Omfattende siktelser mot SOS Rasisme

KRAFTIG ANKLAGE: SOS Rasisme, her fra politiets ransaking i SOS Rasismes lokaler i Haugesund i 2012. Kjell Gunnar Larsen forlater lokalene.
KRAFTIG ANKLAGE: SOS Rasisme, her fra politiets ransaking i SOS Rasismes lokaler i Haugesund i 2012. Kjell Gunnar Larsen forlater lokalene. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvitvasking, grovt bedrageri og økonomisk utroskap er blant siktelsene mot i alt ti aktivister og tidligere ansatte i SOS Rasisme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet har nå sendt listen med siktelser til Statsadvokaten i Rogaland i forkant av rettssaken, som trolig starter i januar neste år. I alt åtte uker er forhåndsberammet til den omfattende medlemsjuks-saken, skriver Dagbladet.

– Vi mener det er begått en rekke lovbrudd av en rekke personer i organisasjonen SOS Rasisme. De ti er siktet for ulike forhold, ulikt omfang av forholdene og for forskjellige grad av medvirkning til de straffbare forholdene i sakene, sier politiadvokat Hallvard Gardshol Bjørndal i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt til avisa.

Les også: SOS Rasisme dømt for juks, fikk likevel støtte

Siktelsene omfatter brudd på paragrafene 271, 276, 317 og 283 i straffeloven, henholdsvis grovt bedrageri, økonomisk utroskap, hvitvasking og unndragelse fra konkursbo.

Dobbeltdømt

SOS Rasisme er tidligere dømt for medlemsjuks to ganger og dømt til å tilbakebetale over 16 millioner kroner i sivile rettssaker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå skal de på ny i retten. Etter Dagbladet erfarer, er politiets siktelser delt inn i tre hoveddeler. Den første går på bedrageri mot Barne- og likestillingsdepartementet (BLD) og Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU), hvor organisasjonen skal ha fått utbetalt store summer ved å innrapportere kunstig høye medlemstall.

Les også: Ytterligere fire fra SOS Rasisme siktet for bedrageri

Den andre delen går på bedrageri av studieforbundet Populus og den statlige fagetaten VOX, da gjennom innrapportering av for mange studietimer som utløser støtte. Den tredje delen går på transaksjoner mellom SOS Rasismes kontoer og enkeltaktivisters kontoer, der politiet mener straffelovens paragrafer om hvitvasking og økonomisk utroskap slår inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nekter straffskyld

Siktelsene som politiet har sendt til statsadvokaten vil danne grunnlaget for en eventuell rettssak neste år. Politiet vil så langt ikke offentliggjøre hvem som er siktet i saken, men ifølge Dagbladet er flertallet av de siktede personer som har hatt verv i SOS Rasisme på nasjonalt nivå og vært ansatte i organisasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En av de siktede er tidligere daglig leder og økonomiansvarlig, Kjell Gunnar Larsen, som har John Christian Elden som forsvarer.

– Han nekter straffskyld etter siktelsen, slik han har gjort hele tiden, sier Elden til Dagbladet.

Larsen er siktet for blant annet grovt bedrageri. Siktelsen, sammen med flere av de andre siktelsene, har en strafferamme på inntil seks års fengsel.

Artikkelen er oppdatert.