Meny

Forbrukerrådet ber boligbyggere slutte å sutre

Norske boligutbyggere sutrer for mye og bygger for lite, mener Forbrukerrådet. Her bygges flere nye boligblokker på Løren i Oslo. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det å hevde at det er boligmangel i Norge, kan være ekstremt lønnsomt for dem som påstår dette, påpeker Forbrukerrådet, som mener boligbyggerne må bygge mer og slutte å klage.

– Boligprodusentene påstår at det bygges 10.000 boliger for lite i året her til lands. Men hvis det er tilfellet, hvorfor bygger de ikke disse boligene? For det finnes regulerte tomter. De aller fleste kommunene er flinke til å skaffe tomter og er positive til boligbygging, sier Thomas Bartholdsen, fagdirektør i Forbrukerrådet, til Dagsavisen.

Han sier at boligbyggenæringen som opererer i og rundt storbyene i Norge, er Europas mest privilegerte.

– De har enorme overskudd, og næringen har dårlig effektivitet. De kan bygge bolig for 30-40.000 kroner per kvadratmeter og selge for det dobbelte, så jeg begynner å bli ganske lei av sytingen deres som nå har pågått i årevis.

Gjentatte advarsler om boligmangel kan få uheldige konsekvenser for boligkjøperne, advarer Bartholdsen på vegne av Forbrukerrådet.

– Vi frykter at påstandene om boligmangel gjør boligkjøperne villige til å betale mer og at det kan føre til en skadelig boligboble. Det er innlysende at gjentatte påstander om boligmangel gjør boligkjøpere villige til å betale mer og at salget av boliger går raskere. Dette er en stor fordel for både tomteeiere, byggebransjen, banknæringen og eiendomsmeglerforetakene, sier han.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus