Meny

Storflommen i Luster lar vente på seg

Se helikopterbilder fra Harbardsbreen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hydro foretar lørdag formiddag en ny befaring av Harbardsbreen med helikopter. Det er sannsynlig at en flom kommer fra breen og ned Fortunsdalen innerst i Lustrafjorden i løpet av dagen.

– Vi er usikre på om det blir en stor flomtopp eller om vannet vil renne rolig ned fra breen. Under befaringen med helikopter skal vi se hvor mye vann som har forsvunnet og se om avrenningen har eskalert, sier driftstekniker Jan Idar Øygard i Hydro Energi til NTB lørdag formiddag.

Fortsatt venter man på at vannmengdene skal bli så store at man får en ukontrollert flom fra Harbardsbreen og ned Fortunsdalen innerst i Lustrafjorden

Øygard, som har overvåket breen natt til lørdag, opplyser at situasjonen foreløpig er stabil. Etter all sannsynlighet kommer flommen med et såkalt jøkulhlaup, med store mengder smeltevann fra undersiden av Harbardsbreen, lørdag. Sist skjedde dette i 2010.

– Da tok det halvannet døgn før toppen var nådd, forklarer Øygard.

Nedenfor breen har Hydro en demning som fredag og lørdag ble tappet ned med flere tusen kubikkmeter vann i timen for å ta imot vannmengdene.

Foreløpig er ingen beboere evakuert som følge av mulig flom og ras, men politiet har sendt ut varsel til dem som bor i Skjolden og oppover i Fortunsdalen om at det kan skje i løpet av det neste døgnet.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus