Meny

– Bjørgen kan være verdens beste som 55-åring

VERDENS BESTE: Marit Bjørgen kan fortsatt være verdens beste skiløper i en alder av 55 år mener professor Jan Helgerud. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NTNU-professor Jan Helgerud med oppsiktsvekkende påstander.

Marit Bjørgen (34) feide inn til ny seier under lørdagens verdenscupåpning i langrenn. 34-åringen ser ikke ut til å være plaget etter mange år som toppidrettsutøver og totalt 67. verdenscupseiere.

Til Dagens Næringsliv sier NTNU-professor Jan Helgerud at den norske langrennsstjernen kan være verdens beste skiløper som 55-åring.

– Ja, det er fullt mulig. Det er vel bare et spørsmål om man gidder. For man bør helst være blant de beste også i ung alder. Og deretter satse hardt år etter år. Men igjen, liker man å trene, samt klarer å forene dette med livet ellers – hvorfor ikke? sier professoren.

Les også: Bjørgen vant Kuusamo-sprinten

– Ikke interessante endringer

Helgerud mener mange idrettsutøvere legger opp for tidlig og at studier viser at det ikke finnes fysiologiske grunner til at de ikke kan holde på lenger.

– Trening er helt opplagt ungdomskilden. Vi ser eksempler på at 70-åringer har samme fysiologi som 20-åringer. Det er nesten ikke interessante endringer i musklene før man blir over 80 år.

– Aldringskomponenten er mye mindre enn vi lar den være, sier han til Aftenposten.

NTNU-professoren mener alderen i seg selv ikke fører til dårligere syrke eller utholdenten, men at 40 og 50-åringer blir mindre aktive når de ser på seg selv som gamle.

Les også: – Blir aldri bestevenn med Bjørgen

– Det er sikkert fysisk mulig

Tidligere langrennsløper Hilde Gjermundshaug Pedersen (50) tror det er fysisk mulig å holde på til man er i 50-årene.

– Men jeg må innrømme at jeg kjenner det litt på kroppen nå. Jeg trener fortsatt en del, og jeg kjenner at kroppen trenger mer tid på å hente seg inn igjen.

– I tillegg handler det jo om motivasjon. For å si det sånn; jeg håper Marit (Bjørgen) driver med helt andre ting enn langrenn om 20 år, sier Gjermundshaug Pedersen til Aftenposten.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus