Gjenstanden på Blindern var trolig ingen bombe

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjenstanden som ble funnet ved Universitetet i Oslo onsdag, inneholdt trolig ikke sprengstoff, opplyser Oslo politidistrikt etter at aksjonen på Blindern er avsluttet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stabssjef Johan Fredriksen sier på en pressekonferanse at de foreløpige undersøkelsen tyder på at gjenstanden ikke inneholdt «reelt sprengstoff», men han understreker at funnet skal undersøkes nærmere.

Bakgrunn: Vekter skutt i brystet natt til onsdag

– Laget for å skape frykt

Hendelsene ved Universitetet i Oslo:

  • En vekter fra Nokas ble natt til onsdag skutt på universitetsområdet på Blindern i Oslo, i nærheten av Apalveien og Kjemibygningen. Han hadde på seg vernevest og ble ikke alvorlig skadd.
  • Vekteren oppdaget to menn på runden sin i området. Da han ville komme i kontakt med dem, løp de. Da vekteren løp etter dem, snudde en av personene seg og skjøt fire-fem skudd. De to personene stakk fra stedet.
  • Vekteren som ble skutt i brystet, meldte selv fra til politiet klokken 02.43. Han har beskrevet mannen som skjøt som rundt 175 centimeter høy og hvit i huden. Han skal ha snakket engelsk og vært iført rød caps, svart jakke og grå sko.
  • Operasjonssentralen i Oslo politidistrikt opplyste om skytingen 03.15 natt til onsdag.
  • Politiets bombegruppe har undersøkt en bombelignende gjenstand som ble funnet nær åstedet. Politiet meldte om funnet klokken 06.55.
  • Store deler av universitetsområdet ble sperret av, og det ble opprettet en forbudssone for fly og droner over området med en radius på to nautiske mil. Aksjonen på Blindern ble avsluttet tidlig onsdag ettermiddag
  • Like før klokken 8 opplyste Universitetet i Oslo at de hadde satt krisestab.
  • I 09-tiden ble det meldt at det ved BlindernT-banestasjon var funnet ytterligere en mistenkelig gjenstand, og også dette området ble sperret av. Gjenstanden viste seg å være en svart jakke som politiet mistenker kan tilhøre en av gjerningsmennene.
  • Det ble onsdag ettermiddag klart at gjenstanden ikke inneholdt sprengstoff. Politiet mener imidlertid at gjenstanden var laget for å skape frykt. Gjenstanden ble uskadeliggjort, og elementene i den undersøkes.
  • Skytingen etterforskes som et drapsforsøk. Så langt er foreløpig ingen pågrepet eller mistenkt i saken.
  • Også i slutten av november i fjor ble en vekter angrepet med våpen av minst to gjerningsmenn på universitetsområdet på Blindern.

– Det er en gjenstand som er laget i den hensikt å skape frykt. Den kan sammenlignes med et replikavåpen, men den inneholder ikke reelt sprengstoff, så da kaller vi den en hoax på fagspråket, sier Fredriksen. Betegnelsen er hentet fra engelsk og betyr ganske enkelt «bløff».

Sammen med Grete Lien Metlid ved voldsavsnittet i Oslo politidistrikt, ga Fredriksen en oppsummering av dagens aksjon og funn som startet med at en vekter ble skutt på universitetsområdet litt før klokken 03 natt til onsdag. To personer stakk av fra åstedet.

Les også: Andre volds­e­pi­­sode på Blindern

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ber om tips

– Det er helt sentralt nå å finne ut hvem disse to personene er, og hva grunnen til at de var der, er, sier Metlid til TV 2 om de to gjerningspersonene, som fortsatt er på frifot.

Politiet ber folk som kan sitte med opplysninger om å komme med tips. Vekteren som ble skutt, er avhørt, og det er hentet inn overvåkingsvideoer som skal gjennomgås.

– Vi vet ikke hva som har vært hensikten, formålet eller motivet her. Dette står selvfølgelig sentralt i etterforskningen nå, sier Metlid.

Les også: Vektere om Blindern-skudd: – Det er skrem­­mende

Vekteren ble truffet i brystet, men hadde på seg en vernevest og skal ha sluppet fra hendelsen uten alvorlige skader.

Se intervju med stabssjef Erik Haugland i vinduet under: