– Barnevernet må lære av politiskandalen i Bergen

<p>Privatetterforsker Jan-Arnt Skjolde, som har mer enn 30 års erfaring fra politiet, mener barnevernet i enkelte saker er lite villige til å se på saken på nytt, selv om det kommer frem dokumentasjon som viser at de kan ha gjort en feil. Foto: Privat</p>
Privatetterforsker Jan-Arnt Skjolde, som har mer enn 30 års erfaring fra politiet, mener barnevernet i enkelte saker er lite villige til å se på saken på nytt, selv om det kommer frem dokumentasjon som viser at de kan ha gjort en feil. Foto: Privat

– Det er svært uheldig at barnevernet i enkelte saker nekter å se på saker på nytt, selv om det blir tydelig at de kan ha gjort feil, mener tidligere politietterforskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Mitt inntrykk er at noen av dem som jobber i barnevernet, er redde for å erkjenne at de kan ha gjort noe feil. Resultatet er at det bare blir enda verre i de tilfellene barnevernet har gjort feil, sier privatetterforsker Jan-Arnt Skjolde til ABC Nyheter.

Skjolde har over 30 års erfaring fra politiet, men har de senere årene arbeidet som sivil etterforsker i ulike saker, inkludert barnevernssaker.

– Barnevernet har et stort og viktig ansvar som innebærer høye krav når det kommer til rettsikkerhet for barna og deres foreldre eller foresatte. Jeg ser gang på gang at de dekker seg bak taushetsplikten og er lite villige til å se på en sak med nye øyne, eller vurdere annen dokumentasjon enn den som de selv fremskaffer, sier Skjolde.

– Tunnelsyn

– Jeg har jobbet med barnevernssaker som privatetterforsker i syv-åtte år og det er en alvorlig økning i antall saker jeg blir trukket inn i. Folk er fryktelig fortvilet, sier tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen. Arkivfoto: Lise Åserud / NTB scanpix
– Jeg har jobbet med barnevernssaker som privatetterforsker i syv-åtte år og det er en alvorlig økning i antall saker jeg blir trukket inn i. Folk er fryktelig fortvilet, sier tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen. Arkivfoto: Lise Åserud / NTB scanpix

Også Finn Abrahamsen som ledet voldsavsnittet i Oslo-politiet frem til han ble pensjonert i 2007, har vært involvert i en rekke barnevernssaker etter at han begynte som privatetterforsker.

– Jeg kommer med bakgrunn fra politiet, og vet hvor viktig det er å sikre bevis og skrive riktige rapporter. Man kan ikke skrive uriktig i en rapport for å oppnå et mål, men vi avdekker stadig at det er skrevet uriktige rapporter i barnevernssaker, sier han til ABC Nyheter og fortsetter:

– Slik jeg ser det, gjøres dette ofte fordi barnevernet har fått en oppfatning av saken og så får de tunnelsyn eller bekreftelsessyndrom, og står på det de mener er riktig uansett hva som kommer frem. De gir seg ikke overhodet, fortsetter Abrahamsen.

Les også: – Opprørende å se at sakkyndigarbeid blir gjort på en såpass dårlig måte

– Må lære av Monika-saken

Også Skjolde opplever det slik.

– Disse sakene er sammensatte og vanskelige. Jeg har stor respekt for det ansvaret barnevernet har, men jeg synes det er svært uheldig at man i enkelte saker går inn i en prestisjefelle, og nekter å reversere selv om det blir tydelig at man kan ha gjort feil. Dette er svært alvorlig, sier han.

Skjolde viser til den mye omtalte politi-skandalen i Bergen, der politiet raskt konkluderte med at dødsfallet til Monika Sviglinskaja (8) var selvmord og henla saken. Senere motarbeidet politiledelsen å gjenoppta den henlagte saken, på tross av klare signaler om at det kunne være en drapssak.

– I den saken har det som har skjedd, heldigvis kommet opp og frem i lyset. Forhåpentligvis kan alle etater og fagmiljøer, inkludert barnevernet, ta lærdom av denne saken gjennom et stekt tverrfaglig fokus, objektivitet og rettssikkerhet, sier privatetterforskeren.

Les også: Varsler hyllet – politisjefer kan bli straffet i Monika-saken

– Stoler for mye på sakkyndig psykolog

ABC Nyheter har tidligere skrevet at flere advokater og psykologer mener retten legger for mye vekt på rapporten fra sakkyndig psykolog, mens vitnesbyrd fra andre fagpersoner, skole og barnehage får mindre betydning. Abrahamsen kjenner seg igjen i dette.

– Uansett hva man skaffer frem av informasjon så overgår det ikke det som står i den sakkyndiges rapport. Retten ser bort ifra vitner som forteller noe annet, og stoler helt på vurderingen til en psykolog som har snakket med familien i noen få timer. Det er ubegripelig, sier han.

Verken leder i Dommerforeningen eller avdelingsdirektør Hege H. Malterud i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) opplever at sakkyndigrapporten nødvendigvis veier tyngre enn andre vitnesbyrd. Malterud mener heller ikke det er problematisk at barneverntjenesten selv engasjerer sakkyndige psykologer.

Som en rekke andre, påpeker Abrahamsen at det er problematisk at barnevernet selv engasjerer sakkyndige psykologer fordi det kan påvirke hva sakkyndige skriver i sine rapporter.

– Ofte ligger problemet nettopp i sakkyndigrapporten. De sakkyndige psykologene engasjeres igjen og igjen, de vet hva barnevernet ønsker og former rapportene deretter, mener privatetterforskeren.

Avdelingsdirektør Malterud i Bufdir uttalte til ABC Nyheter tidligere i uka at praksisen med egenerklæring avdekker mulige interessekonflikter og mulige tette bånd.

Les mer: – Noen sakkyndige sier de ikke har råd til å være uenige med barnevernet

– Skremmende dårlig kommunikasjon

Jan-Arnt Skjolde trekker frem dårlig kommunikasjon som et annet problem, som han kjenner igjen fra arbeidet som politietterforsker.

– Vi gjør dypdykk i saker og opplever at det har vært svært dårlig og uklar kommunikasjon mellom partene. De lytter ikke tilstrekkelig til hverandre og resultatet blir ulik forståelse av hva som egentlig menes eller hva som oppfattes.

Han mener det er svært viktig i saker hvor mennesker med ulik bakgrunn skal i dialog, at man forsikrer seg om at man forstår hvordan den andre parten oppfatter det som blir sagt.

– Det er helt avgjørende for resultatet og ikke minst rettssikkerheten, sier han og fortsetter:

– Jeg har hørt mange lydfiler og blir skremt av hvordan samtalene med fagpersoner kan være. Det er manglende objektivitet og samtaler styrt i den retningen intervjuer antar er korrekt, men da uten kontrollspørsmål eller dypere refleksjon omkring temaene. Når vi sammenholder lydfiler og rapporter fra samtaler, finner vi at viktige momenter er utelatt eller omskrevet, bevisst eller ubevisst.

Les også: – Komplisert når oppdragsgiver ber psykologen om anbefalinger som gjelder jussen

– Går ut over rettssikkerheten

Abrahamsen mener han har sett flere eksempler på at barnevernsansatte bevisst skriver feil i sine rapporter. Han nevner som eksempel at et barn under samvær med foreldrene begynte å stille spørsmål om det som skjedde i saken. I barnevernets rapport sto det derimot skrevet at det var faren som tok opp dette, ikke sønnen.

– At faren hadde bragt dette opp i samtalen med barnet, ble så brukt av barnevernet som en grunn til å skjerme barna fra foreldrene, sier Abrahamsen.

Han mener resultatet av at slikt skjer er at rettssikkerheten settes i alvorlig fare, både for barn og foreldre.

– Den utviklingen som har vært, med høyt fokus på barn og barns rettigheter og rettssikkerhet, er positiv. Men den settes på prøve både for barn og foreldre når man opplever slik mangel på etterrettelighet, sier Abrahamsen.

Privatetterforskeren opplever at dette har vært et økende problem de senere årene.

– Dette er galopperende, det er nå et stort antall saker der det begås alvorlige feil. Jeg har jobbet med dette i syv-åtte år og det er en alvorlig økning i antall saker jeg blir trukket inn i. Folk er fryktelig fortvilet. Og det vi finner når vi etterforsker saken, stemmer ikke overens med det barnevernet har kommet frem til. Likevel nytter det ikke å få dem til å åpne for at de har gjort noe feil, sier Abrahamsen.

Les også: Hundrevis protesterte mot norsk barnevern

– Forskjellig fra kommune til kommune

Daglig leder i Stiftelsen Barnas rettigheter, advokat Thea Totland uttalte til ABC Nyheter forrige uke, at det er store forskjeller på hvordan barnevernet fungerer fra kommune til kommune, noe hun mener svekker rettssikkerheten. Det samme trekker Abrahamsen frem som et problem.

– Det er ingen lik reaksjon og ofte ulike måter å aksjonere på. Når man sammenligner ser man at saker som henlegges i større byer, ofte fører til at barn blir tatt fra foreldrene på mindre steder i tilsvarende saker, sier privatetterforskeren.

Abrahamsen mener det ikke holder å vise til at ingen saker er like.

