Ekstremist-kjenner: – Syria tiltrekker seg mange ulike folk

Nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) skal ha reist alene til Syria, og formålet med reisen er fortsatt uklart. Onsdag gikk IS ut og krevde løsepenger for den kidnappede nordmannen.
Akerhaug har reist i krigssoner selv som journalist. Av og til har han truffet på mennesker som har oppsøkt området, uten å ha klare oppgaver eller definerte mål.
– Vi vet jo ikke hva motivet hans var eller hva han skulle. Men det er en del forskjellige typer personer som reiser. Noen ønsker å hjelpe, andre søker spenning. Av og til kan man lure på hvorfor de er der, sier Akerhaug til NTB.
Les også: Familien: Vi veksler mellom håp og fortvilelse
– Ingen oversikt
Han tviler på at norske myndigheter følger med på nordmenn som reiser ned til krigssoner, utover personer som er radikalisert og kan tenkes å slutte seg til terrorgrupper.
– Det later til at denne mannen har kommet med noen ytringer på sosiale medier, men det er ikke nok til å komme på PSTs radar – med mindre det er noe helt spesielt. Det må være en vilje og intensjon om å slutte seg til terrororganisasjon, sier han.
Ifølge VG skal imidlertid Grimsgaard-Ofstad ha kommet i PSTs søkelys etter ekstreme ytringer på nettet. Sikkerhetstjenesten skal ha oppsøkt ham på hjemmeadressen i Oslo.
PST har ikke kommentert saken.
Les også: Erna Solberg: – Norge betaler ikke løsepenger
Formålet med Syria-reisen er ikke kjent, men myndighetene mener 48-åringen ikke er en fremmedkriger på linje med andre Syria-farere som har reist for å slutte seg til IS.
Journalist og forfatter Kjetil Stormark mener 48-åringens historie er atypisk. Han kjenner få andre eksempler på nordmenn som har reist ned, ut over dem som kan betegnes som fremmedkrigere, hjelpearbeidere eller journalister.
– Krigssoner som dette tiltrekker seg forskjellige typer. Eventyrere, noen ønsker å tjene penger, noen har ideologisk eller politisk motivasjon, andre har et ønske om å hjelpe. Det er en smeltedigel, sier han.
Les også: IS-gisselets familie: – Det er utvilsomt ham
Trappet ned nettverk
Stormark har ledet prosjektet Hate Speech International, et nettverk som har fulgt med på de ekstremistiske grupperingene i Syria. De var blant de første som hadde informasjon da den amerikanske journalisten James Foley ble kidnappet og krevd for løsepenger.
Aktiviteten til nettverket ble trappet ned i fjor høst fordi det ble for farlig, ifølge Stormark. Årsaken var at terrorgruppen IS fikk stadig sterkere kontroll.
– Av sikkerhetshensyn, var det nødvendig å bli mye mer forsiktig. Så vi var ikke klar over kidnappingen av nordmannen før den ble offentlig kjent, sier han.