Meny

«Finken» tror Henrik (20) drar Norge til ny gullalder

Henrik Kristoffersen vant sesongens første slalåmrenn i Sölden. (Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter tre norske seirer på fire forsøk har Finn Christian Jagge tro på en ny norsk gullalder i alpint. Æren for det tilskrives Henrik Kristoffersen.

For drøyt to uker siden vant Kristoffersen åpningsrennet i slalåm i finske Levi. Sebastian Foss Solevåg (23) fulgte på en sterk fjerdeplass. I tillegg finnes det flere andre unge norske utøvere som kjemper om å blande seg inn i verdenstoppen.

Tidligere slalåmspesialist Finn Christian Jagge tror Kristoffersens suksess og væremåte kan få fram en gyllen generasjon.

– Henrik drar opp de andre. De yngre løperne relaterer seg til Henrik. «Gjør han det bra, kan jeg også klare det» blir tankegangen. Slik er det ikke med Kjetil (Jansrud) eller Aksel (Lund Svindal), og slik var det heller ikke med Lasse (Kjus) og Kjetil André (Aamodt) tidligere. Hvis man har noen som er altfor gode i lang tid, så klarer ikke de yngste å relatere seg til det, sier Jagge til NTB.

Gullalder

– Tror du på en ny gullalder?

– Ja, jeg tror det. Det kommer fire-fem utøver bak og opp ved siden av Henrik i mange grener.

– Det er sikkert mange som er lei av sammenligningen, men jeg ser mye av den samme energien nå som da jeg var aktiv, legger han til.

Hva gjelder Kristoffersens kvaliteter som utøver, sier «Finken» følgende:

– Han har god grunnteknikk. Når han kjører kan man se at det er bra. Han kjører fort nesten hver gang, og kjører sjelden ut. Han er rett og slett god, forteller han.

Jansrud-dobbel

I helgen fikk OL-vinneren fra 1992 se en sjelden dobbeltseier i sesongåpningen for fartsutøverne. Jansrud vant både utfor- og super-G-rennet i Lake Louise. Siden 2000 er det kun Aksel Lund Svindal (2012), Bode Miller (2004) og Stephan Eberharter (2002) som har klart det.

– Han viser at han kan stå på egne bein. Han har egentlig aldri vært i skyggen av Aksel, men på en måte har han det likevel. Det at Aksel er borte kan ha gitt ham den lille «selvtillitsboosten» og ansvarsfølelsen han trengte for å gi det lille ekstra.

Til tross for den gode starten, blir Jansrud levnet lite håp om sammenlagtseier i verdenscupen.

– Det er nok et stykke unna. Jeg tror ikke vi skal legge det på ham. Så lenge han ikke har vist noe i storslalåm ennå, tror jeg sammenlagtseier i utfor og super-G er høye nok mål.

Mens både Svindal og Miller fulgte opp med annenplass i Beaver Creek etter de to åpningsseirene, er Stephan Eberharter den eneste med tre strake fartsseirer i sesongstarten.

I helgen venter først utfor fredag, før super-G-står på programmet lørdag. Verdenscuphelgen i Beaver Creek avsluttes med storslalåm søndag.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus