Breiviks bombebil skal stilles ut

Høyblokka og store deler av området rundt ble ødelagt ved hjelp av Breiviks bombebil.
Høyblokka og store deler av området rundt ble ødelagt ved hjelp av Breiviks bombebil. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Bombebilen som terrordømte Anders Behring Breivik brukte for å sprenge Høyblokka for fire år siden, er blant gjenstandene som skal stilles ut i det nye informasjonssenteret i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bombebilen, eller rettere sagt restene av det som en gang var en bil, skal stilles ut i det nye informasjonssenteret i Høyblokkas første etasje, skriver Aftenposten.

Som NTB meldte lørdag, skal også en del andre gjenstander stilles ut, blant annet utstyrskofferten som Breivik hadde med seg til Utøya. Dette kommer til å bli sterk kost for mange besøkende, mener lederen for den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene, Lisbeth Kristine Røyneland.

– Det blir veldig interessant og fint. Senteret vil fortelle den nakne historien om det som skjedde den dagen og tankegodset bak gjerningene. Samtidig kommer det til å være en sterk opplevelse, sa Røyneland til NTB lørdag.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) sier noe av det samme til Aftenposten:

– For alle som opplevde 22. juli er dagen og hendelsene et åpent sår som fortsatt gjør vondt, men vi må formidle denne vonde delen av vår nære historie på en ærlig måte. Senteret viser det som faktisk skjedde, sier Sanner til avisen.

Breiviks falske ID-kort og politiemblemer er blant de øvrige gjenstandene som folk kan få se. Utstillingen åpner offisielt 22. juli. Den er inndelt i flere atskilte rom og vil bestå av bilder, filmer, tekster og objekter som knytter seg direkte til angrepene eller bearbeidelsen av dem. Utstillingen skal stå i minimum fem år.

Personvernpolicy