Statsministeren takker for asyl-dugnaden

Se hva Erna Solberg svarte om flyktningsituasjonen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen legger 5 millioner kroner på bordet til asylhåndtering i politiet og takker folk som stiller opp frivillig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har bevilget en ekstraordinær bevilgning til politiets kapasitet. Det handler om å registrere, ha tolker og det vi må for å få flere ut på mottak, sier statsminister Erna Solberg (H) på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

I tillegg skal regjeringen legge fram en sak for Stortinget så snart det trer sammen, med tanke på å komme med en ytterligere ekstrabevilgning, opplyste hun.

Statsministeren sier at hun takker alle som nå vi hjelpe asylsøkerne som kommer:

– Jeg er veldig glad for frivillige og andre som gjør en ekstra innsats. Det gjelder både med materiell hjelp, men også mennesker som bidrar til å trekke asylsøkerne inn i lokalsamfunnet. Denne dugnadsinnsatsen er bra, og jeg håper den fortsetter, for denne krisen vil vare lenge, sier Solberg.

Men om Norge nå bør ta imot flere kvoteflyktninger, ville statsministeren ikke svare på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norge vil delta i dette arbeidet i EU. Jeg tror at de sterke bildene vi ser, fra Ungarn, Hellas, Serbia – de viser hvor vanskelig det er og hvilket apparat vi trenger å bygge opp, sier Solberg.

Høyeste siden Bosnia-krigen

2.313 mennesker søkte asyl i Norge i august, mer enn en dobling fra samme måned i 2014, viser den siste oversikten fra Utlendingsdirektoratet (UDI).

Tallet for august er det høyeste for en enkeltmåned siden Bosnia-krigen på 1990-tallet, sier UDI-direktør Frode Forfang.

Så langt i år er det registrert 8.336 asylsøkere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I fjor kom det 11.480 asylsøkere til Norge. Årets prognose er på 11.000, men denne må justeres. Vi kan vente mellom 14.000 og 16.000 asylsøkere fram til og med desember, men anslagene er fortsatt usikre, sier Forfang.

Se Forfang kommentere tallene her:

Les også: Spesialstyrker satt inn mot asylsøkere i Slovakia

Artikkelen fortsetter under annonsen

Enslige mindreårige

Mens det i månedene januar til april kom om lag 500-600 asylsøkere hver måned, er dette tallet doblet og økt ytterligere utover sommeren og i august. I august kom det altså flere asylsøkere enn i årets fire første måneder til sammen.

En klar tendens nå er at antallet enslige mindreårige asylsøkere har økt markant sammenlignet med de siste årene. Mens andelen har ligget på cirka 10 prosent, er andelen nå 23 prosent.

– Nesten hver fjerde asylsøker som kommer til Norge, er enslig mindreårig, sier Forfang.

Mens prognosen for i år ligger på 1.200, kan dette tallet bli dobbelt så høyt innen utgangen av året. Totalt var det ved utgangen av august registrert 1.956 enslige mindreårige asylsøkere.

Les også: Asylsøkere smugler slektninger inn i Norge

Nye mottaksplasser

De høye ankomsttallene fører til et behov for flere tusen nye mottaksplasser. UDI jobber derfor med å etablere nye mottak og midlertidige innkvarteringsløsninger. Ifølge UDI kommer både campingplasser og hotellbygninger til å bli tatt i bruk, men de midlertidige plassene avvikles når kapasiteten er bygd opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag ble det kjent at UDI oppretter et nytt asylmottak for ungdom mellom 15 og 18 år på Stord. Dette mottaket skal ha 40 plasser.

UDI legger ikke skjul på at økningen i antall asylsøkere kan føre til lengre saksbehandlingstider.

– Saksbehandlingstidene kommer til å øke, i hvert fall en stund framover. Vi er i dialog med departementet om situasjonen, sier Forfang.

Les også: Ungarns statsminister: – Vi kan bli en minoritet på eget kontinent

– Dramatisk

I august i fjor kom det 1.105 asylsøkere til Norge, viser UDIs statistikk for 2014. Totalt i fjor var antall asylsøknader 11.480. Suverent flest kom fra Eritrea (2.882) og Syria (1.999).

Hittil i år er har det kommet 1.852 asylsøkere fra Eritrea, 1.826 fra Syria og 1.410 fra Afghanistan. Blant asylsøkerne fra Afghanistan var hele 76 prosent enslige mindreårige.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er dramatisk. Men det mest dramatiske i utviklingen er økningen i antallet enslige mindreårige asylsøkere, sier Tom Hjertholm i Norsk Folkehjelp til Aftenposten.

Norsk Folkehjelp sier de tror augusttallene vil holde seg på dette nivået utover høsten og vinteren. Også Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) bekrefter trenden.

– Vi har gjennomført 2.100 veiledningssamtaler i august. 440 av disse var med mindreårige. De yngste er helt nede i 11-årsalderen, men de fleste mellom 15 og 18, sier generalsekretær Ann-Magrit Austenå.

Les også: EU-ledere søker felles grep for å møte flyktningstrømmen