FFI får ikke forsket på Syria-farere

Røyk stiger fra den syriske byen Hasaka etter et angrep. Minst 70 unge mennesker har reist fra Norge til Syria for å krige.
Røyk stiger fra den syriske byen Hasaka etter et angrep. Minst 70 unge mennesker har reist fra Norge til Syria for å krige. Foto: Stringer / Reuters

Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) dropper et planlagt prosjekt fordi Datatilsynet krever at Syria-farerne skal varsles dersom det norske medier har skrevet om dem, skal brukes i forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved å systematisere informasjonen som allerede ligger ute, ønsket forskerne ved FFI å lære mer om hva som motiverer Syria-farerne, melder NRK.

– Det vi ønsket å gjøre, var å klippe og lime artikler fra type NRK.no inn i et Word-dokument, og så sortere artiklene etter navn på dem som ble omtalt, og så håpet vi å supplere dette med eventuell informasjon på åpne Facebook-grupper eller fra Twitter, sier forskningsleder Thomas Hegghammer.

FFI får ikke unntak fra kravet om informasjonsplikt selv om forskerne kun ville benytte seg av informasjon som allerede ligger åpent på nett. De ser ikke hvordan de skal kunne kontakte Syria-farerne da mange er døde eller oppholder seg i Syria.

– Hvis du ikke får informasjon om at personopplysningene dine blir brukt, så kan du heller ikke ta stilling til om det er noe du aksepterer eller ikke, eller om du har noen innvendinger. Personvern handler om å ha kontroll på hvem som vet hva om deg som person, kommenterer seniorrådgiver Eirin Oda Lauvset i Datatilsynet.

Minst 70 unge mennesker har reist fra Norge til Syria for å krige. Medieinteressen har vært enorm.

Personvernpolicy