Politiet følger opp nye tips i Kristin-saken

Tolv år gamle Kristin Juel Johannessen (bildet) ble funnet kvalt i Hedrum i Larvik kommune 5. august 1999.
Tolv år gamle Kristin Juel Johannessen (bildet) ble funnet kvalt i Hedrum i Larvik kommune 5. august 1999. Foto: Privat / NTB scanpix

Store mengder materiale fra tidligere etterforskning av drapet på Kristin Juel Johannessen må dobbeltsjekkes. Samtidig har politiet i Vestfold fått inn nye tips.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Ja, vi har fått inn nye tips i saken. De må følges opp, så vi kan ikke kommentere hva tipsene går på, sier konstituert visepolitimester Ole Bjørn Sakrisvold i Vestfold politidistrikt til NTB mandag.

En 38 år gammel mann er siktet for drapet på tolvåringen i Hedrum i Larvik i 1999. Han ble dømt for drapet i 2001, men senere frikjent og tilkjent erstatning.

Det er nye DNA-spor fra 38-åringen som ble funnet under fingerneglene til den drepte, som gjør at han på ny er siktet. Han ble fredag varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud.

Tidlig mandag formiddag meldte politiet i Vestfold at den drapssiktede skulle avhøres videre i løpet av mandagen. Det tilbakeviser Sakrisvold noen timer senere.

– Han skal ikke avhøres i dag, slår visepolitimesteren fast.

Kontrollsjekking

I helgen brukte politiet tiden på å legge en etterforskningsplan for de kommende ukene.

– Strategien videre går i grove trekk ut på å dobbeltsjekke alt vi har gjort tidligere. Vi har fått rettens medhold, og vil jobbe så fort vi kan for å klarlegge saken, men dette er omfattende arbeid. I tillegg er det litt opp til siktede, sier Sakrisvold.

Den drapssiktede nekter straffskyld for drapet på Kristin Juel Johannessen i 1999 Hedrum i Larvik kommune. Politiet har likevel omtalt dialogen med ham som god.

Avhør av siktede er derimot ikke det mest tidkrevende. Politiet skal kontrollsjekke tidligere etterforskning og gjøre nye vitneavhør.

– Ut fra dette kan vi komme over nye opplysninger som må sjekkes ut, opplyser Sakrisvold.

Nye tips tar tid

Den konstituerte visepolitimesteren sier at politiet vil gjennomføre «teknisk og taktisk etterforskning».

– I det ligger det tekniske steder som må undersøkes, spor vi må undersøke og hvilke vitner som må avhøres på nytt, noe som igjen kan føre til avhør av helt nye vitner. Alt må gjøres for å få denne saken klarlagt så godt som mulig.

Sakrisvold vil ikke kommenter hva politiet sitter på av ny informasjon.

– Det kan jeg selvsagt ikke kommentere. Det ligger i sakens natur at vi må sjekke ut ting før vi kan si noe om det. Når saken er flere år gammel trenger i vi tillegg mer tid for å verifisere, sier Sakrisvold til NTB mandag ettermiddag.

Drapet på Kristin Juel Johannessen:

* Kristin Juel Johannessen (12) fra Hedrum i Larvik forsvant 5. august 1999 da hun syklet for å bade sammen med en venninne i Goksjøvannet.

* Hun ble sist sett cirka klokken 18.40. Da hun ikke dukket opp som avtalt, ble det satt i gang søk.

* Hun ble funnet død klokken 23.30 på Reppesgårdveien på Mørk i Hedrum.

* Obduksjonsrapporten viste at hun ble kvalt.

* En uke etter ble en 54 år gammel mann pågrepet og siktet i saken. Siktelsen ble frafalt noen måneder senere, og mannen fikk erstatning.

* I mai 2000 ble en 23 år gammel mann siktet for drapet.

* I 2001 ble han dømt til tolv års fengsel for drapet. Året etter ble han frikjent, da en DNA-test viste at hår fra åstedet ikke stammet fra ham.

* Samme mann er nå pågrepet på nytt i saken og siktet for forsettlig drap.

* Bakgrunnen for siktelsen er ifølge politiet teknisk gjennombrudd i forbindelse med ny DNA-analyse.

* Den nå 38 år gamle mannen ble fredag varetektsfengslet i fire uker.

Personvernpolicy