Svensk kvinne: – Jeg ønsker ikke å leve et liv uten Breivik

<p></p>
<p>Mannen bak Norges største massedrap siden andre verdenskrig har, som maneg andre beryktede drapsmenn, sine beundrere. Her er ett av to brev Anders Behring Breivik har sendt til en svensk kvinne i 20-årene.<br></p>
Mannen bak Norges største massedrap siden andre verdenskrig har, som maneg andre beryktede drapsmenn, sine beundrere. Her er ett av to brev Anders Behring Breivik har sendt til en svensk kvinne i 20-årene.
Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB scanpix

Hun tiltaler ham ved fornavn, sender brev hver uke og lover å vente på ham. Det kunne vært en hvilken som helst kjærlighetshistorie, men i «Victorias» hjerte er en massemorder: Anders Behring Breivik.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen bak Norges største massedrap siden andre verdenskrig har, som mange andre beryktede drapsmenn, sine beundrere. Fenomenet kan være ledsaget av seksuell tiltrekning. I disse tilfellene kalles det hybristofili.

– Jeg ønsker virkelig ikke å leve et liv uten ham, sier «Victoria» til nyhetsbyrået AFP. Hun ønsker ikke sitt virkelige navn publisert.

Hun er en ung, svensk kvinne i 20-årene. Stemmen hennes sprekker når hun snakker om sin «kjæreste Anders».

Brukte gaveslips under rettssaken

Fra en liten by i Sverige gjør hun alt hun kan for å oppnå lettelser i Breiviks soningsforhold. De siste fire årene har Breivik sittet i isolasjon.

For «Victoria» er Breiviks isolasjon tortur.

– Jeg bryr meg enda mer om ham nå som han er i en slik sårbar situasjon, sier hun.

På grunn av helseproblemer, er hun arbeidsledig. Hun skriver til ham for å bidra til å holde moralen hans oppe. Så langt har hun sendt mer enn 150 brev. Hun kan også sende ham små gaver, deriblant et mørkeblått slips som han tidvis hadde på seg under rettssaken.

I retur har hun fått to brev fra ham. De andre har blitt stoppet i fengselets sensur.

16-åring fridde til Breivik

Det er ikke lett å beskrive forholdet til Breivik, en mann hun aldri har møtt, ettersom alle hennes forespørsler om å få besøke ham i fengselet har blitt avslått.

Hun beskriver ham både som sin «gamle venn» og en beskyttende «brorsfigur», men innrømmer at hun finner ham attraktiv, og at det var «romantiske interesser først, i det miste fra min side».

Hun forteller at de først hadde kontakt gjennom et nettspill i 2007. Han kuttet båndene til henne to år senere, mest sannsynlig for å starte planleggingen av angrepene 22. juli.

Men tidlig i 2012 gjenopptok «Victoria» kontakten med mannen som da hadde blitt en av Norges mest forhatte menn.

Og hun er ikke alene.

I fjor skrev Morgenbladet at Breivik mottar minst 800 brev i året. Mange av dem fra kvinnelige beundrere. I løpet av rettssaken i 2012, kom det frem at en 16 år gammel jente hadde fridd til Breivik.

Fritzl og Manson

Hybristofili er et begrep som brukes av kriminologer, men ikke forskere, for å beskrive en seksuell tiltrekning til voldelige drapsmenn i fengsel, som ofte får kjærlighetsbrev og sexy undertøy fra sine tilhengere.

Det er også kjent som «Bonnie and Clyde-syndromet», og har eksistert i lang tid, på tvers av landegrenser.

Østerrikske Josef Fritzl, som holdt datteren sin innesperret og voldtok henne gjentatte ganger i 25 år, og den amerikanske drapsmannen Charles Manson har også sine egne fanklubber.

Mulighet til å ta kontroll

Ifølge Sheila Isenberg, en amerikansk forfatter som intervjuet 30 kvinner til sin bok «Women Who Love Men Who Kill», har disse beundrerne ofte en fortid med seksuelt misbruk.

– Det er en mulighet for kvinnene til å ha kontrollen (mannen er bak murene for livstid og har ikke kontroll over noe), etter tidligere å ha blitt misbrukt av faren eller andre menn, forklarer hun til AFP.

– Desuten er det romanse med stor r. Det er en spennende, uendelig berg-og-dal-bane. Ingenting blir ensformig eller vanlig i disse forholdene.

Det er imidlertid ingen vitenskaplige bevis som støtter teorien om at disse kvinnene føler de er på oppdrag for å hjelpe morderen i å komme på rett kjøl i livet, skal man tro assisterende professor Amanda Vicary ved Wesleyan University i USA.

– Noen kvinner har en tendens til å bli tiltrukket av berømte menn. Det er mulig at årsaken til noen kvinners tiltrekning til menn som har begått grusomme handlinger ikke handler så mye om hva de har gjort, men ryktet de har fått fra sine handlinger, sier hun.

– Måtte skille Anders fra Breivik

«Victoria» hevder imidlertid at hun ikke er på jakt etter berømmelse.

Engasjementet hennes for Breivik har allerede kostet henne forholdet til søsteren, som etter å ha fått vite om hennes bånd til Breivik, sa: «Du er død for meg». Hun har også distansert seg fra alle vennene sine.

Hun innrømmer at hun «mer eller mindre» deler Breiviks islamfiendtlige ideologi, men sier hun er imot vold.

Så hvordan kan man elske en mann som kaldt skjøt ned dusinvis av skrekkslagne tenåringer, mens de ba ham om å spare livet deres?

– Jeg tror jeg måtte skille Anders fra Breivik. Jeg ser på Anders som min gamle venn og Breivik som personen som gjorde alle disse tingene.

Årene går, men hun nekter å gi ham opp.

– Jeg savner ham mer og mer for hver dag. Jeg tror følelsene mine bare har blitt sterkere.

Personvernpolicy