Bankraner kan slippe fengsel på grunn av politisomling

En 23 år gammen mann tilsto bankran i 2011. Fordi politiet har tatt seg vel god tid i saken, slipper han trolig unna med en bot på 10.000 koner fire år etter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammen med to andre gjerningsmenn, stormet 23-åringen Sparebank1 Telemark i Porsgrunn 10. oktober 2011. Ranerne fikk med seg 22.000 kroner i kontanter, skriver Varden.

Tre dager etter ranet ble han pågrepet. Han tilsto med en gang, men ville imidlertid ikke angi medranerne.

23-åringen innrømmet alt i Nedre Telemark tingrett; kjøring i ruset tilstand, kjøp og salg av hasj, innbrudd og tyveri. Lovbruddene ble begått da han hadde store rusproblemer.

Nå har han vært rusfri i tre år, og han venter fortsatt på dom i saken. 23-åringens advokater har purret på politiet ved flere anledninger.

I tingretten uttrykte dommeren misnøye med politiets somling. Politiadvokat Kjell Ove Ljosåk, som overtok saken i 2014, la seg flat i retten.

– Det var flere siktede med flere saker på seg, og etterforskningen var komplisert. Men det er ingen tvil om at denne saken ikke burde vært satt på vent, sier han.

Påtalemyndigheten la ned påstand om halvannet års betinget fengsel, noe som betyr at mannen slipper å sone bak murene om han holder seg rusfri og følger loven, og at han ilegges en bot på 10.000 kroner. Dommen faller torsdag.

Personvernpolicy