Bilde av utmagret isbjørn på Svalbard går verden rundt

<p>SJOKKBILDE: Dette bildet som ble tatt i sommer, av en veldig avmagret isbjørn på Svalbard, har gått verden rundt. Det trekkes frem som et bevis på hvordan isbjørnene rammes av klimaendringene. Ja, mindre havis gjør det vanskeligere for isbjørnene, men denne sommeren har isforholdene vært bra, sier norske isbjørnforskere.<br></p>
SJOKKBILDE: Dette bildet som ble tatt i sommer, av en veldig avmagret isbjørn på Svalbard, har gått verden rundt. Det trekkes frem som et bevis på hvordan isbjørnene rammes av klimaendringene. Ja, mindre havis gjør det vanskeligere for isbjørnene, men denne sommeren har isforholdene vært bra, sier norske isbjørnforskere.
Foto: Kerstin Langenberger

Den magre hunnbjørnen blir sett som et bevis på hvordan isbjørnene rammes av klimaendringene. Norske forskere advarer mot å legge for mye i ett bilde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I slutten av august la den tyske fotografen, journalisten og turguiden Kerstin Langenberger ut et bilde av en radmager isbjørn på sin Facebook-side, sammen med en bekymringsmelding om hvordan klimaendringene påvirker isbjørnbestanden.

Bildet og meldingen er i skrivende stund delt over 51.000 ganger. Det er også plukket opp av en rekke nettsteder verden over.

– Jeg ble overrasket over at bildet gikk «viralt», jeg hadde aldri trodd at det skulle bli sett av så mange mennesker. Men det er et veldig sterkt bilde. Det er et bilde som sier mer enn tusen ord, om det som kan være en mulig fremtid for isbjørnene som følge av klimaendringene, sier Langenberger til ABC Nyheter.

Langenberger forteller at bildet ble tatt på Svalbard i Hinlopenstretet 29. juli, under en jobb som turguide for turister. I fire år har hun vist grupper rundt i området.

– Jeg har sett mange tynne isbjørner, men denne svært tynne isbjørnen var et sjeldent syn. Det var sjokkerende, isbjørnen er trolig død nå, sier hun. Når de er ute på havisen er de gjerne i god form og velfødde, men når isen smelter og de svømmer til kysten er det ikke mye for dem å spise, sier fotografen.

Hun sier hun også har sett døde isbjørner, men legger til at det er vanskelig å si hva som er årsaken. Langenberger vil uansett oppfordre folk til å ta klimaendringene på alvor og håper bildet kan bidra som en vekker.

– Det er fortsatt en del mennesker som sier at klimaendringene ikke er reelle eller viktige, men når du kommer til Svalbard kan du se det som skjer med egne øyne. Hvis vi ikke gjør noe nå, kan det være for sent. Folk må tenke på hva de kan gjøre for å redusere sitt karbonavtrykk, sier hun til ABC Nyheter.

– Mye spekulasjoner

Norske isbjørneksperter bekrefter at mindre havis, som følge av klimaendringer, gjør livet vanskeligere for isbjørnene, men er usikre på om bjørnen på bildet er offer for dette. De forteller at det i 2015 har vært bra isforhold, noe som gjør det lettere for isbjørnene å skaffe mat.

– Det har vært mange observasjoner av magre isbjørner, særlig i fjor. Men i år har det vært ganske bra, for isforholdene har vært bedre, sier isbjørnforsker Thor Larsen til ABC Nyheter.

Han mener man bør være forsiktig med å trekke bastante slutninger basert på enkeltbilder og -observasjoner, men at forklaringen om at mindre havis gjør det vanskeligere for isbjørnene å skaffe mat, ganske sikkert stemmer når det gjelder Svalbard.

– Den forklaringen som gjerne brukes, er at når havisen forsvinner, så blir det mindre sel for isbjørnene å fange og så greier de seg dårligere.

– Det blir veldig mye spekulasjoner rundt disse magre bjørnene, det er vanskelig å si om det skyldes sykdom eller skader eller om de holder på å sulte i hjel fordi de ikke finner mat. Men det er belegg for å si at det er en sammenheng mellom at havisen trekker seg tilbake, at det er mindre sel og at isbjørnene derfor går tøffere tider i møte.

