140 flyktninger overnattet på hotell i Oslo

140 flyktninger overnattet på hotell i Oslo

SENG FOR NATTA: Flere flyktninger fikk overnatte blant annet på dette hotellet på Tøyen i Oslo.
SENG FOR NATTA: Flere flyktninger fikk overnatte blant annet på dette hotellet på Tøyen i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Tre av fire senger ble fylt opp da flyktninger overnattet på hotell i hovedstaden i påvente av registrering hos Politiets utlendingsenhet (PU).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om migranter, asylsøkere og flyktninger:

13

SEP

2015

SØN

12:02

Fakta om flyktninger, asylsøkere og migranter ID: 11213469

sammenholdes med nyhetssaker om flyktninger

* Migrant: Person som har forlatt sitt hjemsted og er på vandring. Brukes gjerne om folk som flytter over landegrenser, uavhengig av årsak.

* Flyktning: «En person som på grunn av en velbegrunnet frykt for å bli forfulgt på grunn av rase, religion, nasjonalitet, medlemskap i en sosial gruppe eller politisk syn, befinner seg utenfor hjemlandet og som ikke er i stand til eller ikke ønsker å søke beskyttelse i dette landet.»

* Kvoteflyktning/overføringsflyktning: En person som er registrert som flyktning hos FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), men som ikke kan tilbys en varig løsning i det landet de befinner seg og må gjenbosettes i et tredje land.

* Asylsøker: Person som kommer på egen hånd til et land og søker asyl. Retten til å søke asyl er nedfelt i FNs menneskerettighetserklæring.

* Illegal innvandrer: Person som befinner seg i et land uten tillatelse fra myndighetene i landet.

* Internt fordrevet: Et menneske som er tvunget på flukt fra sitt hjem på grunn av væpnet konflikt, vold, brudd på menneskerettighetene eller naturkatastrofer, men som ikke har krysset en internasjonalt anerkjent grense.

* Humanitært visum: Tilbys av noen land for å kunne beskytte flyktninger eller folk i en sårbar situasjon. Til forskjell fra asyl kan man søke om beskyttelse i et land mens man oppholder seg i et annet land. (Kilde: Flyktningkonvensjonen) (©NTB)

Det var mange sterke reaksjoner på at nyankomne flyktninger måtte sove på parkeringsplassen utenfor PU natt til lørdag, fordi kontorene stengte klokken 23 på kvelden. Natt til søndag fikk flyktningene sove på Best Western på Tøyen, der UDI tidligere denne uken har opprettet akuttinnkvartering. Tilbudet om hotellovernatting gjelder foreløpig ut neste uke.

– Vi har 200 disponible senger der i helgen. Natt til søndag var det 130– 140 flyktninger på hotellet, sier pressevakt Arild Blomkvist i Røde Kors til Aftenposten.

Les bakgrunn: Flyktninger i Oslo får plass på hotell

Den største gruppen er flyktninger fra Syria, men også personer fra Afghanistan, Etiopia, Eritrea og Somalia en seng på hotellet, ifølge ansvarlig for akuttinnkvarteringen, Hanne Krogstadmo.

– De aller fleste var preget etter en lang reise, og veldig slitne. Men det var en veldig rolig stemning, og flyktningene var veldig takknemlige, sier hun.

Søndag blir flyktningene fulgt ned til PU for registrering.

Les også: De små partiene presset de store om Syria-flyktninger

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus