Ansatt tas vare på etter Ringve-brannen

<p>Årsaken til brannen på Ringve musikkhistoriske museum i Trondheim er en ugressbrenner brukt litt for nære husveggene.<br></p>
Årsaken til brannen på Ringve musikkhistoriske museum i Trondheim er en ugressbrenner brukt litt for nære husveggene.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Brannen ved Ringve Museum ble forårsaket av en propanbrenner under fjerning av ugress. Den ansatte som brukte brenneren, får god støtte, opplyser museumsdirektøren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kriminalteknikere ved Sør-Trøndelag politidistrikt har undersøkt brannstedet på Ringve Museum for å finne arnestedet og brannårsaken.

– Konklusjonen etter vitneavhør, gjennomgang av videoopptak og tekniske undersøkelser er at brannen har startet som følge av varmt arbeid på stedet. En propanbrenner laget for nedsviing av ugress ble benyttet ved arnestedet kort tid før for brannen, og politiets konklusjon er at denne har forårsaket antenning av bygningen, heter det i en pressemelding fra Sør-Trøndelag politidistrikt.

Den taktiske etterforskningen fortsetter de nærmeste dagene, og når denne er avsluttet, vil det bli vurdert om det blir aktuelt med påtale i saken.

Tragisk hendelse

Brannen på Ringve musikkhistoriske museum startet mandag formiddag og førte til alvorlige skader på instrumenter og andre gjenstander. Museet ble åpnet på Lade i Trondheim i 1952. De eldste bygningene stammer fra 1700-tallet.

– Dette er en tragisk og høyst beklagelig hendelse som skyldes uheldige omstendigheter knyttet til arbeidet med å fjerne ugress, sier museumsdirektør Ivar Roger Hansen i en pressemelding.

Propanbrenneren brukes til å fjerne ugress langs kantstein, brosteinsbelagte flater og langs høye murvegger.

– I dette tilfellet skjedde det en beklagelig feilvurdering i forhold til nærhet til husveggen og murens lave høyde. Veggens spesielle konstruksjon med åpning mellom mur og bunnsvill, der gammelt løv var samlet, bidro også til brannens omfattende utvikling, påpeker Hansen.

Til NTB sier museumsdirektøren at de har konsentrert seg om den ansatte som brukte brenneren.

– Nå har vi spesielt en ansatt som har det vanskelig og som vi må ta vare på på best mulige måte med støtte fra bedriftshelsetjeneste og tilbud fra Brann- og redningstjenesten i Trondheim. Vi har selvsagt også fokus på alle ansatte som har vært involvert i hendelsen, sier han.

Ikke oversikt

De to instrumentene som har gått tapt, er et taffelpiano og et hammerklaver fra cirka 1850. Utover det har ikke museumsdirektøren full oversikt over tilstanden til alle gjenstandene i samlingen.

– Det er betydelig bygningsskade både innvending og utvendig, men selve konstruksjonen står. To instrumenter er helt tapt, samt inventar og tapet. Vi må ha en full rehabilitering av deler av bygningen. I tillegg til det er det brann- og røykskader. Vi skaffer oss nå oversikt over skadeomfanget, sier Hansen.

Her bæres museumsgjenstandene ut etter brannen:

Personvernpolicy