Erna Solberg: – Norge betaler ikke løsepenger

Statsminister Erna Solberg bekreftet på en pressekonferanse onsdag at en norsk statsborger er kidnappet og holdes fanget i Syria. En krisestab ledet av UD har jobbet med saken i lengre tid.
Statsminister Erna Solberg bekreftet på en pressekonferanse onsdag at en norsk statsborger er kidnappet og holdes fanget i Syria. En krisestab ledet av UD har jobbet med saken i lengre tid. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Regjeringen ble informert om kidnappingen av nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad i slutten av januar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik skal mannen være presentert i magasinet Dabiq, som er et talerør for IS.
Slik skal mannen være presentert i magasinet Dabiq, som er et talerør for IS.

– I slutten av januar ble vi gjort kjent med en mulig kidnapping av en norsk statsborger, sa statsminister Erna Solberg under en pressekonferanse onsdag kveld.

– IS' brutalitet har ingen grenser. Og nå rammer den en av våre, sa hun.

Da regjeringen ble varslet ble det umiddelbart satt en krisestab, som ledes av ID.

Nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) ble tatt til fange sammen med en kinesisk statsborger.

Bakgrunn: Nordmann tatt til fange av IS

Betaler ikke løsepenger

– Arbeidet pågår for fullt, og vi har mobilisert alle relevante krefter Norge rår over, og vi samarbeider med flere andre land og deres tjenester, forklarte statsministeren.

Alle de andre parlamentariske lederne har også vært holdt løpende oppdatert.

Solberg forklarte at nordmannen trolig har vært holdt fanget av ulike grupperinger, men at alt nå tyder på at det er IS som holder ham som gissel.

IS krever løsepenger for å sette de to fri, og har fremsatt en serie krav om betydelige summer i løsepenger. Solberg gjorde det klart at det ikke vil bli aktuelt å innfri et slikt krav.

– Vi kan ikke ov vil ikke gi etter for press fra terrorister og kriminelle. Norge betaler ikke løsepenger. Det er et prinsipp vi ikke kan fravike i møte med kyniske terrorister. Det vil øke risikoen for at andre norske borgere blir tatt til fange.

Frykt og uvisshet

Statsministeren fortalte også at mannens familie har blitt holdt løpende oppdatert om regjeringen og krisestabens arbeid.

– Det er tungt å ta inn over seg den belastningen en norsk statsborger og hans familie utsettes for. Det er vanskelig å forestille seg den frykten og uvissheten de må leve med, sa Solberg.

Les også: Støre: – Solberg har Aps fulle støtte

Personvernpolicy