Ekstremist-kjenner: – Syria tiltrekker seg mange ulike folk

Forfatter og journalist Lars Akerhaug har reist i midtøsten og møtt folk som har oppsøkt krigssoner uten klare oppgaver eller formål.
Forfatter og journalist Lars Akerhaug har reist i midtøsten og møtt folk som har oppsøkt krigssoner uten klare oppgaver eller formål. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix

– I krigssoner som Syria er det ikke uvanlig å treffe på mennesker som har tatt seg inn på egen hånd, sier forfatter og journalist Lars Akerhaug.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) skal ha reist alene til Syria, og formålet med reisen er fortsatt uklart. Onsdag gikk IS ut og krevde løsepenger for den kidnappede nordmannen.

Akerhaug har reist i krigssoner selv som journalist. Av og til har han truffet på mennesker som har oppsøkt området, uten å ha klare oppgaver eller definerte mål.

– Vi vet jo ikke hva motivet hans var eller hva han skulle. Men det er en del forskjellige typer personer som reiser. Noen ønsker å hjelpe, andre søker spenning. Av og til kan man lure på hvorfor de er der, sier Akerhaug til NTB.

Les også: Familien: Vi veksler mellom håp og fortvilelse

– Ingen oversikt

Han tviler på at norske myndigheter følger med på nordmenn som reiser ned til krigssoner, utover personer som er radikalisert og kan tenkes å slutte seg til terrorgrupper.

– Det later til at denne mannen har kommet med noen ytringer på sosiale medier, men det er ikke nok til å komme på PSTs radar – med mindre det er noe helt spesielt. Det må være en vilje og intensjon om å slutte seg til terrororganisasjon, sier han.

Ifølge VG skal imidlertid Grimsgaard-Ofstad ha kommet i PSTs søkelys etter ekstreme ytringer på nettet. Sikkerhetstjenesten skal ha oppsøkt ham på hjemmeadressen i Oslo.

PST har ikke kommentert saken.

Les også: Erna Solberg: – Norge betaler ikke løsepenger

Formålet med Syria-reisen er ikke kjent, men myndighetene mener 48-åringen ikke er en fremmedkriger på linje med andre Syria-farere som har reist for å slutte seg til IS.

Journalist og forfatter Kjetil Stormark mener 48-åringens historie er atypisk. Han kjenner få andre eksempler på nordmenn som har reist ned, ut over dem som kan betegnes som fremmedkrigere, hjelpearbeidere eller journalister.

– Krigssoner som dette tiltrekker seg forskjellige typer. Eventyrere, noen ønsker å tjene penger, noen har ideologisk eller politisk motivasjon, andre har et ønske om å hjelpe. Det er en smeltedigel, sier han.

Les også: IS-gisselets familie: – Det er utvilsomt ham

Trappet ned nettverk

Stormark har ledet prosjektet Hate Speech International, et nettverk som har fulgt med på de ekstremistiske grupperingene i Syria. De var blant de første som hadde informasjon da den amerikanske journalisten James Foley ble kidnappet og krevd for løsepenger.

Aktiviteten til nettverket ble trappet ned i fjor høst fordi det ble for farlig, ifølge Stormark. Årsaken var at terrorgruppen IS fikk stadig sterkere kontroll.

– Av sikkerhetshensyn, var det nødvendig å bli mye mer forsiktig. Så vi var ikke klar over kidnappingen av nordmannen før den ble offentlig kjent, sier han.

Personvernpolicy