Mistanke om rasistisk vold – voldsutøveren ble filmet

En mann i slutten av tenårene tilstår grov vold mot en jevnaldrende mann i Namsos. Hovedbeviset mot ham er en mobilvideo kameraten hans tok av episoden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Voldsvideoen viser hvordan den unge gjerningsmannen har nakkegrep på sitt offer og tvinger ham dypt på kne. Så slår han offerets hode hardt i bakken.

Før gjerningsmannen setter seg inn i en ventende bil, hvor også mannen som filmer det hele sitter, tar han tak i offeret og slenger ham bortover asfalten.

Etter å ha blitt konfrontert med videobeviset i avhør torsdag kveld, la mannen, som er i slutten av tenårene alle kortene på bordet. Han er foreløpig siktet for legemsfornærmelse.

– Han erkjenner de faktiske forhold og straffskyld for dem, sier lensmann Erling Lundstadsveen i Overhalla til NTB.

Undersøker rasisme

Offeret er av utenlandsk opprinnelse, og selv om politiet undersøker om voldsutøvelsen var rasistisk motivert, var det torsdag kveld lite eller ingenting som underbygget en slik teori. Verken gjerningsmann eller offeret har forklart seg om et slikt motiv, men begge har forklart seg om en konfrontasjon forut for episoden som ble filmet.

– Vi har ikke lagt bort muligheten for et rasistisk motiv, men hvis vi ikke får nye opplysninger, ser vi ingen grunn til å forfølge det sporet, sier Lundstadsveen.

Gjerningsmannen er ikke kjent for politiet fra før, og lensmannen kjenner ikke til noe spesielt rasistisk miljø «i Namsos eller omegnen».

Knytter videoen til saken

Politiet var ikke kjent med videoopptaket før torsdag, ifølge Trønder-Avisa.

Da var det blitt spredt på Facebook og kommet advokatfirmaet Christensen, Ertsaas, Kjøren og Smalås i hende. Firmaet sendte det til politiet.

Episoden ble satt i sammenheng med en voldsepisode 5. juli som allerede var anmeldt av offeret i saken. To personer, blant dem gjerningsmannen som nå erkjenner skyld, ble siktet i saken.

Etter avhøret torsdag er gjerningsmannen på ny løslatt. Siktelsen mot den andre mannen, som også er i slutten av tenårene, kan bli frafalt, i og med at det fellende beviset så tydelig utpeker én gjerningsmann.

Personvernpolicy