– Flyktningkrisen vil endre Europa

Syrsiek flyktninger på flukt.
Syrsiek flyktninger på flukt. Foto: Scanpix/AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Glem ideen om nasjonalstaten. Flyktningkrisen vil gjøre Europa til et kosmopolitisk innvandringssamfunn, mener forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I framtida vil vårt mentale bilde av Europa være av medlemsstater i en politisk, overnasjonal union, sier professor i statsvitenskap og leder for ARENA Senter for europaforskning Erik Oddvar Eriksen til NTB.

– Vi vil få et mer kosmopolitisk samfunn med mer åpenhet og toleranse. Forskningen viser at dette allerede er i ferd med å skje. Vi vil bli innvandringssamfunn, slår han fast.

Kontroll

Den massive tilstrømmingen av flyktninger vil endre det politiske landskapet i EU på måter som forskerne ennå ikke har oversikt over. Søndag gjeninnførte Tyskland passkontroll langs landets grenser, og mandag fulgte Østerrike opp med strengere grensekontroll. Østerrike sender også 2.200 soldater til grensa mot Ungarn.

Men Eriksen tror ikke at de store flyktningstrømmene vil føre til at Schengen-avtalen fra 1995, som skal sikre fri flyt over EUs grenser, går i oppløsning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men man vet jo aldri. Det er ingen fasit her, sier Eriksen og påpeker at så langt er det bare passkontrollen som er gjeninnført.

– Grensa blir bare stengt for dem som ikke har papirene i orden, sier han.

Les også: Østerrike innfører strengere grensekontroll - sender soldater

Lederskap

Europa-forskeren peker også på at i motsetning til tidligere kriser har Tyskland denne gangen vist et solid lederskap, både økonomisk og moralsk. Det er Tyskland, som i realiteten lenge har vært et innvandringssamfunn, som nå peker ut retningen for Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå legger de bredsiden til. Tyskland har også i stor grad støtte i EU-kommisjonen og store deler av den europeiske befolkningen, sier Eriksen.

Men flyktningkrisen kan samtidig gi euroskeptikerne vann på mølla. Også de unge demokratiene i øst kan tenkes å ønske en annen utvikling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Krisen er så alvorlig at den kan føre til desintegrasjon og gi styrke til euroskeptiske partier, sier han.

– Samtidig ser vi at vi allerede nå har fått en helt ny debatt om flyktninger. Nå snakkes det mer og mer om at Europa trenger folk, sier Eriksen.

Les også: Solberg tror Norge må bosette 15.000 nye asylsøkere i år