Meny

Støre mener Jensens oljekritikk bommer grovt

Finansminister Siv Jensen mener at Jonas Gahr Støre skaper utrygghet ved å vingle om olje. Foto: Tor Erik Schrøder (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre mener Frp-leder Siv Jensen er historieløs når hun kritiserer Ap for å vingle i oljepolitikken.

Finansminister Jensen sier i et intervju med Dagbladet at Ap-leder Jonas Gahr Støre skaper usikkerhet om oljepolitikken og dermed utrygghet for dem som jobber i næringen.

– Jeg må nesten smile av Siv Jensens utbrudd. I den lange fortellingen om norsk olje- og gassnæring er det Frp som gradvis har lagt seg inn med det store flertallet i synet på en stabil og forutsigbar utvikling av næringen, sier Støre til NTB.

– Ingen av hovedpilarene i dagens politikk er utviklet av Frp. Historisk mente partiet at Norge burde selge ut Nordsjøen på rot, og fremtidige generasjoner kan takke Ap og andre partier for at det ikke ble norsk politikk, mener Ap-lederen.

Les også: Olje-slag da ung­doms­po­li­ti­kerne barket sammen i Arendal

– Ulike signaler

Men Jensen mener Støre sender ut sprikende politiske signaler om hva Ap vil med olje- og gassnæringen.

– Den ene dagen hører jeg Jonas og Ap si at det er viktig med trygghet i oljenæringen. Den neste sier de at vi skal la oljen ligge igjen i modne oljefelt og ikke nødvendigvis åpne nye. Det ville vært fint å vite hva Arbeiderpartiet egentlig mener. Det er en ærlig sak hvis Ap mener at ressursene skal ligge igjen på havbunnen, men det får ganske store konsekvenser for fremtidig velferd i Norge, sier hun.

Jensen fremholder at oljenæringen krever forutsigbare rammer i en turbulent fase med et dramatisk fall i oljeprisen og svikt i oljeinvesteringene.

– Vi trenger i hvert fall ikke flere beskjeder fra Arbeiderpartiet som handler om å sparke folk ut av en næring som har en fremtid i Norge.

Les også: Snekrer budsjett mens stormen raser

Vil avvikle næringen

Støre mener Frps oljepolitikk ikke tåler nærmere gransking:

– Siv Jensens budskap i valgkampen er at vi skal hente ut olje og gass til siste dråpe. Men det har aldri vært norsk politikk. Det må bety at hun er villig til å subsidiere uthenting av olje og gass som selskapene ikke finner lønnsom. Situasjonen i dag er jo at selskapene prioriterer de områdene som er lønnsomme.

Svært få norske felt er lønnsomme med dagens oljepris på under 50 dollar fatet, viser en oversikt fra analyseselskapet Rystad Energy.

Støre peker likevel på at Ap, som regjeringspartiene, ønsker et «stabilt og høyt aktivitetsnivå» i norsk olje- og gassnæring. Det får andre partier som SV og Miljøpartiet De Grønne (MDG) til å se rødt.

Regjeringen har videreført de rødgrønnes ensidige satsing på oljeindustrien, ifølge MDGs stortingsrepresentant Rasmus Hansson.

– Under de rødgrønne ble oljeinvesteringene firedoblet. De blå fortsetter i samme spor med å investere nesten 40 milliarder kroner direkte i oljesektoren årlig, sier han.

– Vi må legge til rette for en ansvarlig og kontrollert avvikling av norsk oljevirksomhet over en 20-årsperiode, mener Hansson.

Les også: Frp faller på menings­må­ling

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus