Mange personvernbrudd ved Universitetet i Oslo

Blindern campus ved Universitetet i Oslo (UiO). Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)
Blindern campus ved Universitetet i Oslo (UiO). Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

Datatilsynet får inn langt flere meldinger om utilsiktet publisering av personnumre fra Universitetet i Oslo enn fra andre utdanningsinstitusjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nylig ble det oppdaget at UiO hadde publisert personnumrene til 959 studenter via mastergradsarkivet Duo.

Kommunikasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet opplyser til Universitas at det siden 2009 har forekommet 11 avviksmeldinger som gjelder publisering av sensitiv informasjon, fødsels- og personnumre tilhørende studenter ved UiO. Ved andre utdanningsinstitusjoner i Norge, har Datatilsynet kun registrert tre tilfeller av dette i samme periode.

Skåra tror dette delvis kan forklares ved at UiO har et eget personvernombud og bedre rutiner for å melde fra. Han avviser imidlertid Universitas' vinkling på saken, der det hevdes at UiO er en landsversting på personvern.

– Godt personvern handler om svært mye mer enn publisering av fødselsnumre, og vi har hatt saker med andre universiteter og høgskoler som vi regner som betydelig mer alvorlig enn dette, skriver Skåra i en kommentar på studentavisens nettside.

Underdirektør Johannes Falk Paulsen ved UiO beklager feilen.

– Dette skal ikke skje. Så enkelt er det. Men det er utfordrende å sikre at alle ansatte besitter riktig kompetanse og har riktig fokus til enhver tid i en så stor organisasjon som UiO, sier Paulsen.