Bilde av utmagret isbjørn på Svalbard går verden rundt

<p>SJOKKBILDE: Dette bildet som ble tatt i sommer, av en veldig avmagret isbjørn på Svalbard, har gått verden rundt. Det trekkes frem som et bevis på hvordan isbjørnene rammes av klimaendringene. Ja, mindre havis gjør det vanskeligere for isbjørnene, men denne sommeren har isforholdene vært bra, sier norske isbjørnforskere.<br></p>
SJOKKBILDE: Dette bildet som ble tatt i sommer, av en veldig avmagret isbjørn på Svalbard, har gått verden rundt. Det trekkes frem som et bevis på hvordan isbjørnene rammes av klimaendringene. Ja, mindre havis gjør det vanskeligere for isbjørnene, men denne sommeren har isforholdene vært bra, sier norske isbjørnforskere.
Foto: Kerstin Langenberger

Den magre hunnbjørnen blir sett som et bevis på hvordan isbjørnene rammes av klimaendringene. Norske forskere advarer mot å legge for mye i ett bilde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I slutten av august la den tyske fotografen, journalisten og turguiden Kerstin Langenberger ut et bilde av en radmager isbjørn på sin Facebook-side, sammen med en bekymringsmelding om hvordan klimaendringene påvirker isbjørnbestanden.

Bildet og meldingen er i skrivende stund delt over 51.000 ganger. Det er også plukket opp av en rekke nettsteder verden over.

– Jeg ble overrasket over at bildet gikk «viralt», jeg hadde aldri trodd at det skulle bli sett av så mange mennesker. Men det er et veldig sterkt bilde. Det er et bilde som sier mer enn tusen ord, om det som kan være en mulig fremtid for isbjørnene som følge av klimaendringene, sier Langenberger til ABC Nyheter.

Langenberger forteller at bildet ble tatt på Svalbard i Hinlopenstretet 29. juli, under en jobb som turguide for turister. I fire år har hun vist grupper rundt i området.

– Jeg har sett mange tynne isbjørner, men denne svært tynne isbjørnen var et sjeldent syn. Det var sjokkerende, isbjørnen er trolig død nå, sier hun. Når de er ute på havisen er de gjerne i god form og velfødde, men når isen smelter og de svømmer til kysten er det ikke mye for dem å spise, sier fotografen.

Hun sier hun også har sett døde isbjørner, men legger til at det er vanskelig å si hva som er årsaken. Langenberger vil uansett oppfordre folk til å ta klimaendringene på alvor og håper bildet kan bidra som en vekker.

– Det er fortsatt en del mennesker som sier at klimaendringene ikke er reelle eller viktige, men når du kommer til Svalbard kan du se det som skjer med egne øyne. Hvis vi ikke gjør noe nå, kan det være for sent. Folk må tenke på hva de kan gjøre for å redusere sitt karbonavtrykk, sier hun til ABC Nyheter.

– Mye spekulasjoner

Norske isbjørneksperter bekrefter at mindre havis, som følge av klimaendringer, gjør livet vanskeligere for isbjørnene, men er usikre på om bjørnen på bildet er offer for dette. De forteller at det i 2015 har vært bra isforhold, noe som gjør det lettere for isbjørnene å skaffe mat.

– Det har vært mange observasjoner av magre isbjørner, særlig i fjor. Men i år har det vært ganske bra, for isforholdene har vært bedre, sier isbjørnforsker Thor Larsen til ABC Nyheter.

Han mener man bør være forsiktig med å trekke bastante slutninger basert på enkeltbilder og -observasjoner, men at forklaringen om at mindre havis gjør det vanskeligere for isbjørnene å skaffe mat, ganske sikkert stemmer når det gjelder Svalbard.

– Den forklaringen som gjerne brukes, er at når havisen forsvinner, så blir det mindre sel for isbjørnene å fange og så greier de seg dårligere.

– Det blir veldig mye spekulasjoner rundt disse magre bjørnene, det er vanskelig å si om det skyldes sykdom eller skader eller om de holder på å sulte i hjel fordi de ikke finner mat. Men det er belegg for å si at det er en sammenheng mellom at havisen trekker seg tilbake, at det er mindre sel og at isbjørnene derfor går tøffere tider i møte.

Kan gå måneder uten mat

Det har vært skrevet at hunnbjørnen på bildet hadde en skadet forfot. Om så var tilfelle, kunne det være en mulig forklaring på at dyret er så magert, forklarer Larsen.

En handikappet isbjørn har vanskeligere for å fange sel. Men dette blir bare en serie med spekulasjoner. Det generelle bildet er uansett at det er tøffere forhold for isbjørnene. De som blir igjen på land når havisen forsvinner får ikke tak i sel og har liten eller ingen tilgang på annen mat.

Selv om mye tyder på at sammenhengen mellom sultende bjørner og minkende havis stemmer bra, understreker Larsen at det er vanskelig å finne solid belegg for dette.

– Isbjørner har tilpasninger som andre store rovdyr, at de kan gå i ukesvis og månedsvis uten å spise, men samtidig beveger de seg lite for å spare energi. For eksempel i Canada i Hudson Bay kan de gå uten mat i seks måneder eller mer når havisen trekker seg tilbake og bjørnene blir tvunget til å være på land. Da holder de seg stort sett i ro og da blir de ganske magre, forklarer Larsen.

Les også: Tsjekkisk turfølge får bot etter isbjørnangrep

Bekymret for produksjonene av isbjørnunger

Akkurat hvordan det står til med isbjørnbestanden på Svalbard kan ingen si sikkert i dag. Men Norsk Polarinstitutt gjennomførte en telling i sommer. Arbeidet ble nylig avsluttet og tallmaterialet skal nå bearbeides.

– Resultatene er ikke presentert ennå. Det gikk heller ikke helt som det skulle. Det var meningen at forskerne fra Polarinstituttet skulle telle isbjørner også inn over russisk territorium mot Frans Josefs Land, men de ble nektet adgang. Dermed ble tellingen amputert, sier isbjørnforsker Larsen.

Han frykter at en annen effekt av minkende havis kan påvirke bestanden negativt.

– Min største bekymring er at når isen trekker seg tilbake, og det gjør den notorisk, så kommer ikke binnene i land om høsten for å grave ynglehi. Hvis det ikke ligger is inntil yngleområder som Kong Karls Land og Nordaustlandet, kommer de ikke i land. Dermed blir det færre ynglehi og med det redusert ungeproduksjon, som igjen fører til at bestanden går ned, sier Larsen.

Han forteller at forskerne har fulgt med på Kong Karls Land over en årrekke og har observert en klar sammenheng mellom antall ynglehi og når isen ligger inntil land om høsten.

– I de siste årene er det observert stadig færre ynglehi på Kong Karls Land. Derfor er jeg veldig spent på årets telleresultater.

– Sist gang man talte bestanden var i 2004, og tallene man har fra før det er mine beregninger fra 70-80-tallet. Så jeg er spent, sier forsker Thor Larsen til ABC Nyheter.

Les også: Forskere frykter for isbjørnbestanden i Barentshavet

– Mange feite bjørner

– Så hva slags form var isbjørnene i da dere talte dem, isbjørnforsker Jon Aars?

– Det vi kan si før vi har sett nærmere på resultatene var at isbjørnene var i veldig god form i gjennomsnitt. Det forklarer vi med at det har vært et godt isår i år. Vi tror det har mye å si for hvordan bjørnene klarer seg, men det er viktig å presisere at det alltid vil være noen tynne og noen tykke isbjørner uavhengige av forholdene, svarer han.

Ifølge forskeren ved Norsk Polarinstitutt har de i 2015 observert mange feite bjørner og god produksjon av unger.

