Meny

– Det grøne skiftet er eit luftslott

Amram Hadida byrja å jobba på verftet på Stord då Snorre A-plattforma blei bygd tidleg på 90-talet. Han etterlyser eit trepartssamarbeid for ei grøn omstilling, parallelt med at ein framleis utnyttar oljeressursane til Noreg. Foto: Svein Olav Langåker
Amram Hadida byrja å jobba på verftet på Stord då Snorre A-plattforma blei bygd tidleg på 90-talet. Han etterlyser eit trepartssamarbeid for ei grøn omstilling, parallelt med at ein framleis utnyttar oljeressursane til Noreg. Foto: Svein Olav Langåker

– Alle snakkar om det grøne skiftet, men ingen fortel meg kva det grøne skiftet betyr for dei 250.000 som jobbar i olja i Noreg, seier klubbleiaren ved Noregs største verft.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amram Hadida er leiar for verkstadklubben ved Kværner Stord. Medlemmane hans har vore med på å bygga og setja saman flest av plattformane på norsk sokkel, mellom anna Troll A – det største menneskeskapte byggverket som nokon gong er blitt flytta på.

Hadida er frustert over at stadig fleire folkevalde snakkar om oljenæringa som ei solnedgangsnæring og at ein må omstilla seg til det grøne skiftet.

– Partileiarar snakkar om stopp for oljenæringa. Dei snakkar om 250.000 arbeidsplassar som er knyta til olja, utan å koma med noko konkret, seier han.

Les også: Trur på taktskifte i klimakampen

– Framtid for ungdom

Amram Hadida har vore med på å oppleva opp- og nedturar sidan han byrja å jobba i oljeindustrien i Noreg på 90-talet.

– Dette er ikkje ein solnedgangsindustri – heller tvert om. Me har verdsleiande teknologi som kan brukast i det grøne skiftet.

– Det var ikkje slik at ein avliva alle hestar då bilen blei oppfunnen. Det gjekk gradvis. Det er mogleg å kombinera oljeutvinning og det grøne skiftet.

– Me har høgaste HMS-standard i verda og høgaste CO2-avgifta i verda. Eg vågar å stå framfor ungdom og seia at det er ei framtid i oljebransjen, seier Amram Hadida.

Det som har vore eit av landets største lærebedrifter tar enno inn lærlingar, men no i haust er talet redusert til 11 nye lærlingar.

Les også: Regjeringa vil ha fleire lærlingar

To tankar i hovudet

Klubbleiaren synest det må vera mogleg å jobba for å skapa fleire grøne arbeidsplassar, samtidig som oljeindustrien får driva parallelt.

Amram Hadida meiner ein må kunne konsekvensutgreia nordområda.

– Så får ein sjå om det er mogleg å bora etter olje. Eg er sikker på at ein kan byggja det ut midt i matfatet på ein trygg måte.

Den reinaste olja

– Det er ingenting som tilseier at energibehovet i verda vil gå ned. Det internasjonale energibyrået meiner fossilenergi framleis vil vera hovudkjelda til energi i verda.

– Då er spørsmålet: skal me ta opp olja vår, eller la ho ligga? Me har den mest reine olja i verda. Fleire millionar europearar er avhengige av gass frå Noreg. Kva er alternativa for dei? Er russisk olje reinare? spør Amram Hadida retorisk.

– Kvifor kan me ikkje utnytta den energien som ligg der? spør Hadida.

Les også: Optimistisk på klimakonferanse

Bortkasta milliardar

Kværner Stord sysselset kring 1750 personar fordelt på 850 funksjonærar og 900 operatørar, inkludert112 lærlingar. Alle operatørane er i arbeid i dag. Etter nyttår er det nokre utfordringar med å ha arbeid til alle, men klubben og bedrifta jobbar intenst for å sikra meir arbeid på Stord.

Viss verftet ikkje hadde fått kontrakten dei fekk på å byggja bustadmodulen til Sverdrup-plattformen, så hadde det sett mørkare ut.

– Men kva vil skje om oljeprisen held fram med å vera så låg?

– Eg trur oljeprisen vil endra seg på få år. Me jobbar òg med kostnadene våre, for å bli endå meir konkurransedyktige.

Amram Hadida seier verftet alltid har klart seg tidlegare, men vedgår at situasjonen er annleis no enn tidlegare.

– Oljeselskapa har sett vekk mykje arbeid til utlandet. Men kva har skjedd med det ein har sett vekk? Alle dei åtte plattformane som er sett ut til utlandet i dei siste åra er forsinka. Og Yme har vist seg å vera heilt ubrukeleg. Det er fleire titals milliardar bortkaste kroner for norske skattebetalarar, utan at det har ført til nokon konsekvensar.

Les også: Møllesus eller oljerus?

Amram Hadida har boka om historia til verftet på Stord liggjande på pulten. – Me har vore gjennom opp- og nedgangstider, men har heile tida klart å omstilla oss, seier han. Foto: Svein Olav Langåker
Amram Hadida har boka om historia til verftet på Stord liggjande på pulten. – Me har vore gjennom opp- og nedgangstider, men har heile tida klart å omstilla oss, seier han. Foto: Svein Olav Langåker

– Må halda på kompetansen

Enno er det mykje å gjera på norsk sokkel i fleire titals år framover. Hadida nemner nybygg og oppgradering av installasjonar, plugging av brønnar og opphogging.

– Det er viktig å halda på kompetansen som finst i bransjen.

– Me appellerer til ansvarlege politikarar: Slutt å snakka ned industrien vår. Via denne industrien kan me utvikla overgangen til det grøne skiftet. Folk med bakgrunnen vår kan hjelpa til.

Amram Hadida står fast på at han ikkje er klimafornektar, og meiner det er viktig å halda på målet om ikkje meir enn to graders auke i temperaturen i verda. Han kallar testanlegget for CO2-fangst på Mongstad ei suksesshistorie, og kunne gjerne sett eit fullskalaanlegg der.

Les også: – Nødvendig å suga ut CO2

Omstillinga

Klubbleiaren ved Kværner Stord er ikkje usamd i at me treng fleire bein å stå på.

– Men slik det framstår for meg i dag, er heile det grøne skiftet eit luftslott.

– Nyleg kom Siemens og Bellona fram til at av dei totalt 180 ferjene som kryssar norske fjordar, vil det løna seg å skifta ut 84 av ferjene til batteridrift og 43 ferjer til hybrid drift. Vil ikkje lønsam og grøn teknologi gi store nye arbeidsoppgåver? Verftet her på Stord har bygd båtar før? Vil ikkje dette kunne skapa arbeid for mange tusen årsverk?

– Det er ikkje så dumt å byggja batteriferjer, kommenterer Hadida.

BT-journalist og historikar Hans K. Mjelva skreiv i doktorgraden sin om korleis dei økonomiske drivkreftene påverka verftet på Stord og dei andre store verfta som me tidlegare hadde ved Rosenberg i Stavanger og Aker i Oslo. I kontrast til eksisterande litteratur tek Mjelva til orde for at den statlege støtta kan tolkast positivt, ved at den var medverkande til oppbygginga av verkstadkonserna Aker og Kværner og såleis la grunnlaget for sentrale delar av norsk offshoreindustri og for industriell vekst i dei følgjande tiåra.

– Me er omstillingsdyktige. Det har me vist mange gonger før, seier klubbleiaren. Etter oljekrisa på 70-talet tok aktiviteten ved verftet seg opp og ein byrja å byggja oljeplattformar, frå Statfjord A i 1977. Men etter dette har det vore fleire periodar med lite arbeid. Konjunkturar og oljepris har variert.

– Burde staten kome kraftigare på banen, slik dei gjorde for nokre tiår sidan?