Kan gå måneder uten mat

Det har vært skrevet at hunnbjørnen på bildet hadde en skadet forfot. Om så var tilfelle, kunne det være en mulig forklaring på at dyret er så magert, forklarer Larsen.

En handikappet isbjørn har vanskeligere for å fange sel. Men dette blir bare en serie med spekulasjoner. Det generelle bildet er uansett at det er tøffere forhold for isbjørnene. De som blir igjen på land når havisen forsvinner får ikke tak i sel og har liten eller ingen tilgang på annen mat.

Selv om mye tyder på at sammenhengen mellom sultende bjørner og minkende havis stemmer bra, understreker Larsen at det er vanskelig å finne solid belegg for dette.

– Isbjørner har tilpasninger som andre store rovdyr, at de kan gå i ukesvis og månedsvis uten å spise, men samtidig beveger de seg lite for å spare energi. For eksempel i Canada i Hudson Bay kan de gå uten mat i seks måneder eller mer når havisen trekker seg tilbake og bjørnene blir tvunget til å være på land. Da holder de seg stort sett i ro og da blir de ganske magre, forklarer Larsen.

Les også: Tsjekkisk turfølge får bot etter isbjørnangrep

Bekymret for produksjonene av isbjørnunger

Akkurat hvordan det står til med isbjørnbestanden på Svalbard kan ingen si sikkert i dag. Men Norsk Polarinstitutt gjennomførte en telling i sommer. Arbeidet ble nylig avsluttet og tallmaterialet skal nå bearbeides.

– Resultatene er ikke presentert ennå. Det gikk heller ikke helt som det skulle. Det var meningen at forskerne fra Polarinstituttet skulle telle isbjørner også inn over russisk territorium mot Frans Josefs Land, men de ble nektet adgang. Dermed ble tellingen amputert, sier isbjørnforsker Larsen.

Han frykter at en annen effekt av minkende havis kan påvirke bestanden negativt.

– Min største bekymring er at når isen trekker seg tilbake, og det gjør den notorisk, så kommer ikke binnene i land om høsten for å grave ynglehi. Hvis det ikke ligger is inntil yngleområder som Kong Karls Land og Nordaustlandet, kommer de ikke i land. Dermed blir det færre ynglehi og med det redusert ungeproduksjon, som igjen fører til at bestanden går ned, sier Larsen.

Han forteller at forskerne har fulgt med på Kong Karls Land over en årrekke og har observert en klar sammenheng mellom antall ynglehi og når isen ligger inntil land om høsten.

– I de siste årene er det observert stadig færre ynglehi på Kong Karls Land. Derfor er jeg veldig spent på årets telleresultater.

– Sist gang man talte bestanden var i 2004, og tallene man har fra før det er mine beregninger fra 70-80-tallet. Så jeg er spent, sier forsker Thor Larsen til ABC Nyheter.

Les også: Forskere frykter for isbjørnbestanden i Barentshavet

– Mange feite bjørner

– Så hva slags form var isbjørnene i da dere talte dem, isbjørnforsker Jon Aars?

– Det vi kan si før vi har sett nærmere på resultatene var at isbjørnene var i veldig god form i gjennomsnitt. Det forklarer vi med at det har vært et godt isår i år. Vi tror det har mye å si for hvordan bjørnene klarer seg, men det er viktig å presisere at det alltid vil være noen tynne og noen tykke isbjørner uavhengige av forholdene, svarer han.

Ifølge forskeren ved Norsk Polarinstitutt har de i 2015 observert mange feite bjørner og god produksjon av unger.

Han forklarer at det bildet til Langenberger, som har blitt spredd på internett, viser en isbjørn som har hatt problemer til tross for at det har vært gode forhold. Ifølge forskeren vil det da gjerne dreie seg om en som er gammel eller syk og som derfor klarer seg dårlig.

– Isbjørnen er også på isen da den blir tatt bilde av, og når det er tilgang til is skal det være bedre forhold fordi isbjørnen da får tilgang til sel. Uten at jeg vet alle detaljene om hvor bildet er tatt, kan det virke som det ikke er et tilfelle av en isbjørn som er tynn på grunn av mangel på mat, sier han.

Les mer: Forsker: – Isbjørnene er i fin form

– Mindre is, dårligere form

Men Aars og kollegenes observasjoner tyder likevel på at det er en sammenheng mellom minkende havis og isbjørnenes mulighet til å skaffe mat.

– Vi var ikke ute i fjor, men høsten 2012 og 2013 var det flere magrere isbjørner enn i år. Og isforholdene har vært bedre i år enn begge de to årene. Det er nok en sammenheng mellom isforhold og formen til isbjørnene, sier han.

Aars forklarer at det er normalt med variasjoner i isforholdene fra år til år.

– Men vi har hatt flere år med dårlige isforhold de senere årene, enn vi hadde tidligere, sier Aars.

Han mener som Thor Larsen, det uansett blir feil å bruke et enkelt bilde som illustrasjon på hvordan det står til med isbjørnbestanden på Svalbard.

– Skal man si noe om bestanden, må man ha mer data.

Og data fra årets telling håper Aars vil være klare før jul en gang. Han forklarer at de ikke teller hvert enkelt dyr, men gjør beregninger basert på observasjoner.

– Det blir noen måneder med beregninger og statistikk før vi kommer med våre endelige tall, sier han til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:17 To fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17 Lacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55 Våpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44 Minst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40 Kandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36 Ap kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15 Brexitpartiet trekker kandidater til valget14:14 Xhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13 Internt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50 Chile skal få ny grunnlov13:18 163 studenter tapte mot staten i retten13:12 Danmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34 Klopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27 Gambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27 Warholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12 Brexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00 Regjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44 Over 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43 Kaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32 Politiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21 RBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13 Regjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45 Rasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32 19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31 Lagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53 Tyrkia deporterer utenlandske IS-krigere09:47 Forskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47 Mann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35 Ruud snuser på karrierebeste09:19 Rapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16 180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13 Wenger tror Liverpool vinner Premier League09:13 Alexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49 Økte strømpriser dro prisveksten opp08:11 Ventetiden øker for norske pasienter07:57 Passasjerbuss har veltet i Akershus07:36 Seattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36 Ventetiden øker for norske pasienter07:34 Far ble avslørt av datteren07:28 Kraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23 Demonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11 Stor politisk usikkerhet i Bolivia07:05 Underkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00 TV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44 Svindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15 Nyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Nå skal trygdeskandalen flombelyses05:27 Demonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08 Latinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57 Person til sykehus etter brann i Asker04:54 Trondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17 Rapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14 Neil Young vil bli amerikansk statsborger03:29 Delstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20 Tre nye demonstranter drept i Irak03:05 Sparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53 Rødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11 Topper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47 Brannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40 Iran bygger enda et atomanlegg01:22 Mexico tilbyr Morales asyl01:02 Bilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31 Sanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02 Minst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16 Juventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24 Varhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05 Vraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51 Ambulanse frontkolliderte med personbil21:50 Solbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49 Lyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39 Bundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58 Fortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30 Hevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11 Målløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09 Lillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06 Ny hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51 Molde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48 Mann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong19:39 Bussjåfør kjørte på to barn på Jessheim19:35 Liverpool overlegne i gigantduellen, knuste Manchester City19:04 Erna Solberg: – Vi må hindre at fordommer sprer seg18:58 Haaland-målfest ble avgjørende i toppkamp18:54 Venstre vil ha gratis SFO for de fattigste fra 202118:37 Celtic og Elyounoussi slo Motherwell, holder Rangers bak seg18:35 Flere sivile drept i russiske luftangrep i Syria18:03 Irakiske ledere lover valgreform og endring i landet17:40 Fire pågrepet etter voldshendelse i Kristiansand17:31 Telenor har stabilisert flere av tjenestene17:12 Ørjan Nyland med tap i Premier League-debuten16:58 Opptur for Solskjær, Uniteds unggutter lekte seg til seier mot Brighton16:50 Nå starter Høyre jakten på Høies erstatter16:23 Petter Stordalen og Gunhild Stordalen flytter fra hverandre16:06 Flere drept av bilbombe nord i Syria16:05 Krigshelten som ble frivillig fange i Auschwitz15:29 Jødiske gravsteiner utsatt for hærverk i Danmark14:27 Trolig ikke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen14:18 Jordan tar tilbake landområder fra Israel13:33 Bolivias president Evo Morales går av
Siste nytt
15:17NorgeTo fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17SportLacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55NorgeVåpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44NorgeMinst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40SportKandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36PolitikkAp kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15PolitikkBrexitpartiet trekker kandidater til valget14:14SportXhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13PolitikkInternt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50PolitikkChile skal få ny grunnlov13:18Norge163 studenter tapte mot staten i retten13:12VerdenDanmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34SportKlopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27VerdenGambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27SportWarholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12StemmerBrexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00KulturRegjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44MotorOver 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43VerdenKaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32VerdenPolitiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21SportRBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13MotorRegjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45SportRasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32Norge19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31SportLagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53VerdenTyrkia deporterer utenlandske IS-krigere09:47NorgeForskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47NorgeMann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35SportRuud snuser på karrierebeste09:19KulturRapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16Norge180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13SportWenger tror Liverpool vinner Premier League09:13SportAlexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49PengerØkte strømpriser dro prisveksten opp08:11Helse og livsstilVentetiden øker for norske pasienter07:57NorgePassasjerbuss har veltet i Akershus07:36SportSeattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36NorgeVentetiden øker for norske pasienter07:34NorgeFar ble avslørt av datteren07:28NorgeKraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23VerdenDemonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11PolitikkStor politisk usikkerhet i Bolivia07:05NorgeUnderkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00KulturTV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44SportSvindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15PolitikkNyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNå skal trygdeskandalen flombelyses05:27VerdenDemonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08VerdenLatinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57NorgePerson til sykehus etter brann i Asker04:54NorgeTrondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17NorgeRapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14KulturNeil Young vil bli amerikansk statsborger03:29VerdenDelstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20VerdenTre nye demonstranter drept i Irak03:05PengerSparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53NorgeRødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11VerdenTopper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47NorgeBrannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40VerdenIran bygger enda et atomanlegg01:22VerdenMexico tilbyr Morales asyl01:02NorgeBilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31VerdenSanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02NorgeMinst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16SportJuventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24NorgeVarhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05SportVraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51NorgeAmbulanse frontkolliderte med personbil21:50SportSolbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49SportLyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39SportBundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58VerdenFortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30NorgeHevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11SportMålløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09SportLillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06SportNy hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51SportMolde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48VerdenMann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong19:39NorgeBussjåfør kjørte på to barn på Jessheim19:35SportLiverpool overlegne i gigantduellen, knuste Manchester City19:04PolitikkErna Solberg: – Vi må hindre at fordommer sprer seg18:58SportHaaland-målfest ble avgjørende i toppkamp18:54NorgeVenstre vil ha gratis SFO for de fattigste fra 202118:37SportCeltic og Elyounoussi slo Motherwell, holder Rangers bak seg18:35VerdenFlere sivile drept i russiske luftangrep i Syria18:03VerdenIrakiske ledere lover valgreform og endring i landet17:40NorgeFire pågrepet etter voldshendelse i Kristiansand17:31NorgeTelenor har stabilisert flere av tjenestene17:12SportØrjan Nyland med tap i Premier League-debuten16:58SportOpptur for Solskjær, Uniteds unggutter lekte seg til seier mot Brighton16:50PolitikkNå starter Høyre jakten på Høies erstatter16:23KulturPetter Stordalen og Gunhild Stordalen flytter fra hverandre16:06VerdenFlere drept av bilbombe nord i Syria16:05VerdenKrigshelten som ble frivillig fange i Auschwitz15:29VerdenJødiske gravsteiner utsatt for hærverk i Danmark14:27NorgeTrolig ikke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen14:18VerdenJordan tar tilbake landområder fra Israel13:33VerdenBolivias president Evo Morales går av
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus