Åpen for alle - alltid

Hushovd: – Jeg legger opp etter VM

Artikkelen fortsetter under annonsen

Thor Hushovd har bestemt seg for å parkere sykkelen etter VM i Spania i september. Flere år med sykdom har gjort sitt, og nå orker han ikke mer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Thor Hushovd:

- Alder: 36 år

- Fra: Grimstad

- Lag: BMC

- Tidligere lag: Garmin-Cervélo, Cervélo, Crédit Agricole

- Største seier: VM landevei 2010

- Tour de France: Ti individuelle etappeseirer, to lagtemposeirer, to ganger grønn poengtrøye sammenlagt, 22 individuelle topp 3-plasser. Debuterte i 2001.

SISTE FRA PRESSEKONFERANSEN:

– Jeg vil ikke snakke om målsetting i VM, men jeg drar ikke dit for å være turist. Men jeg sitter heller ikke her og tar ut meg selv.

– Jeg orker ikke å utsette kroppen min for mer nå.

– Den største takken må jeg gi til min kone Susanne, som har gitt opp sin yrkeskarriere for meg. Vi prater om alle nederlag og feirer alle oppturer sammen.

– Takk til mamma og pappa. Det er ikke alle som har vært både sjåfør, kokk, mekaniker og massør - men det har pappa vært.

– Avgjørelsen tok jeg for veldig mange måneder siden, men det var dypt inne i kroppen min. Etter det har det vært mye fram og tilbake, skal-skal-ikke.

– Etter VM er det slutt etter 15 år som proffsyklist og 27 år i en sport jeg elsker, og som jeg vil fortsette å elske.

– Jeg legger ikke opp i dag. Jeg skal nullstille i Grimstad og sykle VM i september. Så legger jeg opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er fortsatt en sterk syklist, og hadde vunnet mye ennå om jeg ikke hadde syklet tre år med kyssesyke-lignende virus i kroppen.

– Ting snudde for meg under NM i Grimstad i 2013, et løp jeg måtte vinne. Fra da blomstret jeg som syklist igjen og elsket å sykle igjen. Jeg viste da at jeg ikke var for gammel, som mange har ment.

– Har aldri vært spørsmål om å gi seg. Jeg har aldri sett problemer, bare hindringer, sier Hushovd.

12. mars 2012, dagen etter Paris - Nice. Våkna med høy feber og liggende i senga i to og et halv døgn. Det var da marerittet begynte, og har vært kjempetøft etter det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dagens store nyhet er at Thor ikke starter NM, sier en spøkende trener Atle Kvålsvoll innledningsvis.

Se video fra pressekonferansen i videoen under:

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Kristoff hylller Hushovd

Alexander Kristoff har konkurrert mot Hushovd i en rekke løp og syns det er synd at han legger opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er et stort kapittel som er over. Jeg hadde ikke vært så interessert i sykkel om ikke Hushovd hadde vært så god, sier Kristoff til NRK.no.

Edvald Boasson Hagen står i likhet med Hushovd over helgens NM-øvelse. De to har sammen vært norske lokomotiv i internasjonale ritt de siste årene. Rudsbygdingen sier Hushovd har vært en motivasjon for han.

– Det er leit at han gir seg. Han har vært med i mange år og har vært en meget god syklist. Han har hatt noen tøffe år, men jeg er litt overrasket over at han legger opp denne sesongen, sier Hagen til NTB.

– Ikke overraskende

Hushovd ble ikke tatt ut på BMCs lag til årets Tour de France. Tidligere i juni kom også beskjeden om at Hushovd ikke får fortsette i BMC fra neste sesong.

Hushovd ble verdensmester på fellesstarten i 2010. Han har ti etappeseirer i Tour de France og vant den grønne poengtrøyen i 2005 og 2009.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sykkelekspert og tidligere proffsyklist Mads Kaggestad sier til TV 2 at avgjørelsen, hvis den stemmer, ikke kommer som en overraskelse.

– Jeg har hatt den følelsen de siste dagene. Da jeg møtte ham for et par dager siden skjønte jeg at han hadde fått nok, sier Kaggestad til TV 2.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kanalens mann på sykkel mener Hushovd kommer til å bli viktig også for neste generasjons syklister med alt han har oppnådd.

Vemodige reaksjoner

De umiddelbare reaksjonene på Hushovds meldte avgang har spredd en bølge av nostalgiske tilbakeblikk og vemodige hilsner på sosiale medier.

Mangeårig sykkelkommentator Christian Paasche har fulgt Hushovd gjennom suksesser i Thor de France.

;

Reidar Borgersen ble norgesmester på tempo torsdag, men det gode humøret seieren ga fikk en knekk i morgentimene fredag.

Også presidenten i sykkelforbundet, Harald Tiedemann, bruker ordet vemodig om beskjeden:

«Den største og viktigste epoken i norsk sykkelhistorie er over. Vemodig.», skriver Tiedemann på Twitter.