Meny

Flertall for å beholde markagrensene

Snaut halvparten av de spurte sier de ønsker å beholde markagrensene rundt storbyene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Snaut halvparten av de spurte sier de ønsker å beholde markagrensene rundt storbyene. Men nesten like mange åpner for å ofre grensene for å stanse økende boligpriser.

I en undersøkelse som Norstat har laget for NRK , svarer 49 prosent at de vil beholde markagrensene som i dag. 44 prosent vil på sin side justere markagrensene som et tiltak mot boligprisveksten.

Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, er ikke overrasket over at så mange er positive til å justere markagrensen. Grensen ble kalt den nye statsreligionen av Høyre-veteran Kåre Willoch, og mange har omtalt den som «en hellig ku». Jæger ønsker økt utbygging rundt kollektivknutepunktene og vil slakte den hellige kua for å øke boligutbyggingen.

– Dårlig idé

– Slik jeg leser undersøkelsen, forteller den at folk har begynt å skjønne at vi må bygge mer, og at vi kanskje må begynne å plassere en del hellige kyr i båsen, slik at vi kan få bygget nok til at folk flest kan få kjøpt seg bolig, sier Jæger.

Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund er av en helt annen oppfatning.

– Det er en veldig dårlig idé å bygge i marka nært eksisterende kollektivknutepunkt. Vi mener tvert imot at bymarkene rundt omkring i landet bør få strengere beskyttelse enn de har i dag, for å gi folk tilgang på viktige friluftsområder, sier han.

– Presset vil ikke minke

Miljøpartiet De Grønne er ikke overraskende en innbitt motstander av å bygge boliger i markaområder som de mener gir enorme gevinster for folkehelse, trivsel og livskvalitet.

– Presset mot markagrensene rundt byene kommer ikke til å minke selv om vi åpner opp for litt mer utbygging. Derfor er det viktig å beholde en tydelig grense for hva vi aksepterer, sier nasjonal talskvinne Hilde Opoku i MDG i en kommentar til NTB.

Hun sier de nære markaområdene er spesielt viktige fordi de er tilgjengelige for folk i alle aldre.

– Det er mye vi kan gjøre med boligmarkedet før vi trenger å ta av marka. Vi vil blant annet bygge flere studentboliger, begrense boligspekulasjonen og bruke arealene i byene våre smartere.

Les også: De Grønne fjerde størst i NRK-måling

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus