Sykehus brukte samme Botox-sprøyte flere ganger

Hele 188 pasienter ved UNN (bildet) han ha blitt utsatt for smitte ved sprøytebehandling.
Hele 188 pasienter ved UNN (bildet) han ha blitt utsatt for smitte ved sprøytebehandling. Foto: Tom Benjaminsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

188 Botox-pasienter kan ha blitt smittet av hepatitt B, C eller hiv ved sykehuset i Tromsø. Samme sprøyte ble brukt på flere pasienter, og det var en lege under opplæring som slo alarm.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om Botox

*Botox er et merkevarenavn på giften botulinum toksin type A.

*Andre tilsvarende merker er Dysport, NeuroBLoc og Vistabel.

* Giftstoffet framstilles fra bakterien Clostridium botulinum.

* Botox blir blant annet brukt som behandling til å løse opp smertefulle krampetilstander hos mennesker med hjerneskade og lammelser.

* Preparatet er imidlertid best kjent for å behandle rynker.

(Kilde: Norsk Helseinformatikk, NTB)

Det er ved nevrologisk avdeling ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø at Botox-injeksjonene har blitt gjort.

– Det er vanskelig å si nøyaktig hvor mange pasienter på rad samme sprøyte ble brukt på, men jeg blir overrasket hvis det er over fire, sier avdelingsoverlege Claus Albretsen ved nevrologisk avdeling til NTB tirsdag kveld.

Selv om UNN skiftet sprøytespiss før behandling av neste pasient, brukte de samme sprøyte igjen – en sprøyte som da altså kunne inneholde kroppsvæske fra forrige pasient.

– Ikke godt nok

– Sykehuset har brukt store sprøyter med nok innhold til å behandle flere pasienter, forteller Albretsen.

På spørsmål om det ved noen behandlinger overhodet er vanlig å bruke samme sprøyte mer enn én gang, svarer Albretsen «nei».

– Det holder ikke. Det er ikke godt nok, sier avdelingsoverlegen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Totalt er det 188 pasienter som kan ha blitt smittet som følge av Botox-injeksjoner i perioden 2009 til 2015. Alle behandlingene var medisinske behandlinger.

Det er ikke andre sykdommer enn hepatitt B, C eller hiv sykehuset mener pasienter kan ha blitt smittet av.

– Det er disse tre, de mest vanlige blodoverførbare sykdommene, vi mener det er fare for, sier Albretsen.

Lege under opplæring varslet

Avdelingen begynte først å undersøke praksisen da en lege under opplæring reagerte tidlig i mai i år.

– Legen reagerte på metoden. Da gikk alarmen, sier Albretsen.

De 188 pasientene ble først varslet mandag – med et brev der de informeres om at de kan ha blitt utsatt for smitte. På spørsmål om hvorfor man ventet over tre måneder med å varsle pasientene, svarer Albertsen at det skyldes den interne prosessen hos UNN.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi hadde faglige runder for å fastslå om det var fare for smitte. Da vi kunne fastslå det, valgte vi å informere pasientene. I tillegg valgte vi å vente til etter ferien slik at pasientene var tilbake i Norge, slik at det var et apparat hjemme som kunne ta seg av dem, sier avdelingsoverlegen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere overlege reagerer

Tidligere overlege i plastisk-kirurgisk avdeling på Rikshospitalet, Tomm K. Bjærke, sier måten legene ved UNN har brukt Botox på, gir fare for smittespredning mellom pasientene. Bjærke arbeider i dag ved den private klinikken Teres Colosseum hvor de årlig setter flere tusen doser av nervegiften i kosmetisk behandling av pasientene.

– Slik det blir beskrevet her, er det en fare for kontaminasjon og ikke noe vi ville ha gjort. Det settes sikkert flere titusenvis doser med Botox i Norge årlig, og min kunnskap er at det innenfor kosmetisk kirurgi i alle fall er slik at man alltid bruker rene sprøyter og rene sprøytespisser, sier Bjærke til NTB.

UNN sier en uttalelse at de vurderer risikoen for at noen er blitt smittet, som svært liten. Imidlertid har alle de aktuelle 188 pasientene fått tilbud om å bli testet for smitte, og etter at blodprøven er tatt, tar det rundt en uke før de får resultatet.

Saken er meldt til kvalitetsutvalget i UNN og Statens helsetilsyn ved fylkeslegen, opplyser UNN, som skriver at de «beklager sterkt» situasjonen.