Mjeldes perfekte strafferevansj sendte Norge videre

Norsk jubelklynge etter Maren Mjeldes praktfulle utligningsmål i 1-1-kampen mot Tyskland i VM torsdag. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Norges VM-spillere var statister uten ball i nesten en omgang, men inntok rampelyset etter pause, og Maren Mjeldes frispark i krysset ga 1-1 mot verdensener Tyskland i fotball-VM torsdag.

Med poenget er Norge i praksis klar for åttedelsfinale allerede før den siste gruppekampen mot Elfenbenskysten mandag. De norske skaffet seg også mye selvtillit foran cupspillet ved å slå knallhardt tilbake etter at Tyskland tok en tidlig ledelse og dominerte stort i 40 minutter.

Utligningen kom etter en time. Det virket utgjort da Isabell Herlovsen nydelig fremspilt av Ingrid Schjelderup og på full fart mot mål ble felt av Saskia Bartusiak noen centimeter utenfor 16-meterstreken. I stedet for straffespark ble det frispark. For Mjelde, som misset på straffe mot Thailand, spilte det ingen rolle. Hun skrudde ballen utakbart i mål via tverrliggeren helt oppe i krysset.

Besynderlig nok var det Tyskland som spilte i rødt, Norge i hvitt. Det var i tyskernes vanlige draktfarge at Norge så ut som «laget som vinner til slutt».

– Det var et mareritt av en 1.-omgang. Da var alt halvhjertet, alt halvveis. De stakk bare tåa frem, men jentene fikk snudd det, og det fortjener de all ære av, sa Even Pellerud til NRK rett etter kampen.

Overkjørt

Norge gikk på banen uten sine to mest rutinerte spillere, Trine Rønning og Solveig Gulbrandsen, og med den fjerde stopperduoen Even Pellerud har brukt så langt i mesterskapet: Marita Skammelsrud Lund og mesterskapsdebutant Maria Thorisdottir. Den fikk ingen god start, for allerede etter fem minutter var tyskerne foran.

Playmaker Dzsenifer Marozsan har ristet av seg ankelskaden som satte henne utenfor åpningskampen, og hun viste frem skuddfoten tidlig. Ingrid Hjelmseth burde greid å holde skuddet, men ga retur rett i beina på Anja Mittag, som reagerte raskere enn stopperne og vippet ballen i mål.

Matchvinneren fra EM-finalen i 2013 kunne dermed juble for en ny scoring mot Norge, og sitt fjerde mål i årets VM.

Etter en røff åpning greide de norske etter hvert å sette det defensive og nekte tyskerne mange store sjanser, men laget falt dypt og greide ikke å etablere eget spill. Etter 40 minutter så tallene dystre ut for Norge: 19-0 i avslutninger for Tyskland (men bare seks på mål).

Slo tilbake

Så viste Isabell Herlovsen hva hun kan. Med muskler og teknikk kjempet hun seg forbi først Leonie Maier, så Annike Krahn og fyrte løs med retning mot nærmeste kryss. Nadine Angerer sto for en kjemperedning da hun slo til corner.

Ada Hegerberg presset Angerer på hjørnesparket fra Lene Mykjåland, og keeperen bokset ballen via egen tverrligger til ny corner.

Avslutningen ga de norske håp om en vending. Gulbrandsen kom inn for Ims, og med Mykjåland i ankerrollen vendte de norske kampen. Poenget var helt fortjent.

Hjelmseth revansjerte seg for øvrig for missen i starten da hun rett etter Norges utligning leverte en kjemperedning på en stuss fra Celia Sasic.