Mannen rører på seg igjen

Helikopterbilder fra Mannen, tatt i oktober i fjor. Nå har fjellpartiet begynt å røre på seg igjen.

Bevegelsene i fjellmassivet Mannen i Romsdalen er nå oppe i 2,5 millimeter i døgnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare den siste uken har fjellet beveget seg 6,8 millimeter, viser måleinstrumentene og analysene til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), skriver Adresseavisen.

– Fjellet har fortsatt lavt/grønt farenivå, men vi har intensivert overvåkingen til tre kontroller i døgnet mot normalt en gang i døgnet, heter det i en statusrapport fra NVE.

Bakgrunn: Helikopterbilder fra fjellet Mannen

Fjellpartiet har hatt en viss økning i bevegelsene siden begynnelsen av mai og ligger nå i den øvre delen av grønt farenivå. Dette er det laveste nivået på en firetrinns skala: Lav (grønn), moderat (gul), høy (oransje) og ekstrem (rød) fare.

Det er anslått at et steinras som tilsvarer 12.000 lastebillass kan dundre ned og forårsake et av de største skredene i Norge i nyere tid.

– Nå beveger det seg en del i de øvre delene, men vi er fortsatt i en normalsituasjon, sier sjefgeolog Lars Harald Blikra i NVE/Åknes Tafjord beredskap til NRK.

Men blir det varmere i dagene fremover, kan det også bli større bevegelser.

– Det er ikke så veldig langt igjen før vi er over i «gult nivå», en forberedelsesfase for politi og kommuner, men det kommer helt an på temperaturene de neste dagene, sier Blikra.

Personvernpolicy