– Vekteren utsatt for tre drapsforsøk på tre år

Vekteren som ble skutt på universitetet, skal ha blitt utsatt for tre lignende episoder tidligere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge TV 2 har Nokas-vekteren blitt utsatt for tre drapsforsøk. I 2013 ble han knivstukket i armen, mens han i november 2014 ble angrepet med elektrosjokkvåpen og forsøkt kvalt med et tau. Alle hendelsene skjedde mens den erfarne vekteren var på jobb på Blindern. Ingen av de mulige drapsforsøkene mot vekteren er oppklart.

Klokka 3 natt til onsdag oppdaget vekteren to menn inne på universitetsområdet ved fysikkbygningen på Blindern, hvorpå én av mennene avfyrte fem skudd mot ham.

Vekteren ble truffet i brystet, i pannen og i armen, og ble sendt til Ullevål sykehus, hvor han ble operert onsdag.

– Etter våre opplysninger står det etter forholdene bra til med vekteren, sier konserndirektør Heine Wang i Nokas til NRK.

Konserndirektøren sier at det sørges for at de ansatte i Nokas nå får informasjon og debrif, spesielt de ansatte i Oslo. Videre vil selskapet gjennomgå egne sikkerhetsrutiner.

– Vi vil selvfølgelig gå gjennom rutiner og alt som har skjedd, for å se om vi ytterligere kan bedre sikkerheten til våre medarbeidere. Men så langt har vi ikke sett noen avvik som tilsier at våre ansatte ikke skal være trygge på jobb, sier Wang.

Vekteren meldte selv fra til politiet klokka 2.43. Han har beskrevet mannen som skjøt ham som rundt 175 centimeter høy og hvit i huden. Han skal ha snakket engelsk og var iført rød caps, svart jakke og grå sko.

– Skulle skape frykt

Det er Oslo politidistrikt som leder etterforskningen, men med bistand fra PST. To personer fra sikkerhetstjenesten er midlertidig overført til Oslo-politiet.

– Deres funksjon er å fungere som et bindeledd mellom PST og det ordinære politiet, sier stabssjef Erik Haugland i Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Sent onsdag ettermiddag var det ingen pågrepne eller mistenkte i saken.

Oslo-politiets stabssjef Johan Fredriksen opplyser at den bombelignende gjenstanden, som ble funnet nær Apalveien og kjemibygningen, var laget av flere av de samme delene som brukes for å lage bomber.

– Det er en gjenstand som er laget i den hensikt å skape frykt. Den kan sammenlignes med et replikavåpen, men den inneholder ikke reelt sprengstoff, sier han.

– Nå blir det viktig å se om denne gjenstanden kan ha spor etter opplysninger som kan lede oss videre, sier politiinspektør Grete Lien Metlid ved voldsavsnittet i Oslo politidistrikt.

Leter videre etter spor

Onsdag ettermiddag fortsatte politiet å gjøre tekniske undersøker i et avsperret område på Blindern. Tidligere på dagen fant de en svart jakke ved T-banestasjonen, som de undersøker om kan tilhøre en av de to som løp fra stedet.

Det ble også kjent at en tilfeldig forbipasserende fant en ryggsekk med ammunisjon på Blindern i helgen. Politiet tror imidlertid ikke at dette funnet har noe med angrepet på vekteren å gjøre.

Personvernpolicy