeptisk til beslutningen, skriver Lundestad.

Han mener en slik strategi ville være ærligere og at den kanskje ville ha bidratt til å mildne den kinesiske reaksjonen.

Les også: Jagland mener Sandberg feiltoker islam