Kraftig uvær på vei til Østlandet og SørlandetKraftig uvær på vei til Østlandet og Sørlandet

Det blir spesielt vått på Sør- og Østlandet de kommende dagene. Illustrasjonsfoto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)
Det blir spesielt vått på Sør- og Østlandet de kommende dagene. Illustrasjonsfoto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)

Folk på Østlandet og Sørlandet må stålsette seg for unormalt kraftig nedbør, kraftige vindkast og flomfare de neste to dagene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Meteorologisk institutt og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har sendte ut obs-varsel i forkant av de neste dagene.

Tirsdag og onsdag ventes mye nedbør og kraftige vindkast i Agder, Telemark, Buskerud, Vestfold, Østfold, Oslo og Akershus. I Agder, Telemark og Buskerud kan det komme 40-50 millimeter nedbør i løpet av 24 timer, samt lokalt kraftige vindkast. I utsatte steder og i fjellet kan det komme til å blåse 22 meter i sekundet fra nordøst.

Sjekk været der du er

I Vestfold, Østfold, Oslo og Akershus kan det komme 30-40 millimeter nedbør i løpet av 24 timer. I tillegg kan det komme kraftige vindkast på opptil 20 sekundmeter fra nordøst.

NVE varsler samtidig om flom- og jordskredfare på gult nivå i de samme områdene. Det betyr økt fare for lokale oversvømmelser og/eller erosjonsskader på grunn av raskt økende vannføring i bekker og småelver, samt fare for store flomskader og problemer lokalt, samt økt fare for jordskred og sørpeskred.

En nedbørsgraf som StormGeo har laget for VG , tyder på at nedbøren blir kraftigst to ulike steder – i Aust-Agder og Telemark, og i Vestfold og Buskerud. Begge steder viser modellen at det kan komme til å falle over 60 millimeter regn i løpet av 24 timer.