– Det må gå an å finne likhetene og sammenligne disse sakene, det gjør man jo overfor domstolene i straffesaker, for eksempel ved at man trekker frem andre dommer for å utmåle straff. Det holder ikke med å si at ingen saker er like. Det er det heller ikke i straffesaker, sier Finn Abrahamsen til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24 Frode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50 NHO møter kraftig klima-kritikk fra flere hold17:39 Netanyahu tiltales for korrupsjon17:24 Fotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06 To personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31 Palestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14 22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14 Mann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59 Karin (90) krever OL-gull sitt: – Jeg fikk et merkelig svar15:44 Kvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43 Mourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53 Haaland er ikke kvitt kneskaden14:36 Labour legger fram detaljert valgprogram14:35 Johaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33 16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10 Riksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53 Politiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31 UD fraråder reiser til Bolivia13:21 Medier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15 Fire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51 Helseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50 Kringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28 Nav venter fortsatt lav ledighet12:27 Ulsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01 Farlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42 Forskere har påvist hudkreftgener11:15 – Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53 – Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41 Ving overtar tolv hoteller i Spania10:00 Knivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45 Ber om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43 Sønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43 Kina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42 Eldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45 Dyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37 Hitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53 Widerøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42 Australias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33 Siv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05 Blytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39 Thingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36 Elverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03 Riksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00 Sveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50 Dette skjer i dag05:45 En av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30 Dette skjedde i natt05:30 – Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16 18 jihadister drept i Burkina Faso05:00 VG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45 Medisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53 Northugs manager slutter etter ni måneder03:38 Bellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02 Kongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00 Flere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59 Ap vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46 Studie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01 KS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45 Kraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01 Fylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58 Bolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44 Greta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40 Babcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30 Politidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25 Donald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11 Curling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59 Avsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23 Mann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16 Kvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38 Politiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19 Solberg ba kollegene skjerpe seg21:02 Person døde etter utforkjøring20:38 Dale demper troen på elfly i Norge20:37 UEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33 Utenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21 Tysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40 Krisemåling for KrF19:16 NAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08 Prins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31 Snop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29 Trump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04 100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50 – Det ser ut som Nato gir Tyrkia en slags ryggdekning til å fortsette krigen17:40 Strengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22 Reaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21 Ocean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50 Dømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34 Tore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke
Siste nytt
21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24NorgeFrode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50ReiseNHO møter kraftig klima-kritikk fra flere hold17:39PolitikkNetanyahu tiltales for korrupsjon17:24NorgeFotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06VerdenTo personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31NorgePalestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14Norge22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59SportKarin (90) krever OL-gull sitt: – Jeg fikk et merkelig svar15:44NorgeKvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43SportMourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53SportHaaland er ikke kvitt kneskaden14:36PolitikkLabour legger fram detaljert valgprogram14:35SportJohaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33Verden16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10NorgeRiksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53NorgePolitiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31ReiseUD fraråder reiser til Bolivia13:21SportMedier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15NorgeFire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51SportHelseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50KulturKringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28NorgeNav venter fortsatt lav ledighet12:27SportUlsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01VerdenFarlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42Helse og livsstilForskere har påvist hudkreftgener11:15Penger– Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53Sport– Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41ReiseVing overtar tolv hoteller i Spania10:00NorgeKnivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45NorgeBer om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43VerdenSønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43VerdenKina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42NorgeEldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45VerdenDyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37VerdenHitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53NorgeWiderøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42VerdenAustralias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33PolitikkSiv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05Helse og livsstilBlytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39SportThingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36SportElverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03PolitikkRiksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00PengerSveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeEn av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Motor– Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16Verden18 jihadister drept i Burkina Faso05:00NorgeVG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45Helse og livsstilMedisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53SportNorthugs manager slutter etter ni måneder03:38NorgeBellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02VerdenKongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00VerdenFlere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59PolitikkAp vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46VerdenStudie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01NorgeKS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45VerdenKraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01NorgeFylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58PolitikkBolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44VerdenGreta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40SportBabcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30NorgePolitidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25VerdenDonald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11SportCurling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59SportAvsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23NorgeMann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16NorgeKvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38NorgePolitiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19PolitikkSolberg ba kollegene skjerpe seg21:02NorgePerson døde etter utforkjøring20:38NorgeDale demper troen på elfly i Norge20:37SportUEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33VerdenUtenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21VerdenTysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40NorgeKrisemåling for KrF19:16PengerNAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08VerdenPrins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31PengerSnop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29VerdenTrump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04Norge100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50Politikk– Det ser ut som Nato gir Tyrkia en slags ryggdekning til å fortsette krigen17:40NorgeStrengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22SportReaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21NorgeOcean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50PengerDømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34KulturTore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus