Syrisk tolvåring venter på familiegjenforening

Tolv år gamle Noor bor i Fredrikstad og venter på å bli gjenforent med foreldrene og de tre småsøsknene. Men det er en tidkrevende prosess.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noor bor sammen med onkelen Abdulfattah. Han er barnelege, men måtte rømme fra Syria et halvt år før Noor.

– Jeg kunne ikke fortsette å bo der. Jeg måtte reise ut, ellers ville jeg blitt drept, egentlig, sier Abdulfattah til NTB.

I fjor ble jenta sendt ut av Syria og til Europa ved hjelp av menneskesmuglere. Familien mente det var for farlig for henne å være i det borgerkrigsherjede landet. Mange er særlig redde for at barna skal havne i klørne på terrorgruppen IS.

– De tar barn fra elleve eller tolv år. Lærer dem å bruke våpen. De sier mange dumme ting til dem. Barn kan man bestemme over, forklarer onkelen.

Les også: Tyskland forenkler asylprosessen for syrere

Selv forsøkte han å fortsette å jobbe som lege i Syria etter at borgerkrigen brøt ut, men etter hvert tok ulike militante grupper kontrollen over sykehuset. Abdulfattah mener han har mye å bidra med i Norge. Han jobber hardt med å skaffe seg autorisasjon og med å lære seg norsk.

Noor har funnet seg godt til rette på skolen, og forteller smilende om favorittfagene sine: Gym, kunst og håndverk, norsk og matte. Nå venter hun på familien sin, som klarte å flykte til Tyrkia. Noor håper foreldrene og de tre yngre søsknene også vil få komme til Norge til slutt.

Les også: Nesten 12 millioner syrere på flukt

Personvernpolicy