Meny

Rødt-leder må møte i retten torsdag

Rødt-leder Bjørnar Moxnes må møte i Oslo tingrett torsdag i neste uke, anklaget for brudd på taushetsplikten. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag i neste uke, midt i valgkampen, begynner straffesaken mot Rødts partileder Bjørnar Moxnes. Han er anklaget for brudd på taushetsplikten ved publisering av kommunerevisjonens rapport om den såkalte Lindeberg-saken.

– Jeg skulle gjerne vært ute og drevet valgkamp. Dette er helt på oppløpssiden. Men det er en sak som handler om demokrati, hemmelighold og ukulturen med hemmelighold i Oslo kommune, sier Moxnes til ABC Nyheter.

Saken dreier seg om publiseringen av en mindre sladdet versjon av kommunerevisjonens rapport om Lindeberg-saken på Rødts hjemmesider 24. januar 2014.

– Jeg håper vi får brukt rettssaken til å vise behovet for en helt annen åpenhetskultur i Oslo, der innbyggerne får vite om feil politikerne er ansvarlige for og prøver å hemmeligholde.

Omsorgssenter

Moxnes ble i mars i år ilagt et forelegg på 15.000 kroner for brudd på taushetsplikten, som han nektet å vedta. Saken som starter torsdag i neste uke går fram til og med 7. september i Oslo tingrett.

Lindeberg-saken dreide seg om anklager reist mot hjelpepleier Stig Berntsen ved Lindeberg omsorgssenter i november 2011. Han ble beskyldt for seksuelle overgrep mot to beboere ved senteret. Beskyldningene viste seg grunnløse, og Berntsen fikk i 2013 jobben tilbake og en beklagelse fra kommunen.

I juni 2013 kom Kommunerevisjonens rapport om Lindebergsakene med kritikk av Oslo kommunes håndtering. Kommunens ledelse hemmeligholdt deler av rapporten.

– Ved å legge ut rapporten med mindre sladding ble det mulig for hjelpepleier Stig Berntsen å renvaske seg. Det som kommer frem er hvor tynt grunnlaget var for anklagene om seksuelle overgrep, sier Moxnes.

Les også: Moxnes vedtar ikke forelegg, ser frem til rettssak

–Avdekker alvorlig svikt

– Jeg er trygg på at jeg ikke har gjort noe ulovlig. Politianmeldelsen er rådhuselitens lynavleder for å dekke over eget maktmisbruk og feil. Da vi la ut rapporten med mye mindre sladding fikk både presse og innbyggere innsyn i en rekke feil som hadde blitt gjort, sier Moxnes.

– Det rapporten avdekker, når man får lese den i sin helhet, er alvorlig svikt i Oslo kommunes ivaretakelse av sykehjemspasienter og ansatte. Også byrådet fikk kraftig kritikk, som de valgte å sladde over, sier Moxnes.

Det var flertallet i Oslo bystyre som i 2014 vedtok å anmelde Moxnes for brudd på taushetsplikten. Kun SV og Rødt stemte mot.

– Ved å politianmelde meg viser bystyrets flertall hvem de beskytter. Det er hverken ansatte eller pasienter i Oslos eldreomsorg, men hverandre, sier Rødt-lederen.

ABC Nyheter har vært i kontakt med ordfører Fabian Stang og byrådsleder Stian Berger Røsland. Ingen av dem ønsker å kommentere saken.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus