Advarer Magnus Carlsen mot russisk sabotasje

SABOTASJE: Tidenes beste sjakkspiller Garry Kasparov frykter at Magnus Carlsen kan bli offer for konspirasjoner og sabotasje under VM i Russland. Foto: NTB scanpix
SABOTASJE: Tidenes beste sjakkspiller Garry Kasparov frykter at Magnus Carlsen kan bli offer for konspirasjoner og sabotasje under VM i Russland. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Garry Kasparov frykter at russisk etterretning vil spionere på Magnus Carlsen under VM-kamp i Sotsji.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste ukene har Magnus Carlsen ligget i hardtrening foran VM-kampen mot indiske Vishy Anand. Nordmannen har ikke overlatt noe til tilfeldighetene og reiste forrige uke til Alpene for å finne toppformen før startskuddet går i den russiske OL-byen Sotsji 8. november.

Tidenes beste sjakkspiller Garry Kasparov frykter at Carlsen kan bli offer for konspirasjoner og sabotasje under sitt opphold i Russland.

– Dette er viktig. Derfor har jeg advart Magnus, og spesielt folkene rundt ham, om de mulige utfordringene ved å spille i Sotsji. Vi ønsker ikke at Magnus skal få problemer med ting som er utenfor hans kontroll, sier Kasparov til NRK.

Les også: Slik skal Magnus Carlsen lade opp til sjakk-VM

– Dette er komplett bullshit

BER CARLSEN PASSE PÅ: Garry Kasparov frykter at russisk etteretning vil spionere på Magnus Carlsen under VM i Sotsji. Foto: NTB scanpixBER CARLSEN PASSE PÅ: Garry Kasparov frykter at russisk etteretning vil spionere på Magnus Carlsen under VM i Sotsji. Foto: NTB scanpix

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kasparo, som er en kjent Putin-kritiker, mener VM-byen er kontrollert av russisk etteretning og at de sammen med Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) vil gjøre det de kan for å få en verdensmester de kan kontrollere.

Visepresident Israel Gelfer i FIDE mener Carlsen har lite å frykte.

– Jeg vil ikke være frekk, men jeg må få si at dette er komplett bullshit. Hva har det russiske regimet å gjøre med VM-kampen? Garry er i en pågående konflikt med Russland, og hans konflikt er ikke min sak, men dette holder ikke vann, sier Gelfer til kanalen.

Les også: Sjakk-Carlsen langt unna toppformen

Tar forholdsregler

Carlsens manager Espen Agdestein forteller til NRK at de tar sine forholdsregler mot sabotasje.

– Ja, vi er bevisste på det. Uten at vi skal være veldig paranoide har vi valgt å innhente litt ekspertise og råd om sånt. Men vi er ikke overnervøse sånn som det har vært i enkelte VM-matcher tidligere, sier Agdestein til NRK.

En VM-kamp spilles best av 12 partier. Hvis det står uavgjort 6-6 skal det spilles omspill – først med hurtigsjakk og eventuelt lynsjakk.