Gro: – Hardere klima mellom H og Ap før

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke gi opp håpet om på klare å forandre verden til et bedre sted. Det går i riktig retning, til tross for terrorisme og overgrep, er tidligere statsminister Gro Harlem Brundtlands hovedbudskap til de unge samlet på AUFs sommerleir på Utøya i helgen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Oppgavene står i kø for dere, sa Brundtland da hun sammen med Ap-nestleder Hadia Tajik fredag møtte AUF-erne på Utøya til en «generasjonsdialog» om veien mot et mer rettferdig samfunn.

– Selv om mye ikke er som det bør være, så har det også skjedd mye positivt. Det nytter ikke å henge med hodet og gi opp. Oppgavene står i kø for dere, formante Brundtland.

Solidaritet

Hadia Tajik sa hun mener få andre enn AUF står bedre rustet til å endre verden. Hun viste til hvordan leirbålsdiskusjoner og krav fra tidligere Utøya-leirer senere har blitt til offisiell norsk politikk.

Begge mente internasjonal solidaritet og troen på frihet, likhet og menneskeverd er rettesnoren AUF-erne alltid må jobbe etter

– Vårt oppdrag er å gjøre verden til et bedre sted. Noen ganger et lite skritt av gangen, andre ganger med et kjempesprang, uttalte Tajik.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Bli kvitt a'»

Begge understreket at kampen for likestilling er en oppgavene som har kommet altfor kort og som må prioriteres i alt politisk arbeid.

Tajik dro fram Brundtland som en påle i kampen for likestilling, og mente datidens nett-troll var de politiske motstanderne på høyresiden som festet slagord som «kjeftesmella fra Bygdøy» og «bli kvitt a'» på bilene sine.

Brundtland svarte at hun mener det var en hardere tone mellom Høyre og Arbeiderpartiet på 80-tallet.

– De uttrykkene ville man ikke tørre å bruke nå. Erna Solberg er ikke utsatt for slik kvinnediskriminering som på min tid. Det jeg gikk gjennom, har hjulpet den neste kvinnelig statsminister. Det er liten tvil om at det har blitt et rolige og mer balansert klima, uttalte hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skulle ta Brundtland

Tilfeldighetene gjorde at akkurat Brundtland og Tajik også var på Utøya sammen 22. juli 2011. De forlot øya bare timer før terroristen startet sin nedslakting av uskyldig leirdeltakere. Anders Behring Breivik har senere uttalt at Brundtland var hans egentlige mål, men han kom for sent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det som handler om meg, har på en måte aldri gått inn på meg. Det som var viktig var de unge menneskene jeg møtte den dagen. Det var de som ble rammet, ikke jeg, svarte Brundtland, da hun ble spurt om hvordan det var å tenke på dette i dag.

Brundtland sier hun synes det er svært vemodig å komme til Utøya igjen. Hun er samtidig klar på at hun støtter AUFs avgjørelse om å ta øya i bruk igjen.

– Jeg er overbevist om at det er riktig det de nå gjør, å satse på en hensynsfull og gradvis måte å ta øya tilbake på, uttalte Brundtland.