Northug og Sundby med forskjellig VM-oppkjøring

Tour de Ski-vinner Martin Johnsrud Sundby velger bort høyden i oppkjøringen til VM i Falun. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Tour de Ski-vinner Martin Johnsrud Sundby velger bort høyden i oppkjøringen til VM i Falun. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Mens Petter Northug velger høydeopphold i VM-forberedelsene, vil flere av de norske mannlige allroundløperne satse på trening i lavlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De rene allroundløperne som Eldar Rønning, Martin Johnsrud Sundby og Chris Jespersen, har valgt en litt annen oppkjøring frem mot Falun-VM enn sine kvinnelige motstykker og sprinterne.

Etter NM drar de fleste av løperne på det norske langrennslandslaget på et felles høydeopphold i italienske Seiser Alm på rundt 1700-1800 meters høyde.

– Eldar og Martin har hatt suksess med lignende opplegg i lavlandet i 2011 og 2013. De har derfor valgt samme opplegget denne gangen. Det handler om en helhet og totalbelastningen i løpet av en sesong. Det spiller også inn en del familiære årsaker til at de ikke har valgt høydetrening, sier landslagssjef Vidar Løfshus til NTB.

Alle de tre er dessuten foreldre, og da passer det ekstra bra å trene i hjemlige omgivelser.

Les også: Northug endrer opplegg før Falun-VM

Northug enda høyere

Petter Northug skal heller ikke til Seiser Alm. Han har sitt eget opplegg og skal ifølge Løfshus trene enda høyere enn de andre. Han skal opp til Berninapasset på over 2000 meter.

– Petter har funnet dette stedet og kjører sitt eget opplegg. Han var der også i november, sier Løfshus.

Nå er det egentlig bare Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby som har fått klarsignal til Falun av de mannlige allroundløperne.

Norge har likevel sterke kandidater til VM i Eldar Rønning, Niklas Dyrhaug, Didrik Tønseth, Pål Golberg og Sjur Røthe, men alle de må overbevise landslagsledelsen under NM i Røros kommende uke.

Les også: Nå vil Tomas Northug slå storebror Petter

Spenning

Det knytter seg litt ekstra spenning rundt Tønseth, som ble operert for blindtarmsbetennelse før jul.

– Didrik har konkurrert igjen. Han er en av dem som må vise seg frem under NM, men han er helt klart en het kandidat, sier landslagssjefen.

I VM står 15 kilometer en fri teknikk, 30 km skiathlon (15 km klassisk og 15 km fri teknikk) og 50 km klassisk på programmet for allrounderne. Sprintdistansene er denne gangen klassisk individuelt og fri teknikk i lagkonkurransen.

Neste internasjonale konkurranse for løperne blir verdenscuprennene i Östersund 15. februar. Da står VM-distansen 15 km og 10 km fri teknikk på programmet ved siden av klassisk sprint lørdagen før.

Personvernpolicy