Ingen storflom fra Harbardsbreen

Faren for en ny storflom fra Harbardsbreen i Luster ser ut til å være over. Foto: NVE/ NTB scanpix
Faren for en ny storflom fra Harbardsbreen i Luster ser ut til å være over. Foto: NVE/ NTB scanpix Foto: Nve / NTB Scanpix

Faren for en ny storflom fra Harbardsbreen i Luster ser ut til å være over.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Natt til søndag så det ikke ut til at vannmengdene skulle bli så store at man får en ukontrollert flom fra Harbardsbreen og ned Fortunsdalen innerst i Lustrafjorden. Foto: Ole Berg-rusten / NTB Scanpix
Natt til søndag så det ikke ut til at vannmengdene skulle bli så store at man får en ukontrollert flom fra Harbardsbreen og ned Fortunsdalen innerst i Lustrafjorden. Foto: Ole Berg-rusten / NTB Scanpix

– Slik det ser ut nå, har vi god kontroll over situasjonen. Mengden vann der oppe anslår NVE til 6 millioner kubikkmeter. Vi har tappet ut 3,5 million kubikkmeter av magasinet, og da begynner vi å nærme oss den situasjonen at vi har kapasitet til å ta resten i magasinet, sier vassdragsansvarlig Johnny Bruheim hos Hydro Energi i Sogn til NTB søndag formiddag.

Allerede tidlig lørdag var det klart at faren for en ukontrollert flom som følge av såkalt jøkulhlaup så ut til å bli mindre og mindre etter hvert som tiden gikk.

Hydro Energi har et vannmagasin på stedet som er tappet ned for at det skal kunne ta imot mest mulig vann i tilfelle det skulle komme svært store vannmengder fra breen på kort tid. Magasinet har kapasitet på 3,5 millioner kubikkmeter vann.

I 2010 var vannstigningen 40 centimeter i timen, lørdag var den oppe i 10-11 centimeter i timen.

– Jo lengre tid det tar, jo mer får vi ut av magasinet. Så om dette holder seg fint utover dagen, har vi kapasitet til å ta resten. Sånn sett blir det ikke noen storflom, sier Bruheim.

Men vannmengden som kommer fra breen øker for hver time.

– Men vi er innenfor normalen. I 2010 var vi oppe i 70 kubikkmeter i sekundet, akkurat nå er vi på 46 kubikkmeter vann i sekundet, sa han i 10-tiden.