Typisk sommervær i vente

Oslo i solnedgang fra utkikkspunktet ved Ekebergrestauranten. Det blir noe sol til uka, med også mye overskyet og bygevær. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Oslo i solnedgang fra utkikkspunktet ved Ekebergrestauranten. Det blir noe sol til uka, med også mye overskyet og bygevær. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Det uforutsigbare, variable sommerværet fortsetter minst en uke til, med Østlandet som vinner og Finnmark som taper hvis det er sola man søker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er bare å akseptere at vi bor i Norge, dette er ganske vanlig sommervær, sier statsmeteorolog Ingrid Bentsen ved Meteorologisk institutt til NTB.

Hun har akkurat oppsummert værvarslet fra lørdag frem til slutten av neste uke, og der er det kort fortalt ganske mye nedbør, mye gråvær og kortere perioder med sol i vente.

Vekslende

Noen lokale variasjoner blir det, og Østlandet kommer best ut av uka. Bortsett fra noen regnbyger nord for Oslo får de fint vær lørdag. Dette finværet gjelder også Telemark og Agder-fylkene.

– Søndag blir det oppholdsvær hele østafjells, men med litt skyer vil nok temperaturene gå litt ned sammenlignet med lørdag. Det blir rundt 20 grader mange steder, sier Bentsen.

Sjekk været der du er

I Rogaland og Hordaland blir det opphold og perioder med sol lørdag, mens søndag kommer det litt regn av og til og neppe noe særlig sol. Resten av Vestlandet og Trøndelag får skiftende vær denne helga, med nedbør av og til og kanskje et gløtt av sol innimellom.

– Nordland og Troms får bygevær lørdag, og søndag er det mer skyet med litt regn av og til. Finnmark kommer dårligst ut. Lørdag blir det kraftige byger, lokalt mye nedbør i vest. Regnet fortsetter søndag også, sier Bentsen.

Innsikt om utsikt

I neste uke blir det en typisk norsk sommeruke:

– Det er mye oppholdsvær på sør- og østlandet, men ikke kjempemye sol, med en og annen byge innimellom. Også Vestlandet og Trøndelag får skiftende vær, det ser ut til at torsdagen kan bli beste dagen der. I nord blir det også variabelt. Jo lenger frem, jo vanskeligere å tidfeste akkurat når og hvor bygene kommer, sier meteorologen.

Sånn har det faktisk vært i hele sommer, men Meteorologisk institutt opplever ikke at folk legger skylda på dem når værmeldingene ikke treffer blink.

– Fra vi startet opp med yr.no i 2007 har antall klager gått nedover, jevn og trutt, og er omtrent halvert siden da. Blant klagene nå er det faktisk under ti prosent som gjelder feilvarsling, de fleste klager på tekniske ting på nettsiden, sier direktør for organisasjon og samfunn Heidi Lippestad.

Folks forståelse av meteorologiens begrensninger har ikke alltid vært like innsiktsfull:

– Vi kunne få henvendelser i mai à la «jeg skal gifte meg 24. august, hvordan blir været da?».

Kleshengerbonanza

Kalde, våte sommerdager har ført til rush av solkåte kunder hos charterselskaper og andre som kan garantere varme. Men det gir seg også andre utslag:

– Vifter, piknikutstyr og strandleker har solgt dårligere i år enn i fjor, mens vi har en dobling i salget av terrassevarmere, sier kommunikasjonsrådgiver Camilla Tully i Clas Ohlson.

– Det mest spesielle funnet er at vi har en økning i produkter som man bruker innendørs. El-installasjonsmateriell og belysning er tradisjonelle høstprodukter som har solgt bra sommeren igjennom. Produkter for å holde orden i hjemmet likeså. Vi ser blant annet en dobling i salg av kleshengere. Om det er for å rydde i skapet eller for å tørke våte sommerklær, vites ikke.

Personvernpolicy