– Eg meiner ein må ha eit trepartsamarbeid for å finna andre bein å stå på, parallelt med framleis oljeutvinning. Ein må ha eit samarbeid mellom staten og kapitalen. Og kapitalen må sjå at det vil vera lønsamt å investera. Eg er einig at staten må gå sterkare inn det grøne skiftet. Det er trong for ganske mykje, og då må regjeringa på banen med meir midlar. Ein kan ikkje overlata alt til marknaden åleine.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:26 Dette skjer i dag06:12 En person antatt druknet i Kristiansand05:58 Forening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:54 63 drept av selvmordsbombe under bryllup i Kabul05:32 Dette skjedde i natt05:25 Over 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03 Hans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35 50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05 Ni omkom i hotellbrann i Ukraina04:04 – Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39 Bompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid02:43 Djokovic ute av Cincinnati-turneringen i semifinalen02:40 Mulig bortføring i Tønsberg var bare lek01:48 Abid Raja kaller bompengestriden unødvendig drama01:46 Flere pågripelser etter at høyrenasjonalister marsjerte i Portland00:58 Fremmede tok farvel med offer for El Paso-massakre00:45 Hund drepte flere sauer i Sandnes00:24 Mann omkom i trafikkulykke i Trøndelag23:57 Durasovic til finale i challengerturnering i Slovenia23:34 Boksing: Srour og Thanderz vant i Ludwigshafen23:23 Golf: Hovland henger med i tetsjiktet, Ventura falt av23:08 Carlsen startet med remis i Sinquefield Cup22:52 Berge og Genk vant stort22:35 Ødegaard med gult kort i uavgjortdrama22:35 Petter Vennerød vant Amandakomiteens ærespris22:14 Amandaprisen: «Ut og stjæle hester» den store vinneren22:02 Kiplesund satte norsk rekord i lengde med 8,1021:42 Norge gratulerer det sudanske folk21:42 Reitan tre slag bak lederen i Tsjekkia21:40 Tre raketter avfyrt fra Gazastripen21:04 Salvini ga etter for press – lot 27 barn gå i land21:00 Déjà vu for City – Tottenham berget av VAR igjen20:48 Dæhli-misser ødela VM-stafetten: – Hadde ikke peiling på hvor jeg var20:39 Mann funnet etter leteaksjon i Steinkjer20:30 Frekk hælflikk fra Hovland sørget for poengdeling i Skien19:51 Rosenborg er ubeseiret på seks kamper19:40 Person raspet med kniv i Oslo sentrum19:22 Elden blir bistandsadvokat for Per Orderud19:19 Ajer og Celtic måtte slite i ligacupen18:57 Haaland vippet ned fra måltoppen tross to fulltreffere18:55 Real Madrid åpnet sesongen med sterk borteseier18:55 Siv Jensen er uønsket i byen av Sarpsborg Frp18:52 Politiet mener Manshaus' forklaring styrker deres teorier18:42 Eiking med etappeseier i Arctic Race18:41 Folket feirer «et nytt Sudan»18:39 Mané-perle frelste Liverpool18:28 Svensk gull i o-VMs kvinnestafett, Norge utenfor pallen18:13 Ny seier, og Arsenal kan ha funnet gull18:01 King åpnet målkontoen i Bournemouth-seier17:58 Naglestad scoret hattrick for Egersund17:57 Tredje strake tap for Florø17:55 Ny seier for Asker17:49 Igjen skryter Donald Trump av størrelsen17:46 Opseth nummer sju i SGP-kvalifisering17:35 Trump: – Håper på fredsavtale med Taliban17:24 Aalesund fortsatte seiersrekken17:24 Aalesund stakk ytterligere ifra etter seier og Sandefjord-poengtap17:22 Mjelde reddet poeng for Sandefjord17:04 LSK vant «hatkampen» mot VIF16:57 Røa seiret hjemme mot Stabæk16:52 Klepp-seier over Avaldsnes16:51 Uavgjort mellom Fart og Lyn16:48 Norsk tredjeplass i Sommer Grand Prix16:43 Jensen: Naturlig med landsstyremøte når avklaring nærmer seg16:33 Manshaus oppsøkte læstadianske menigheter16:33 Nytt tap for Kolbotn16:12 Erna Solberg åpnet tredje etappe av sykkelrittet Arctic Race16:10 Flo avgjorde for Sotra15:59 Ny seier for Levanger15:59 – Gjør at vi selger konkurransefortrinnet til utlandet15:52 LSK slo Vålerenga på hjemmebane15:40 Venstre: Uaktuelt med bompengetiltak som fører til økt trafikk15:18 Bayern henter fransk stortalent15:13 Åpnet internasjonalt møte om handel med truede arter15:00 Al-Noor-moskeen åpnet dørene for pressen14:31 Neymar fortsatt ute av PSG-troppen14:29 Avtale om maktdeling undertegnet i Sudan14:20 Økning i antall harepest-tilfeller13:43 XXL-sjefen bekrefter prisjuks13:09 Skyting over grensa i Kashmir13:00 Per Sandberg om Charterfeber: – Du vinner hver dag der. Bryter barrierer og bygger selvtillit12:46 Vys billettsystem brøt sammen12:35 Person omkom etter fall fra bygning12:22 Syklisten ser på bilen – så bare rister hun på hodet12:10 Forklarte seg om drapsåstedet og ruten til moskeen12:09 Lærere demonstrerer i Hongkong11:44 Rødgrønn frykt for «krig mot byene» i regjeringens bomløsning11:08 Sjefstrateg spår valutasjokk10:59 Avis: Boris Johnson skal møte Merkel og Macron10:37 Høyt elsket sjøku døde i Thailand10:14 Siktet etter mistenkelig dødsfall på Vinstra aksepterer varetekt09:53 Politiet varsler ny informasjon i forsvinningssaken09:19 Varsler gjennomgang av politiets prosjektstyring08:31 «Kommunisme»-måling: – Rødt har blitt mer spiselig08:23 Forsvaret bidro med vel 30 milliarder til samfunnet i fjor08:21 Politiet brukte 15 minutter til moskeen i Bærum08:02 Neville garanterer at Salah forlater Liverpool06:45 Savnet krabbefisker funnet i god behold06:45 Sjakkekspert: – For Carlsen er det kun førsteplasser som gjelder06:45 Mann siktet for drap på turist på New Zealand
Siste nytt
06:26NorgeDette skjer i dag06:12NorgeEn person antatt druknet i Kristiansand05:58NorgeForening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:54Verden63 drept av selvmordsbombe under bryllup i Kabul05:32NorgeDette skjedde i natt05:25VerdenOver 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03NorgeHans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35Verden50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05VerdenNi omkom i hotellbrann i Ukraina04:04Verden– Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39NorgeBompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid02:43SportDjokovic ute av Cincinnati-turneringen i semifinalen02:40NorgeMulig bortføring i Tønsberg var bare lek01:48NorgeAbid Raja kaller bompengestriden unødvendig drama01:46VerdenFlere pågripelser etter at høyrenasjonalister marsjerte i Portland00:58VerdenFremmede tok farvel med offer for El Paso-massakre00:45NorgeHund drepte flere sauer i Sandnes00:24NorgeMann omkom i trafikkulykke i Trøndelag23:57SportDurasovic til finale i challengerturnering i Slovenia23:34SportBoksing: Srour og Thanderz vant i Ludwigshafen23:23SportGolf: Hovland henger med i tetsjiktet, Ventura falt av23:08SportCarlsen startet med remis i Sinquefield Cup22:52SportBerge og Genk vant stort22:35SportØdegaard med gult kort i uavgjortdrama22:35KulturPetter Vennerød vant Amandakomiteens ærespris22:14KulturAmandaprisen: «Ut og stjæle hester» den store vinneren22:02SportKiplesund satte norsk rekord i lengde med 8,1021:42VerdenNorge gratulerer det sudanske folk21:42SportReitan tre slag bak lederen i Tsjekkia21:40VerdenTre raketter avfyrt fra Gazastripen21:04VerdenSalvini ga etter for press – lot 27 barn gå i land21:00SportDéjà vu for City – Tottenham berget av VAR igjen20:48SportDæhli-misser ødela VM-stafetten: – Hadde ikke peiling på hvor jeg var20:39NorgeMann funnet etter leteaksjon i Steinkjer20:30SportFrekk hælflikk fra Hovland sørget for poengdeling i Skien19:51SportRosenborg er ubeseiret på seks kamper19:40NorgePerson raspet med kniv i Oslo sentrum19:22NorgeElden blir bistandsadvokat for Per Orderud19:19SportAjer og Celtic måtte slite i ligacupen18:57SportHaaland vippet ned fra måltoppen tross to fulltreffere18:55SportReal Madrid åpnet sesongen med sterk borteseier18:55PolitikkSiv Jensen er uønsket i byen av Sarpsborg Frp18:52NorgePolitiet mener Manshaus' forklaring styrker deres teorier18:42SportEiking med etappeseier i Arctic Race18:41VerdenFolket feirer «et nytt Sudan»18:39SportMané-perle frelste Liverpool18:28SportSvensk gull i o-VMs kvinnestafett, Norge utenfor pallen18:13SportNy seier, og Arsenal kan ha funnet gull18:01SportKing åpnet målkontoen i Bournemouth-seier17:58SportNaglestad scoret hattrick for Egersund17:57SportTredje strake tap for Florø17:55SportNy seier for Asker17:49VerdenIgjen skryter Donald Trump av størrelsen17:46SportOpseth nummer sju i SGP-kvalifisering17:35PolitikkTrump: – Håper på fredsavtale med Taliban17:24SportAalesund fortsatte seiersrekken17:24SportAalesund stakk ytterligere ifra etter seier og Sandefjord-poengtap17:22SportMjelde reddet poeng for Sandefjord17:04SportLSK vant «hatkampen» mot VIF16:57SportRøa seiret hjemme mot Stabæk16:52SportKlepp-seier over Avaldsnes16:51SportUavgjort mellom Fart og Lyn16:48SportNorsk tredjeplass i Sommer Grand Prix16:43PolitikkJensen: Naturlig med landsstyremøte når avklaring nærmer seg16:33NorgeManshaus oppsøkte læstadianske menigheter16:33SportNytt tap for Kolbotn16:12SportErna Solberg åpnet tredje etappe av sykkelrittet Arctic Race16:10SportFlo avgjorde for Sotra15:59SportNy seier for Levanger15:59Penger– Gjør at vi selger konkurransefortrinnet til utlandet15:52SportLSK slo Vålerenga på hjemmebane15:40PolitikkVenstre: Uaktuelt med bompengetiltak som fører til økt trafikk15:18SportBayern henter fransk stortalent15:13VerdenÅpnet internasjonalt møte om handel med truede arter15:00NorgeAl-Noor-moskeen åpnet dørene for pressen14:31SportNeymar fortsatt ute av PSG-troppen14:29VerdenAvtale om maktdeling undertegnet i Sudan14:20NorgeØkning i antall harepest-tilfeller13:43PengerXXL-sjefen bekrefter prisjuks13:09VerdenSkyting over grensa i Kashmir13:00Helse og livsstilPer Sandberg om Charterfeber: – Du vinner hver dag der. Bryter barrierer og bygger selvtillit12:46PengerVys billettsystem brøt sammen12:35NorgePerson omkom etter fall fra bygning12:22MotorSyklisten ser på bilen – så bare rister hun på hodet12:10VerdenForklarte seg om drapsåstedet og ruten til moskeen12:09VerdenLærere demonstrerer i Hongkong11:44PolitikkRødgrønn frykt for «krig mot byene» i regjeringens bomløsning11:08PengerSjefstrateg spår valutasjokk10:59PolitikkAvis: Boris Johnson skal møte Merkel og Macron10:37VerdenHøyt elsket sjøku døde i Thailand10:14NorgeSiktet etter mistenkelig dødsfall på Vinstra aksepterer varetekt09:53NorgePolitiet varsler ny informasjon i forsvinningssaken09:19NorgeVarsler gjennomgang av politiets prosjektstyring08:31Politikk«Kommunisme»-måling: – Rødt har blitt mer spiselig08:23PengerForsvaret bidro med vel 30 milliarder til samfunnet i fjor08:21NorgePolitiet brukte 15 minutter til moskeen i Bærum08:02SportNeville garanterer at Salah forlater Liverpool06:45NorgeSavnet krabbefisker funnet i god behold06:45SportSjakkekspert: – For Carlsen er det kun førsteplasser som gjelder06:45VerdenMann siktet for drap på turist på New Zealand
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus