Rødt-leder må møte i retten torsdag

Rødt-leder Bjørnar Moxnes må møte i Oslo tingrett torsdag i neste uke, anklaget for brudd på taushetsplikten.
Rødt-leder Bjørnar Moxnes må møte i Oslo tingrett torsdag i neste uke, anklaget for brudd på taushetsplikten. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Torsdag i neste uke, midt i valgkampen, begynner straffesaken mot Rødts partileder Bjørnar Moxnes. Han er anklaget for brudd på taushetsplikten ved publisering av kommunerevisjonens rapport om den såkalte Lindeberg-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg skulle gjerne vært ute og drevet valgkamp. Dette er helt på oppløpssiden. Men det er en sak som handler om demokrati, hemmelighold og ukulturen med hemmelighold i Oslo kommune, sier Moxnes til ABC Nyheter.

Saken dreier seg om publiseringen av en mindre sladdet versjon av kommunerevisjonens rapport om Lindeberg-saken på Rødts hjemmesider 24. januar 2014.

– Jeg håper vi får brukt rettssaken til å vise behovet for en helt annen åpenhetskultur i Oslo, der innbyggerne får vite om feil politikerne er ansvarlige for og prøver å hemmeligholde.

Omsorgssenter

Moxnes ble i mars i år ilagt et forelegg på 15.000 kroner for brudd på taushetsplikten, som han nektet å vedta. Saken som starter torsdag i neste uke går fram til og med 7. september i Oslo tingrett.

Lindeberg-saken dreide seg om anklager reist mot hjelpepleier Stig Berntsen ved Lindeberg omsorgssenter i november 2011. Han ble beskyldt for seksuelle overgrep mot to beboere ved senteret. Beskyldningene viste seg grunnløse, og Berntsen fikk i 2013 jobben tilbake og en beklagelse fra kommunen.

I juni 2013 kom Kommunerevisjonens rapport om Lindebergsakene med kritikk av Oslo kommunes håndtering. Kommunens ledelse hemmeligholdt deler av rapporten.

– Ved å legge ut rapporten med mindre sladding ble det mulig for hjelpepleier Stig Berntsen å renvaske seg. Det som kommer frem er hvor tynt grunnlaget var for anklagene om seksuelle overgrep, sier Moxnes.

Les også: Moxnes vedtar ikke forelegg, ser frem til rettssak

–Avdekker alvorlig svikt

– Jeg er trygg på at jeg ikke har gjort noe ulovlig. Politianmeldelsen er rådhuselitens lynavleder for å dekke over eget maktmisbruk og feil. Da vi la ut rapporten med mye mindre sladding fikk både presse og innbyggere innsyn i en rekke feil som hadde blitt gjort, sier Moxnes.

– Det rapporten avdekker, når man får lese den i sin helhet, er alvorlig svikt i Oslo kommunes ivaretakelse av sykehjemspasienter og ansatte. Også byrådet fikk kraftig kritikk, som de valgte å sladde over, sier Moxnes.

Det var flertallet i Oslo bystyre som i 2014 vedtok å anmelde Moxnes for brudd på taushetsplikten. Kun SV og Rødt stemte mot.

– Ved å politianmelde meg viser bystyrets flertall hvem de beskytter. Det er hverken ansatte eller pasienter i Oslos eldreomsorg, men hverandre, sier Rødt-lederen.

ABC Nyheter har vært i kontakt med ordfører Fabian Stang og byrådsleder Stian Berger Røsland. Ingen av dem ønsker å kommentere saken.