SKUP-nestleder trekker seg etter plagiat

Daniel Butenschøn, nummer tre fra høyre på midterste rad, trekker seg fra vervet som nestleder i Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse (SKUP). Her er hele SKUP-styret for 2015 avbildet under årets SKUP-konferanse i Tønsberg i mars. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
Daniel Butenschøn, nummer tre fra høyre på midterste rad, trekker seg fra vervet som nestleder i Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse (SKUP). Her er hele SKUP-styret for 2015 avbildet under årets SKUP-konferanse i Tønsberg i mars. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix Foto: Marte Christensen / NTB scanpix

Tidligere Dagens Næringsliv-journalist Daniel Butenschøn trekker seg fra vervet som nestleder i SKUP og fra ny redaktørjobb i Schibsted, etter en rekke avsløringer av plagiat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Butenschøn sa opp stillingen sin i Dagens Næringsliv i sommer, før han etter planen skulle starte som redaktør i Schibsted-eide Stiftelsen Tinius. Nå skriver fagbladet Journalisten at Butenschøn er uaktuell for Tinius-stiftelsen.

– I lys av det som er skjedd har jeg pratet med Daniel. Han er veldig lei seg og har nå valgt å trekke seg fra den prosessen, sier administrerende direktør Sindre Østgård i Stiftelsen Tinius.

Trakk seg fra SKUP

Tidligere tirsdag ble det klart at Butenschøn også trekker seg fra styret i Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse (SKUP), hvor han har vært nestleder siden 2014.

– Det jeg har gjort, er helt uforenlig med norsk journalistikk og SKUPs idealer. Følgelig trekker jeg meg fra vervet i SKUP, sier Butenschøn i en pressemelding.

Etter et langt liv som journalist kom Butenschøn selv i overskriftene søndag, etter at Øistein Refseth avslørte omfattende plagiat i Butenschøns siste artikkel i Dagens Næringsliv.

Les også: – Jeg har driti meg ut!

I artikkelen «Klagemuren», som var hovedsak i forrige ukes DN Magasinet, har Butenschøn stjålet en rekke sitater og passasjer fra essayet «Standing By», som sto på trykk i det amerikanske tidsskriftet The New Yorker i august 2010.

Senere har Dagens Næringsliv funnet plagiat i flere av Butenschøns saker gjennom åtte år i avisen. I tillegg ble journalisten tatt for plagiat i 2005, også da fra The New Yorker.

Frykter mørketallene

Redaktør i Dagens Næringsliv, Amund Djuve, fortalte om plagiatet i en omfattende beklagelse i avisen mandag.

I et interjvu med sin egen avis, sier Djuve tirsdag ettermiddag at han ikke tror det er over ennå.

– Jeg frykter at vi dessverre vil finne mer etter hvert som vi får jobbet oss gjennom detet, sier han til DN.

Og de har funnet mer. Fire nye tilfeller hvor den samme journalisten har plagiert flere internasjonale medier.

Full gjennomgang

DN-journalisten har kopiert sitater fra både The New York Times Magazine, en kronikk fra Slate og National Geographic.

Nå er en stor gruppe satt i sving for å lete gjennom alle artikler Butenschøn har hatt på trykk i avisen. Fem personer har fått oppgaven å rydde opp.

Redaktør Djuve tror de finner flere plagiater i arkivene fordi de fant tilfeller av fusk i halvpartene av sakene de til da hadde gjennomgått.

Personvernpolicy