Han forklarer at det bildet til Langenberger, som har blitt spredd på internett, viser en isbjørn som har hatt problemer til tross for at det har vært gode forhold. Ifølge forskeren vil det da gjerne dreie seg om en som er gammel eller syk og som derfor klarer seg dårlig.

– Isbjørnen er også på isen da den blir tatt bilde av, og når det er tilgang til is skal det være bedre forhold fordi isbjørnen da får tilgang til sel. Uten at jeg vet alle detaljene om hvor bildet er tatt, kan det virke som det ikke er et tilfelle av en isbjørn som er tynn på grunn av mangel på mat, sier han.

Les mer: Forsker: – Isbjørnene er i fin form

– Mindre is, dårligere form

Men Aars og kollegenes observasjoner tyder likevel på at det er en sammenheng mellom minkende havis og isbjørnenes mulighet til å skaffe mat.

– Vi var ikke ute i fjor, men høsten 2012 og 2013 var det flere magrere isbjørner enn i år. Og isforholdene har vært bedre i år enn begge de to årene. Det er nok en sammenheng mellom isforhold og formen til isbjørnene, sier han.

Aars forklarer at det er normalt med variasjoner i isforholdene fra år til år.

– Men vi har hatt flere år med dårlige isforhold de senere årene, enn vi hadde tidligere, sier Aars.

Han mener som Thor Larsen, det uansett blir feil å bruke et enkelt bilde som illustrasjon på hvordan det står til med isbjørnbestanden på Svalbard.

– Skal man si noe om bestanden, må man ha mer data.

Og data fra årets telling håper Aars vil være klare før jul en gang. Han forklarer at de ikke teller hvert enkelt dyr, men gjør beregninger basert på observasjoner.

– Det blir noen måneder med beregninger og statistikk før vi kommer med våre endelige tall, sier han til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:54 Arbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti09:42 Hellas ber om hjelp etter at leir på Lesvos stengte porten for nye asylsøkere09:40 Sju elever omkom da skole raste sammen i Kenya09:30 Kinesisk storeier skuffet over Thomas Cook-konkurs09:19 Ving: Jobber intensivt for at alle skal komme hjem raskt09:19 Halvparten av luftambulanseoppdragene er i nord09:05 Tyske Condor flyr videre til tross for konkurs09:00 Ving-kunder i Trøndelag må bli hjemme08:57 Norges avtale nesten i boks – avtalen med EU amazonas-blokkert08:36 Analytiker: Flere grunner til Thomas Cook-konkurs08:25 Menneskerettsadvokat pågrepet i Egypt08:11 Tornado-fly mistet to drivstofftanker08:03 Johnson ville ikke komme Thomas Cook til unnsetning07:44 Reisegarantifondet: Har kontroll på hvor folk oppholder seg07:37 Krisemøter i Ving07:37 Boris Johnson gir Iran skylden for oljeangrep i Saudi-Arabia07:36 «Game of Thrones» tronet under Emmy-utdelingen07:09 Leger Uten Grenser anklager WHO for rasjonering av ebolavaksine i Kongo07:00 Ny statistikkbase: Oslo og Finnmark på voldstoppen06:03 Thomas Cook slått konkurs – hundretusener av turister rammes05:50 Dette skjer i dag05:47 Dette skjedde i natt05:30 Arbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti04:56 Flyktninger reiser tilbake til Eritrea04:48 Demokrater vil stille Trump for riksrett04:24 Tre Emmy-priser til «Chernobyl»03:40 Flere på fulltid i byggebransjen03:06 Emmy åpnet med priser til «Mrs. Maisel»02:43 Van Gogh-verk solgt på auksjon i Belgia02:03 Gründere ber om fiskeforbud ved undervannsrestaurant01:31 Italia tar imot 182 mennesker reddet i Middelhavet01:15 Danske pensjonsselskaper øremerker 350 milliarder til grønn omstilling00:27 Ny uke med storstreik i amerikansk bilindustri23:40 Skrantende Thomas Cook får ingen løfter av britenes regjering23:33 Fare for sykehusstreik fra tirsdag22:48 Egypt advarer journalister som dekker demonstrasjonene mot presidenten22:17 Her begraver de isbreen21:59 Rosenborg snudde og vant mot Mjøndalen21:46 2015-2019: Varmeste femårsperiode på 150 år21:44 Bendtner hyllet i hjemmedebuten, men 0-0 i toppkampen21:26 To personer reddet fra synkende seilbåt i Rogaland21:17 Kallmyr toner ned dronetrusselen mot norsk olje og gass20:43 For første gang leder Elizabeth Warren over Biden20:21 18-åring i storform da Odd vant over Sarpsborg20:19 Viking ydmyket Vålerenga, vant 4-0 i Oslo20:18 Strømsgodset tok viktig borteseier mot Tromsø20:17 Opptur for Lillestrøm, nedtur for Kristiansund etter 1-120:16 Bunnlaget Ranheim satte kjepper i hjulene for gulljagende Glimt19:46 Dette er fotavtrykket til en neandertaler19:29 Liverpool fortsatte den perfekte sesongstarten med seier over Chelsea19:01 Mann i 40-årene påkjørt i fotgjengerfelt i Lyngdal18:57 Svenskeid tankskip blir frigitt i Iran18:54 Solberg om plass i Sikkerhetsrådet: – Det er bare Norge som kan ivareta norske interesser18:08 Kjedekollisjon på E617:39 Arbeidsrettsadvokat mener Felleskjøpet-streiken er lovlig17:30 Havarikommisjonen skal undersøke båtulykke i Harstad17:25 Start ble ydmyket og tapte for første gang siden juni17:17 Hvordan klarer et så lite parti å krangle så mye?16:58 Trump har ingen intensjon om å møte iranere16:56 Manchester United senket av et effektivt West Ham16:51 Celtic og Ajer vendte til ny seier16:43 Solberg ble vist Equinors havvindfelt i New York16:05 Spinnvill Ødegaard-assist da Real Sociedad vant igjen15:23 Russer frigjorde Finnmark som 15-åring – nå kan han få norsk medalje15:21 Supporterbråk før HamKam møtte Start15:10 Gresk politi har pågrepet angivelig flykaprer15:00 Båtbrann i Halden sentrum spredde seg til brygge og bil14:34 Kvikkleire funnet flere steder rundt rasstedet i Nittedal14:12 Nye sammenstøt mellom demonstranter og politi i Hongkong13:57 Virus drepte en halv milliard og ble utryddet. Nesten13:46 Minst fem skutt på swingersklubb i Kansas13:36 Solskjær med krystallklar beskjed - igjen: – Pogba går ingen steder12:45 Mistanke om russisk manipulasjon vil dominere mandagens WADA-styremøte12:38 Iran vil legge fram plan for Persiabukta12:08 Utagerende mann slo tilfeldig passasjer på Gardermoen12:00 Drillo: – Jeg fikk sparken som ubeseiret landslagssjef11:56 Friskmeldt Haaland med i Salzburg-troppen mot LASK11:44 Politiet gjør nye søk etter savnede Maja Herner10:33 De minste barna rammes oftest av grov vold09:58 Rapport: Sør-Sudans ledere plyndrer landet09:43 Stor svindelsak opp i Bergen tingrett09:15 Kjempekamp av Zuccarello, scoring og to målgivende i oppkjøringskamp09:13 Ferieparadis ble massegrav: – Det lukter fordervelse08:30 Forsker tror ikke norske kvinner vil innfri Solbergs ønske om flere barn08:02 22 omkom i bussulykke i Pakistan07:58 Hongkong forbereder seg på nye protester06:22 Kvinne reddet opp fra sjøen i Oslo – to personer sett løpe fra stedet06:21 Sri Lanka oppretter kommisjon som skal undersøke terrorangrepet05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:20 Colombias president ber om ytterligere sanksjoner mot Venezuela04:09 LO-topp slår alarm om deltidsstillinger03:55 Nye demonstrasjoner mot Egypts president03:15 FN: Houthienes stans i angrep kan føre til en slutt på krigen i Jemen02:36 Tidligere justisminister frykter at sexkjøpsloven har hatt feil effekt02:34 Over 100 skadd i kraftig jordskjelv i Albania02:11 Nytt jordskjelv i Albania01:56 Brann på gård i Nome slukket00:27 Lorena nedjustert til tropisk storm00:01 Advokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem
Siste nytt
10:54PolitikkArbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti09:42VerdenHellas ber om hjelp etter at leir på Lesvos stengte porten for nye asylsøkere09:40VerdenSju elever omkom da skole raste sammen i Kenya09:30VerdenKinesisk storeier skuffet over Thomas Cook-konkurs09:19ReiseVing: Jobber intensivt for at alle skal komme hjem raskt09:19NorgeHalvparten av luftambulanseoppdragene er i nord09:05VerdenTyske Condor flyr videre til tross for konkurs09:00NorgeVing-kunder i Trøndelag må bli hjemme08:57PengerNorges avtale nesten i boks – avtalen med EU amazonas-blokkert08:36VerdenAnalytiker: Flere grunner til Thomas Cook-konkurs08:25VerdenMenneskerettsadvokat pågrepet i Egypt08:11VerdenTornado-fly mistet to drivstofftanker08:03VerdenJohnson ville ikke komme Thomas Cook til unnsetning07:44NorgeReisegarantifondet: Har kontroll på hvor folk oppholder seg07:37NorgeKrisemøter i Ving07:37VerdenBoris Johnson gir Iran skylden for oljeangrep i Saudi-Arabia07:36Verden«Game of Thrones» tronet under Emmy-utdelingen07:09VerdenLeger Uten Grenser anklager WHO for rasjonering av ebolavaksine i Kongo07:00NorgeNy statistikkbase: Oslo og Finnmark på voldstoppen06:03VerdenThomas Cook slått konkurs – hundretusener av turister rammes05:50NorgeDette skjer i dag05:47NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeArbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti04:56NorgeFlyktninger reiser tilbake til Eritrea04:48VerdenDemokrater vil stille Trump for riksrett04:24VerdenTre Emmy-priser til «Chernobyl»03:40NorgeFlere på fulltid i byggebransjen03:06VerdenEmmy åpnet med priser til «Mrs. Maisel»02:43VerdenVan Gogh-verk solgt på auksjon i Belgia02:03NorgeGründere ber om fiskeforbud ved undervannsrestaurant01:31VerdenItalia tar imot 182 mennesker reddet i Middelhavet01:15VerdenDanske pensjonsselskaper øremerker 350 milliarder til grønn omstilling00:27VerdenNy uke med storstreik i amerikansk bilindustri23:40VerdenSkrantende Thomas Cook får ingen løfter av britenes regjering23:33NorgeFare for sykehusstreik fra tirsdag22:48PolitikkEgypt advarer journalister som dekker demonstrasjonene mot presidenten22:17VerdenHer begraver de isbreen21:59SportRosenborg snudde og vant mot Mjøndalen21:46Verden2015-2019: Varmeste femårsperiode på 150 år21:44NorgeBendtner hyllet i hjemmedebuten, men 0-0 i toppkampen21:26NorgeTo personer reddet fra synkende seilbåt i Rogaland21:17NorgeKallmyr toner ned dronetrusselen mot norsk olje og gass20:43PolitikkFor første gang leder Elizabeth Warren over Biden20:21Sport18-åring i storform da Odd vant over Sarpsborg20:19SportViking ydmyket Vålerenga, vant 4-0 i Oslo20:18SportStrømsgodset tok viktig borteseier mot Tromsø20:17SportOpptur for Lillestrøm, nedtur for Kristiansund etter 1-120:16SportBunnlaget Ranheim satte kjepper i hjulene for gulljagende Glimt19:46Helse og livsstilDette er fotavtrykket til en neandertaler19:29SportLiverpool fortsatte den perfekte sesongstarten med seier over Chelsea19:01NorgeMann i 40-årene påkjørt i fotgjengerfelt i Lyngdal18:57VerdenSvenskeid tankskip blir frigitt i Iran18:54PolitikkSolberg om plass i Sikkerhetsrådet: – Det er bare Norge som kan ivareta norske interesser18:08NorgeKjedekollisjon på E617:39PengerArbeidsrettsadvokat mener Felleskjøpet-streiken er lovlig17:30NorgeHavarikommisjonen skal undersøke båtulykke i Harstad17:25SportStart ble ydmyket og tapte for første gang siden juni17:17PolitikkHvordan klarer et så lite parti å krangle så mye?16:58VerdenTrump har ingen intensjon om å møte iranere16:56SportManchester United senket av et effektivt West Ham16:51SportCeltic og Ajer vendte til ny seier16:43PolitikkSolberg ble vist Equinors havvindfelt i New York16:05SportSpinnvill Ødegaard-assist da Real Sociedad vant igjen15:23NorgeRusser frigjorde Finnmark som 15-åring – nå kan han få norsk medalje15:21NorgeSupporterbråk før HamKam møtte Start15:10VerdenGresk politi har pågrepet angivelig flykaprer15:00NorgeBåtbrann i Halden sentrum spredde seg til brygge og bil14:34NorgeKvikkleire funnet flere steder rundt rasstedet i Nittedal14:12VerdenNye sammenstøt mellom demonstranter og politi i Hongkong13:57Helse og livsstilVirus drepte en halv milliard og ble utryddet. Nesten13:46VerdenMinst fem skutt på swingersklubb i Kansas13:36SportSolskjær med krystallklar beskjed - igjen: – Pogba går ingen steder12:45SportMistanke om russisk manipulasjon vil dominere mandagens WADA-styremøte12:38VerdenIran vil legge fram plan for Persiabukta12:08NorgeUtagerende mann slo tilfeldig passasjer på Gardermoen12:00Helse og livsstilDrillo: – Jeg fikk sparken som ubeseiret landslagssjef11:56SportFriskmeldt Haaland med i Salzburg-troppen mot LASK11:44NorgePolitiet gjør nye søk etter savnede Maja Herner10:33NorgeDe minste barna rammes oftest av grov vold09:58VerdenRapport: Sør-Sudans ledere plyndrer landet09:43NorgeStor svindelsak opp i Bergen tingrett09:15SportKjempekamp av Zuccarello, scoring og to målgivende i oppkjøringskamp09:13ReiseFerieparadis ble massegrav: – Det lukter fordervelse08:30NorgeForsker tror ikke norske kvinner vil innfri Solbergs ønske om flere barn08:02Verden22 omkom i bussulykke i Pakistan07:58VerdenHongkong forbereder seg på nye protester06:22NorgeKvinne reddet opp fra sjøen i Oslo – to personer sett løpe fra stedet06:21VerdenSri Lanka oppretter kommisjon som skal undersøke terrorangrepet05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:20VerdenColombias president ber om ytterligere sanksjoner mot Venezuela04:09NorgeLO-topp slår alarm om deltidsstillinger03:55VerdenNye demonstrasjoner mot Egypts president03:15VerdenFN: Houthienes stans i angrep kan føre til en slutt på krigen i Jemen02:36NorgeTidligere justisminister frykter at sexkjøpsloven har hatt feil effekt02:34VerdenOver 100 skadd i kraftig jordskjelv i Albania02:11VerdenNytt jordskjelv i Albania01:56NorgeBrann på gård i Nome slukket00:27VerdenLorena nedjustert til tropisk storm00:01NorgeAdvokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus