Air Baltic-besetningen varetektsfengslet for promille

Besetningen som var beruset da de skulle fly et airBaltic-fly fra Oslo til Kreta lørdag morgen, ble mandag varetektsfengslet i Nedre Romerike tingrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 50 år gamle kapteinen og 38 år gamle styrmannen ble varetektsfengslet i to uker. Blåseprøvene som ble utført på Oslo Lufthavn, viste en promille på henholdsvis 0,68 og 1,44 for de to mennene.

De to flyvertinnene, som ifølge blåseprøven hadde 1,04 og 1,84 promille alkohol i blodet lørdag morgen, ble begge fengslet i en uke.

Alle fire har erkjent de faktiske forhold, men kapteinen og styrmannen anket fengslingskjennelsen på stedet. Flyvertinnene valgte å ta betenkningstid.

Les også: Flybesetning promilletatt før Kreta-flygning

Mister jobben

– De fire har vært på samme hotell, der de har forklart at de drakk alkohol på ettermiddagen og utover kvelden. De har forklart seg litt ulikt om detaljene, sier Sørensen.

Flyselskapet forbereder oppsigelse av de fire siktede i saken, på grunn av skaden de har påført selskapet. Alle fire er allerede suspendert.

– Det var et feiltrinn som har ødelagt familiens fremtid, sa den 50 år gamle flygeren i fengslingsmøtet. Også styrmannen beklaget det som har skjedd.

– Jeg vet at luftfart er blitt fortid for meg. Jeg vil ikke kunne få meg en ny jobb i luftfarten med denne historien, sa han.

Frykter unndragelse

Politiet ba om to ukers fengsling for alle fire, på grunn av faren for at de litauiske statsborgerne skal reise hjem og forsøke å unndra seg strafforfølgelse og straff. Det var retten enig i.

– Dette er personer uten tilknytning til Norge overhodet. De vil stå overfor en ubetinget fengselsstraff av ikke ubetydelig lengde. Vi mener det er fare for at de unndrar seg hovedforhandlingen og straffegjennomføringen, sier politiadvokat Camilla Ek Sørensen til NTB.

Advokat Jørund Lægland, som forsvarer alle de fire siktede, sier at hans klienter ønsker å bli løslatt og at de i så fall vil møte til rettssaken på et senere tidspunkt.

– Han har familie. Latvisk politi vil få tak i ham. Han vil ikke gå under jorda. Straffen er en ting, men arbeidsforholdet og inntektsgrunnlaget for familien tror jeg også er noe han frykter for, sier Lægland.

Venter på resultater

Retten regner med at rettssaken mot de fire vil kunne skje kort tid etter at de endelige blodprøveresultatene fra Folkehelseinstituttet er klare.

– Foreløpige resultater derfra viser at to av besetningsmedlemmene hadde en promille på 0,4. En av flyvertene hadde 0,8, og annenpiloten hadde 1,2, sier Sørensen, som understreker at tallene har stor sikkerhetsmargin, og at de endelige resultatene derfor trolig vil vise høyere tall.

Besetningen skulle fly et charterfly med over hundre passasjerer til Kreta for Star Tour. Flyet hadde oppsatt avgang klokken 5.45.

Sørensen sier at norske regler gjelder piloter og kabinansatte når de er i Norge, uavhengig av reglene i hjemlandet. Loven krever at man ikke drikker alkohol åtte timer før man skal på jobb, og promillegrensen er 0,2.

– Vi ser alvorlig på saken. Man utsetter et stort antall mennesker for betydelig fare når fire av fem av mannskapet på et fly er mer eller mindre påvirket av alkohol, sier Sørensen.

Personvernpolicy