Ny politigruppe skal ta fremmedkrigerne

– Kripos, Økokrim og ulike politidistrikter blir en del av en ressurspoolen, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
– Kripos, Økokrim og ulike politidistrikter blir en del av en ressurspoolen, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge er mest aktive i Norden til å bruke terrorlover på fremmedkrigere. Fra 1. oktober skal PST hente inn ekstra politiressurser for å gjøre enda mer for å stanse dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk politi er langt mer offensiv i bruken av rettsapparatet mot ekstremister enn våre naboland – selv om antallet nordmenn i Syria og Irak relativt sett er lavt sammenlignet med antall fremmedkrigere fra Sverige og Danmark.

– Norge er klart mest aktiv i Norden. Man har ti ganger så mange siktelser som Sverige, der man akkurat har siktet de første for å ha oppfordret til eller støttet terror i Syria, sier terrorforsker Magnus Ranstorp ved Forsvarshögskolan i Sverige til Aftenposten.

Les også: PST tror antall frem­med­kri­gere er høyere enn kjent

19 siktet for terrorlovbrudd

Selv om Norge er mer offensiv enn de andre nordiske landene, har Riksadvokaten bestemt at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) må gjøre enda mer for å stanse fremmedkrigerne.

– Både Kripos, Økokrim og de ulike politidistriktene blir en del av denne ressurspoolen. De skal blant annet bistå med den tekniske biten av etterforskningen og varetektsfengslinger, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

PST har tatt ut siktelser mot 19 personer for å ha brutt en av terrorbestemmelsene i norsk lov. Åtte av siktelsene er tatt ut i år.

Les også: Minst 80 frem­med­kri­gere har reist fra Norge

Overdrevet

Ekstremismeforsker Lars Gule skriver i en kronikk i Aftenposten tirsdag at han mener PSTs søkelys på fremmedkrigere er overdrevet. Han er svært kritisk til PSTs metoder og frykter at sikkerhetstjenesten kan øke rekrutteringen av fremmedkrigere.

– Min frykt er at dette forsterkede fokuset på islamistisk terror kan bidra til en stigmatisering og polarisering av forholdet mellom ikke-muslimske og muslimske nordmenn. Denne tilnærmingen blir da en selvoppfyllende profeti. Man skaper flere ekstremister enn man klarer å forebygge, skriver Gule.

Han understreker at han mener det ikke er noen som benekter at det er en reell fare for at fremmedkrigere kan utøve terrorhandlinger.

– Spørsmålet er om faren er så stor at den rettferdiggjør de store ressursene og virkemidlene som PST er tildelt, sier Gule.