Norge yppet seg heftig mot USA

Norge jubler for scoring mot USA i ishockey-VM lørdag. Det endte med tap, men  Norge leverte oppløftende innsats. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)
Norge jubler for scoring mot USA i ishockey-VM lørdag. Det endte med tap, men Norge leverte oppløftende innsats. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)

Norge reiste seg på direkten etter stortapet for Russland i åpningskampen i elite-VM i ishockey fredag, og selv om det ble 1-2-tap for USA lørdag ga innsatsen mot storebror i vest grunn til håp for resten av mesterskapet.

Norge kjempet for utligning og tok også ut keeper på tampen av sisteperioden, men målet som Roy Johansens menn hadde håpet på kom ikke.

Men: Det var et helt annet Norge som kom på isen mot USA enn det som åpnet mot Russland.

Mens de norske sto med lua i hånden i 1. periode fredag, unngikk de marerittstarten og sto de frem med krigervilje og fighteregenskaper i starten av kampen mot amerikanerne.

Her skulle det ikke gis ved dørene. Det var tydelig at gutta hadde snakket sammen etter det ydmykende 2-6-tapet for russerne. Viljen til å gå fremover mot mål var på plass igjen.

Veteranen Morten Ask (34) og unggutten Mattias Nørstebø (19) var for anledningen satt opp i startoppstillingen, og førstnevnte markerte seg tidlig på både godt og vondt.

Pluss og minus

Først godt: 6.39 minutter var spilt da Vålerenga-spilleren ordnet 1-0. Ask satte inn en retur etter et hardt skudd fra kaptein Ole-Kristian Tollefsen.

Nesten seks minutter senere var han sentral da USA utlignet. Det virket som om Ask nølte med å få vekk pucken foran målvakt Lars Haugen, og i usikkerheten som oppsto scoret Trevor Lewis. Burde ikke Ask ha fått pucken bort tidligere?

Men alt i alt leverte Norge en sterk 1. periode, og vant også skuddstatistikken 13-10.

Tok over

I 2. periode tok USA over og styrte det meste av spillet. Skuddstatistikken ble snudd til 17-6 i USAs fordel. Det var ikke ufortjent da amerikanerne gikk opp i 2-1 5.58 minutter ut i perioden ved Brock Nelson. I perioder slet de norske med å få tak i pucken fra et dominerende USA, men mot slutten reiste de seg igjen og produserte noen muligheter som med litt hell kunne ha gitt mål.

Det kunne det ha blitt i 3. periode også, men kampen ebbet ut med seier for USA.

Dagens USA er ingen ønskemotstander for Norge. Normalt har laget til trener Roy Johansen ikke likt å spille mot lag med små, raske, og tekniske spillere. Det skal heller ikke underslås at USA mønstrer en tropp som består av hele 15 NHL-spillere. Enn så lenge har Norge kun én spiller i den ligaen. Det blir nok flere neste sesong. Denne gangen var Norge gode mot det som skal være overmakten i internasjonal ishockey.

Norges neste kamp i mesterskapet er mot Finland mandag.