Flere nordmenn positive til rovdyr

Slik så det ut på familien Buers gård i Ytre Enebakk etter at ulv angrep og drepte et tjuetalls sauer på gården som ligger inntil Østmarka i Akershus.
Slik så det ut på familien Buers gård i Ytre Enebakk etter at ulv angrep og drepte et tjuetalls sauer på gården som ligger inntil Østmarka i Akershus. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Holdningen blant stadig flere nordmenn er at rovdyrvernet bør styrkes her i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser Distriktsbarometeret som Sentio har laget på oppdrag for Nationen.

I spørreundersøkelsen kommer det fram at 34 prosent av alle de spurte vil ha mer vern av rovdyr. Nationen har stilt samme spørsmål årlig siden 2009. Andelen av de spurte som vil ha mer vern av rovdyr har aldri vært høyere enn i årets undersøkelse.

Ketil Skogen er seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) og har forsket på folks holdninger til rovdyr. Han mener økningen i antallet nordmenn som er positive til rovdyr har sammenheng med samfunnsutviklingen for øvrig.

– Det er en stadig mindre del av befolkningen som har tilknytning til direkte naturressursutnyttelse, landbruk og rural økonomi. Vi går i retning av et natursyn som er mindre fokusert på utnytting, og mer på at ting må skje på naturens premisser. Dermed endres også holdningene til faktorer som påvirker landbruket, slik som rovdyr, seg, sier han.

Tall fra Miljødirektoratet viser at antallet sau som det har blitt gitt erstatning for som følge av rovvilttap har gått ned med rundt 40 prosent de siste årene. I 2006 ble det gitt erstatning for 6.762 sauer og 31.748 lam. I fjor ble det utbetalt erstatning for 3.895 sauer og 19.669 lam.

Personvernpolicy