Moxnes: Ikke sivil ulydighet

Rødtleder Bjørnar Moxnes møter torsdag i retten.
Rødtleder Bjørnar Moxnes møter torsdag i retten. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktoratet mener Rødt-leder Bjørnar Moxnes brøt taushetsplikten da han offentliggjorde pasientopplysninger i en sladdet granskingsrapport i den såkalte Lindeberg-saken. Moxnes fastholder at han ikke har gjort noe galt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette var ikke sivil ulydighet. Det jeg har gjort, er innenfor loven, sa Rødt-lederen da han forklarte seg under første dag av rettssaken i Oslo tingrett torsdag.

Han nekter å betale forelegget på 15.000 kroner som han ble ilagt tidligere i år. Flertallet i Oslo bystyre valgte å anmelde Moxnes etter at Rødt fjernet flere sladder i kommunerevisjonens rapport om forhold ved Lindeberg omsorgssenter og la dokumentet ut på sine nettsider.

– Uten sladding dokumenterer rapporten hvordan ledere på alle nivåer unnlot å gripe inn og rydde opp. Min hovedmotivasjon har vært at alvorlige feil blir kjent. Kun på den måten kan feil rettes, framholdt Moxnes, som understreket at ikke alle sladder er fjernet i Rødts versjon heller.

Koblingsfare

Rødt-lederen hevder bestemt at det ikke lar seg gjøre å identifisere pasienter eller ansatte selv om Rødt har offentliggjort mer av rapporten enn kommunen gjorde i utgangspunktet. Aktor, politiadvokat Christer Gangsø, mener Moxnes har en for snever forståelse av taushetsplikten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etter loven må det gjøres en bredere vurdering. Man må ta hensyn til om det er fare for at andre personer kan ha kunnskaper som kan kobles med opplysningene i rapporten, sier Gangsø til NTB.

– Moxnes har lagt ut rapporten i en for åpen versjon. Vi har særlig festet oss ved at det er gitt sensitive opplysninger om beboeres helsesituasjon, tilføyer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gangsø viser til at pårørende og ansatte ved Lindeberg omsorgssenter kan ha kjent identiteten til pasientene som i den usladdede versjonen får sin helsetilstand inngående beskrevet.

– Taushetsplikten omfatter også denne koblingsfaren. Jo mer ømfintlige opplysningene er, jo mer må man ta høyde for at de kan kobles sammen med annen informasjon. Helseopplysninger noe av det mest ømfintlige som finnes, sier han.

Bakgrunn: Moxnes tiltalt for brudd på taushetsplikten

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nødvendig

Moxnes mener på sin side at aktoratet har en for vid lovforståelse. For ham og forsvarer Harald Stabell er det springende punktet at pasienter og ansatte ikke kan identifiseres.

– Sladdingen gjorde at sammenhengene forsvant. Hemmeligholdet var ikke nødvendig for å ivareta personvernhensyn. Det var i all hovedsak beskrivelser av tjenestehandlingene til ledere på ulike nivåer i kommunen, framholdt Moxnes.

Han mener kommunens versjon gjorde det umulig for innbyggerne å gå de ansvarlige etter i sømmene, i tillegg til å ha gjort det vanskeligere for en hjelpepleier ved Lindeberg omsorgssenter å renvaske seg for urettmessige anklager om overgrep mot demente pasienter. Moxnes mener det var nødvendig å vise hvor syk pasienten var som hevdet seg utsatt for overgrep.

– Maktutøvelsen må være åpen og gjennomsiktig. Hvis politikerne kan dekke over egne feil, vil det gå utover tilliten til politikerne, sier Rødt-lederen, som dessuten mener at han har handlet i tråd med tilsynsplikten som alle medlemmer av Oslo bystyre er underlagt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er i utgangspunktet satt av tre dager til saken. Siste rettsdag er berammet mandag 7. september. Tidligere Rødt-leder Erling Folkvord, den anmeldte og senere renvaskede hjelpepleieren samt Redaktørforeningens leder Arne Jensen er blant forsvarets vitner i saken.

Les mer: Moxnes nekter å vedta forelegg på 15.000 kroner

Fakta om rettssaken mot Bjørnar Moxnes:

* Rødt-leder Bjørnar Moxnes ble tidligere i år ilagt et forelegg på 15.000 kroner for brudd på taushetsplikten. Han nektet å vedta forelegget, og dermed blir det rettssak.

* Samtlige partier i Oslo bystyre, med unntak av SV og Rødt, gikk inn for å anmelde Moxnes etter at bystyrerepresentanten offentliggjorde hemmeligstemplet informasjon i en granskingsrapport. Et av spørsmålene retten skal ta stilling til, er om Rødt i tilstrekkelig grad sladdet identifiserende opplysninger om pasienter og ansatte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

* Granskingsrapporten ble utarbeidet i forbindelse med en sak mot en hjelpepleier som ble beskyldt for overgrep mot to beboere ved Lindeberg omsorgssenter i Oslo. Pleieren ble politianmeldt og sykmeldt, men saken ble henlagt. Pleieren fikk jobben tilbake samt en unnskyldning fra byråden.

* Det er satt av tre dager til saken i Oslo tingrett. Siste rettsdag er mandag 7. september.