Sotomayor: – Ingen rekorder varer evig

Javier Sotomayor er forberedt på at høyderekorden hans vil bli slått, kanskje på Bislett torsdag. Ingen rekorder er satt for evigheten, sier han. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)
Javier Sotomayor er forberedt på at høyderekorden hans vil bli slått, kanskje på Bislett torsdag. Ingen rekorder er satt for evigheten, sier han. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Javier Sotomayors høyderekord begynner å bli gammel. Cubaneren gikk over 2,45 meter i Salamanca i Spania i 1993.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rekorden har stått i nesten 22 år, men nå blir den utsatt for angrep på Bislett allerede torsdag. Da har Steinar Hoen samlet et av tidenes aller beste høydehopperfelt, og de har lovet å gå til samlet angrep på rekorden på Bislett-stevnet.

– Det er så mange gode høydehoppere akkurat nå. Veldig mange er i stand til å hoppe over 2,40 meter, så det er vel bare et tidsspørsmål før rekorden min blir slått. Jeg er godt forberedt på at det kommer til å skje. Det kan hende rekorden er historie allerede torsdag her i Oslo, eller det kan skje senere. Men ingen rekorder blir satt for evigheten, sier Sotomayor.

Cubaneren som satte tre verdensrekorder i høyde i løpet av karrieren, gikk også til topps på Bislett i 1989. Da gikk han over 2,37, en høyde som fortsatt står som banerekord i Oslo.

– Jo da, selv om det var i begynnelsen av karrieren min, husker jeg godt at jeg vant her i Oslo og satte banerekord med 2,37 meter, forteller cubaneren. Han hoppet i Oslo mange ganger, og i 1998 ble han til og med slått av Steinar Hoen, men da hoppet verken Sotomayor eller Hoen opp mot rekordene.

Har troen

Stevnegeneral Hoen har stor tro på at det kan bli høyderekord på Bislett torsdag kveld. Det er lagt spesielt til rette for god hopping, og hele verdenseliten er på plass med Qatars Mutaz Essa Barshim, russeren Ivan Jukhov og ukraineren Bogdan Bondarenko i spissen.

– Det er så mange høydehoppere i verdens som er i stand til hoppe over 2,40 meter. De som skal vinne konkurransene må ikke bare hoppe høyt, men veldig høyt, og de må yte maksimalt og være maks skjerpet, sier Hoen.

– Den nye generasjonen høydehoppere er veldig god og vil hoppe høyt, mener Sotomayor.

Hoen forteller at høydesvingen er særlig tilrettelagt for at høydehopperne skal nyte godt av alle fordeler på banen, og det er lagt opp til hopping slik at publikum kommer svært nær hopperne

– I Diamond League-historien er det bare fem som har vært over 2,40 meter i høyde. Skulle vi oppnå en rekord her på Bislett torsdag, så blir det en kjempebonus for oss, slår Hoen fast.

Elsker oppmerksomheten

– Det er mye snakk om høyde før dette stevnet. Vi får mye oppmerksomhet. Det er svært motiverende, og jeg må bare innrømme at jeg elsker det, sier Mutaz Essa Barshim. Han er den som har hoppet høyest i år med 2,41 meter. Drømmen til Steinar Hoen er at han hopper fem centimeter høyere på Bislett torsdag kveld.

– Verdensrekord er mulig, men da må alt stemme. Det er ikke mulig å sette verdensrekord på bestilling, sier Barshim, som innrømmer at han ikke tenker så veldig mye på det. Men han har det i bakhodet.

– For å sette rekord må konkurransen være god. Det må være god stemning på banen og fine forhold. Jeg ser at alt ligger til rette for at det kan bli slik her i Oslo torsdag kveld, så alt ligger til rette for at vi kan slå rekorden, sier han.

Bondarenko har 2,37 i år, mens Jukhov bare har 2,32. Felles mål for dem alle er at de vil sette årsbeste. Gjør de det, så ryker i alle fall banerekorden på Bislett. Hopper de over 2,40 kan alt skje, også at Sotomayor, en virkelig legende innen friidretten, blir redusert til en historisk verdensrekordholder.

Personvernpolicy