Smugler slektninger til Norge

Østfold og Svinesund er innfallsporten for mange av dem som kommer ulovlig til Norge. Ofte med hjelp fra slektninger. Illustrasjonsfoto: Johnny Larsen / NTB scanpix.
Østfold og Svinesund er innfallsporten for mange av dem som kommer ulovlig til Norge. Ofte med hjelp fra slektninger. Illustrasjonsfoto: Johnny Larsen / NTB scanpix. Foto: Johnny Larsen / NTB scanpix

De fleste menneskesmuglingssaker i Norge dreier som om personer som vil hjelpe sin egne slektninger med å komme til landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svært mange asylsøkere kommer over grensen inn til Østfold, og seks av ti menneskesmuglingssaker etterforskes her, melder NRK.

– Det er ofte slektninger som smugler familiemedlemmer inn i landet, forteller politiadvokat John Skarpeid i Østfold politidistrikt.

– Alle asylsøkere får hjelp på reisen. Alle sier at de har vært nødt til å betale menneskesmuglere på reisen. Men veldig ofte ser vi at de har blitt satt av i Sverige og må greie seg den siste biten inn til Norge på egen hånd, forteller han.

Ferske tall fra UDI: 2.313 asylsøkere til Norge i august

Da kommer slektninger som allerede er på plass i Norge til unnsetning. De reiser til Sverige for å bistå det siste stykket av reisen. Det risikerer de å havne i fengsel for.

– Strafferammen er på tre år. Men vi har rettspraksis som sier at det ligger på rundt 60 dagers fengsel hvis man hjelper en slektning, opplyser politiadvokaten. Selv om jobben hans er å håndheve loven, synes han det er liten straffverdighet i å ta dem som hjelper slektninger.

– Vi ønsker å ta de profesjonelle smuglerne som tjener penger på dette, og de straffes strengt, sier Skarpeid.

Les også: 30 asylsøkere over grensen til Østfold

Personvernpolicy