Finn Abrahamsen: – Kristin-funn et varsku og ikke en bragdFinn Abrahamsen: – Kristin-funn et varsku og ikke en bragd

Tidligere drapsetterforsker Finn Abrahamsen mener det er tilfeldigheter som kan føre til en mulig oppklaring av Kristin-drapet i Vestfold. Arkivfoto
Tidligere drapsetterforsker Finn Abrahamsen mener det er tilfeldigheter som kan føre til en mulig oppklaring av Kristin-drapet i Vestfold. Arkivfoto Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere drapsetterforsker Finn Abrahamsen sier den mulige oppklaringen av Kristin-drapet i Vestfold er et utslag av tilfeldigheter og ingen stor bragd av politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Abrahamsen sier til VG at den mulige oppklaringen av den nesten 16 år gamle kriminalsaken burde være en advarsel til både politiet og til Folkehelseinstituttet (FHI) som han mener er sene med å ta i bruk ny teknologi.

Han viser til at DNA-testen som nå ser ut til å knytte den 38 år gamle siktede til drapet på tolv år gamle Kristin Juel Johannessen har vært kjent i ti år.

– Kristin-saken viser at alle politimestre landet jevnlig bør gjennomgå uoppklarte saker i sitt distrikt, se om det er saker som er egnet for nye undersøkelser av DNA. Hva om politiet i Larvik ikke hadde gjort dette? Det er jo bare en tilfeldighet, sier Abrahamsen.

Les også: Mener Kristin-saken kunne vært løst tidligere

Han er sterkt kritisk til FHI og sier instituttet tar i bruk nye metoder og teknologi lenge etter andre land. Samtidig mener han at reglene for håndtering av bevis etter domfellelse ikke er klare.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Beviser i mange saker er blitt destruert etter dommen fordi dette er det påtaleinstruksen sier. Her må vi få klare retningslinjer som sikrer bevisene på en bedre måte, sier Abrahamsen.

Les også: Kristins nærmeste håper på drapstilståelse

Fagdirektør Bente Mevåg i Folkehelseinstituttet mener kritikken fra den tidligere politimannen er uberettiget.

– Vi har jobbet på lik linje som andre europeiske laboratorier, fulgt utviklingen på samme måte og i samme tempo, sier Mevåg til VG. (©NTB)