Flere brev fra Breivik stanset

Massedrapsmann Anders Behring Breivik har sendt en rekke brev til norske medier og andre som er blitt stanset av Kriminalomsorgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skriver Breivik i et brev sendt til Dagbladet datert i juni i år. Ifølge Breivik selv er brevet, som var stilet til flere mediehus, offentlige instanser, organisasjoner og privatpersoner, stanset på grunn av innholdet.

«Et innhold, som når man ser innholdet i sammenheng med innsattes manifest, handlinger og symbolbruk, kan oppfordre til forstyrrelse av ro, orden og sikkerhet jf. straffegjennomføringsloven § 30», skriver han om vedtaket.

Kriminalomsorgsdirektoratet ønsker ikke å kommentere saken, fordi de kan bli inhabile hvis det ender som en klagesak.

Breiviks advokat Øystein Storrvik bekrefter at brev til blant andre norske mediehus er blitt stanset.

– Dette vil bli tema i søksmålet mot staten. Det er problematisk og prinsipielt betenkelig med denne type sensur, og spesielt når brevene er rettet til store norske mediebedrifter.

– Isolasjonen er uten tvil det viktigste temaet i søksmålet, men vi mener kommunikasjon til store norske medier burde vært usensurert, sier Storrvik.

Breivik mener soningsforholdene hans er i strid med Den europeiske menneskerettighetskonvensjon der det heter at ingen må bli utsatt for umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.

Breivik har siden pågripelsen sonet uten kontakt med andre innsatte. Breivik skriver i brevet til Dagbladet at han blir «levende begravet».

Personvernpolicy